裝修問題一籮籮

popome
|
有裝修問題,想問問大家,比比意見,thx
1.廚櫃台面做唔做前檔好? 圖下有前檔,師傅話有會好用,外觀不靚,尤其是直角位,難收得靚

2.洗碗盆,佢話不銹鋼易花,提議用石盆,價錢貴一倍

3.抽油煙機,佢話用晒媒氣公司 ( 包括 : 煮食爐 , 熱水爐 )

4.水龍頭,佢介紹 hansgrohe , 話係德國

5.洗面盆介紹用Toto

6.地磚介紹意大利,$45尺

我知係好野,但budget有限

babystar
|
學嘢
流星花丸
|
睇筆直做嘢,如果正常使用,大陸磚都可以用到老
piglet.tso
|
回覆 popome 的帖子

剛裝修完

3. 煮食爐, 熱水爐用林內, 抽油煙機用富士皇

5. 洗手盤, 廁所, 浴缸用ROCA
wcpcelia    發表於 18-6-11 16:58
ap9394
|
我未收樓,都開始睇緊資料,留條毛毛先
沙沙女
|
popome 發表於 18-6-6 17:24
1.廚櫃台面做唔做前檔好? 圖下有前檔,師傅話有會好用,外觀不靚,尤其是 ...

石盆仲大獲,會出裂痕,仲礙眼!要換起上來仲麻煩
水龍頭你去旺角睇,好多好平,1套4件,平起上來,1千可攪掂廚房跟洗手間
Jasmine-4711
|

1) 實用重要過靚,睇慣左就唔覺

2) 人做石遇熱水耐左有机会裂,裂会漏水,成個盤换,石沙麈滾滚。用不銹鋼盤平靚正,冇咁易花,人造石反而易花。我兩样都用过。

3) 唔貴佢都唔介绍,你睇住budget做。不妨請佢工同料分項報个价,如over budget 就用少d名牌。
titanlow
|
1)我覺得有無水擋好閒⋯我自己屋企無
2)我係用corian,8年無穿無爛,有些人鍾意不鏽鋼,但我唔鍾意「省」到花晒個樣。
3)煤氣公司好似係有d套餐,你幫襯買煮食爐加熱水爐係可以用優惠價買抽油煙機。你自己應該去煤氣公司問下。
4-6)佢介紹的的確係好野,但你自己budget有限,咪親自去揀去格價,買d負擔得起的,呢d野唔駛裝修師傅買。
Reminder
|
1.廚櫃台面做唔做前檔好? 圖下有前檔,師傅話有會好用,外觀不靚,尤其是 ...

除了4不知道,其他good

alfreday
|
我廚房係

1水擋
2媒氣TGC
3富士皇抽油煙機
4龍頭用翻跟樓既「爛左先換」
5單大Sink
6意大利磚
7潔具就Roca
8面盤龍頭係國內做,個芯係西班牙。「潔具老闆介紹平靚正」

wcpcelia    發表於 18-6-11 17:05
dec2009
|

三年前裝修過,有少少經驗
你應該先揀磚,因為地下做先
廚房廁所電器同雜項係後期d裝,分左先後你一步一步揀,冇咁心煩。

水龍頭、sink之類,唔怕煩可以係外國網站訂完運黎香港。 怕煩去旺角行一轉,睇budget買齊哂就算
Chowying
|
我師父反而話不銹鋼好用
CLK-MB
|

我上年岩岩裝修完,潔具都係大路Roca/Toto, 水龍頭我有揀下款,不過都離不開用Grohe, Roca 咁。廚房因為襯色,所以用石盤。磚就好個人,建議你去灣仔、旺角行多d建材行睇下先,唔好信曬師傅

bbsonyy
|
你師傅介紹的牌子都係好野, 其他你睇筆直做, 但廚房工作枱做前擋係好用的, 建議你跟師傅意思做

我用不鏽鋼啞面, 好用丫, 反而石盤聽講會花
cyyiu
|
1)我有做前擋,而家係唔興,但擋水緊要。
2)盆我用不透鋼,無咁易花!
4)水龍頭我用grohe,同hansgrohe差不多,係貴嫁,一set $4000, 但一勞永逸,如果用平野漏水要搵人整仲煩!

其他就無意見!
jjson
|
1. 有前檔好

2. 洗碗盆, I don't like 不銹鋼, 用石盆- corian, used for 7 years , still good quality

3. 煮食爐 --媒氣公司, 抽油煙機-cimatech

4. 水龍頭 --Grohe ( very good)

5. 洗面盆用 - Roca

6. 地磚 --意大利, but I forgot how much

Poyau
|

1 枱面有擋實用
2 不銹鋼盆可以
3 未必一定tgc
4 揀款 大路牌子質素差無幾
5 同上
sasatt
|
用了石盆
花晒
CLK-MB
|
我係呢種石盤,檯面無做擋水

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
winner128
|

1. 一定要做前檔
2. 一定要不銹鋼,我好後悔當日揀左石盆,花不但止,仲要變色& 藏漬
3. 我轉用電磁爐,易打理,但煮餸冇明火咁好味