應該幾多年級開始叫小朋友試下自己溫書?

siumingpang
|
我以前係仔仔一考試就請假陪佢溫書去到佢小6開始先叫佢試下自己溫
其實各位JM覺得應該陪到幾時先係最好

tsung
|
因人而異知道好多人待子女升上中學已完全放手
力神
|
當你2,3,4年級由佢自己溫,但到左5,6年級都係要陪溫,唔敢放手
gracelam
|
siumingpang 發表於 18-6-6 13:04
我以前係仔仔一考試就請假陪佢溫書去到佢小6開始先叫佢試下自己溫
:qu ...

小四全放手。 佢話温完就温完!
吉蒂0603
|
小四開始放半手,距離呈分試有一年多時間,跌過跌唔死,有時間機會追
Poyau
|
tsung 發表於 18-6-6 13:34
...

jumphigh
|
小一、小二教温書方法,小三上学期半放手,下学期开始全放手
QUEEN314    發表於 18-6-6 17:34
hudsonchui
|
tsung 發表於 18-6-6 13:34
...

我就是,大女二女一年级至六年级我跟足,一到中學我就完全放手,佢地自己攪掂
Tabo63
|
真係好睇吾同人自主學習能力,識人升上中一都要陪讀先得。
WChan
|
jumphigh 發表於 18-6-6 16:21
小一、小二教温書方法,小三上学期半放手,下学期开始全放手
我同你一樣, 小三下學期全放手, 關鍵係唔好太介意分數, 等佢慢慢自己進步返上去
BK2002
|
我陪到個仔小六完成。F.1學期初就無再請假陪佢, 但會問下佢情況。始終初上中學要半放手狀態。
sharon_pig
|

我女就中一 全放
tsung
|
Poyau 發表於 18-6-6 16:18

Carsonbb0800
|
2年級已經自己溫
tsung
|
hudsonchui 發表於 18-6-6 16:23
我就是,大女二女一年级至六年级我跟足,一到中學我就完全放手,佢地自己攪掂
...

上到中學要放手了
Benbenmum
|
小四全放手
zola
|
好睇個人同習慣,我仔小一開始考試果d,我都唔係點理,佢自己覺得要點就點。反而默書佢自己睇完,就會出聲叫我讀俾佢默(但小四開始都少左了)

佢d同學仔就有d小三,有d小四,有d係唔諗住會放手的。
hudsonchui
|
tsung 發表於 18-6-6 16:51
上到中學要放手了

因為我已經吾識佢地d 野,吾放手都吾得
Jasmine-4711
|
人人性格唔同,我细個由幼園開始巳自動波,唔識儲埋一次過先問阿媽,一向係级中頭五名。

但我個仔不是讀書料子,天資低又懶,我睇少眼都去左玩,唔篤住就欠交。呈分考试都唔肯温書,仲鬧我係怪獸家長,同学人人有手机一齊打仗,但佢冇手机,係我刻薄佢。佢唔想讀中学,所以冇心机讀小学,要讀書好惨,佢寧願冇出世。我中学会放手,否則一定爆血管。
歐買尬
|
一年級下已放