(有片慎入)毒蟲湧現沙灘 被刺後紅腫起泡

雞比媽
|

泳灘湧現有毒毛蟲?近日有網民拍攝片段,聲稱有大量海毛蟲現身長洲沙灘,惟海毛蟲帶有毒性,網上亦流傳數張幼童疑遭刺傷,腰間、腿部紅腫起泡的相片,呼籲市民注意。

YouTube頻道「香港街HONG KONG GUY」於周日(3日)上載影片,拍攝者聲稱在長洲沙灘捕捉到6條海毛蟲。海毛蟲初時於鐵兜內迅速游走,惟當拍攝者試圖以魚網將其撈上水時,海毛蟲頓時動也不動「裝死」;放回水內後,又即時回復生猛。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180606/bkn-20180606073045521-0606_00822_001.html

長洲沙灘有毒毛蟲,唔小心中招要先將硬毛鑷走,再用膠帶痴走d毛,最後用3比1 ge 家用阿摩尼亞清理或者用酒精消毒,睇到都覺得好痛,大家要小心!!!
cake05    發表於 18-6-21 21:50
Poyau
|
雞比媽 發表於 18-6-6 11:59
泳灘湧現有毒毛蟲?近日有網民拍攝片段,聲稱有大量海毛蟲現身長洲沙灘,惟海毛蟲帶有毒性,網上亦流傳 ...

ash_yehyeh
|

呢個蟲個樣真係好恐怖

雞比媽
|
Poyau 發表於 18-6-6 12:50
睇段片睇到我打晒冷震
雞比媽
|
ash_yehyeh 發表於 18-6-6 12:54
呢個蟲個樣真係好恐怖
係ar,超核突
tsung
|

pakhop
|
ada0707
|
Poyau
|
雞比媽 發表於 18-6-6 13:04
睇段片睇到我打晒冷震

段片好嚇人
blackberry
|
唔敢睇添 邊個沙灘?
mickeymok410
|

Charitymami
|
好恐怖, 唔敢睇
DoReMi媽媽
|
juliehnl
|
KWHeidi
|

bebe2002
|
唔好話多海毛蟲, 現今海水污染令到依家嘅泳灘, 都不太適合游泳
dasy
|
hudsonchui
|

Vvanessa44lam
|
雞比媽 發表於 18-6-6 11:59
泳灘湧現有毒毛蟲?近日有網民拍攝片段,聲稱有大量海毛蟲現身長洲沙灘,惟海毛蟲帶有毒性,網上亦流傳 ...

睇完打冷震
傻豬仔
|