有無媽媽懷孕甲狀腺線低?

Coching
|
第一胎依家13w3day
醫院同健康院都叫我再驗多次血
好驚呀 有無媽媽有經驗
上網睇話bb會智力低⋯⋯
我要做媽媽
|
你可以搜下相關帖子,聽醫生既話,跟住醫生指示做應該冇咩大問題既
bb2
|
Coching 發表於 18-6-6 14:53
好驚呀 有無媽媽有經驗

我懷孕前有甲亢,懷孕後变左甲低,keep住食药,而家仔仔1x智力無問題
Coching
|
bb2 發表於 18-6-6 15:01
我懷孕前有甲亢,懷孕後变左甲低,keep住食药,而家仔仔1x智力無問題
...

但食藥對寶寶會有影響嗎(emoji)吾該曬您既回答
bb2
|
Coching 發表於 18-6-6 15:51
但食藥對寶寶會有影響嗎(emoji)吾該曬您既回答

唔會,醫生知你有BB會好小心,安全的....
HOPEFORBB
|
回覆 Coching 的帖子

嗰隻係甲狀線補充劑,所以唔使驚。

我全個孕期都有食,同定期驗血,BB出世甲狀線無問題
syl_yw
|
好驚呀 有無媽媽有經驗

我本身甲亢,之後飲左放射碘變甲低,要食補充劑
有左之後,發現唔夠,即刻加藥,醫生話只會影響小朋友智商1-2度,我尋日覆左診,暫時指數正常。唔好甘擔心,初初有左個時都好擔心,食藥就可以啦
Coching
|
syl_yw 發表於 18-6-6 18:20
我本身甲亢,之後飲左放射碘變甲低,要食補充劑
有左之後,發現唔夠,即刻加藥,醫生話只會影響小朋友智商 ...

但係bb係肚入面check到智商嗎 好怕影響到佢呀不過我過一星期睇下低成點先 未陀b之前m都超吾準嫁我 本身有卵巢多囊
LC116
|
醫院都打黎關於甲狀腺叫我返去再驗血,但電話未有講高定低定咩事, 淨話驗到positive, 上網睇話影響智力我都好擔心
LC116
|
好驚呀 有無媽媽有經驗

返去再驗血後仲需要再跟進嗎?
syl_yw
|
好驚呀 有無媽媽有經驗

我之前甲抗架 後尾飲左碘水變甲低
我有左之後個藥份加多左
Keep住5星期覆診一次
但so far 指數都正常
私家講係會影響智力
不過講緊一兩度
Keep住食藥就無問題 唔好甘擔心
Coching
|
LC116 發表於 18-9-26 16:53
醫院都打黎關於甲狀腺叫我返去再驗血,但電話未有講高定低定咩事, 淨話驗到positive, 上網睇話影響智力我 ...

我依家正常番啦 原來好多 孕婦懷孕期間都有呢個情況 睇咗私家醫生佢話懷孕初期甲狀腺好容易升升跌跌!
睇定d先
LC116
|
Coching 發表於 18-9-26 20:40
我依家正常番啦 原來好多 孕婦懷孕期間都有呢個情況 睇咗私家醫生佢話懷孕初期甲狀腺好容易升升跌跌!
睇 ...

不用吃藥?還需要定期到醫院檢查抽血嗎?

LC116
|
Coching 發表於 18-9-26 20:40
睇 ...

初期時如果偏低,醫生有無話會唔會影響智力?