公屋轉居屋 , 我係未諗得天真 ?

YKU_123
|

身邊街坊同長輩都覺得 , 好地地有間公屋點解要買樓咁白痴 ! 供樓交管理費都傻既 ! 朋友近來點醒 , 見呢2年抽居屋綠置居300萬都有 , 目標呢個價 ! 公屋3000租×40年大約150萬啦 ! 我仲未計通脹 , 條數唔止 ! 如果死左仔女續住可能再交多廿年租 ! 老左仔女唔孝順做安老按揭銀行比返錢你 , 日後通脹層樓升左可以轉按再投資 ! 好多人都話樓市跌 , 我認為有通脹 , 點跌都冇可能去返父母年代幾十萬 , 人工幾千元!20年後都一樣 !我覺得若果有能力值得換 !地方又大 , 人質素又好啲(啲人會自律,唔會亂拋垃圾) , 管理又好啲 , 大堂有冷氣 , 我係未諗得好天真 !???
後補 , 我係戶主 , 得我地一家3口 , 女 老公 我 !
ms_maybb
|
想換就去馬,唔洗其他人認同
Ashleycorina
|
住係你住,你唔好理人點講。如果講個人本身有樓但都覺得住公屋最醒,佢又咁做,佢就win
yeeyeeyeah
|
大把人以住公屋為榮

根本溝通唔到,唔洗理佢地
mvshop8888
|
有錢買係好事
張妹媽
|
住公屋代表個人質素低?
住私樓居屋就質素高?

tester5
|
YKU_123 發表於 18-6-6 18:08
身邊街坊同長輩都覺得 , 好地地有間公屋點解要買樓咁白痴 ! 供樓交管理費負擔傻傻地 ! 經過呢2年我朋友點醒 ...
唔係天唔天真既問題,係尊重既問題。如果間屋係你既,你安排到天花龍鳯都可以,冇人可以話你。
問題係間屋係長輩既,佢地既意見就是最終意見,雖不合你意,也請「尊重」!

bosch
|
我認同你既想法.

地方又大 , 人質素又好啲 , 管理又好已經值番條數, 特別係你有小朋友既話, 環境同鄰居好緊要.
vivibabyvivi
|
tester5 發表於 18-6-6 18:22
唔係天唔天真既問題,係尊重既問題。如果間屋係你既,你安排到天花龍鳯都可以,冇人可以話你。
問題係間屋 ...

Jasmine-4711
|
人各有志,負担倒就買啦,公屋係俾有需要人仕。有能力仲長驻,咁起多多公屋都唔夠住。係你有骨氣,唔係傻。
piklam1    發表於 18-6-7 15:18
Phyonafung
|
負擔得起便買吧!
始終是自己物業!
bobo88hk
|
公屋好雜 不喜勿插
saladhk    發表於 18-6-16 02:45
fuhk
|
資產係自己的,6年前150買公屋,今天起碼350。
小可愛11
|
ms_maybb 發表於 18-6-6 18:17
想換就去馬,唔洗其他人認同

Amy1974
|
回覆 YKU_123 的帖子

係公眾嘅角度睇,公屋係社會福利,你有能力嘅,退番間屋出嚟比較好。

如果係以自己嘅角度睇,每個月幾千蚊嘅房屋補貼,緊係有幾耐住幾耐,攞盡呢啲房屋福利。

私樓嘅管理費,差餉,地租,一個月都二千幾。三千蚊可以住到咁高質嘅屋,邊度搵。

認真嚟講,果啲只係象徵性嘅租金,連營運,維修保養嘅費用都唔夠。
FastandFurious
|
身邊街坊同長輩都覺得 , 好地地有間公屋點解要買樓咁白痴 ! 供樓交管理費負擔傻傻地 ! 經過呢2年我朋友點醒 ...

你朋友想法好正確亦好正面
你d親戚長輩係咪已經六、七十歲?因為佢地諗住自己呢世都無得發圍、人生都唔會再有進步的空間,所以好短視只諗呢一刻。
政府俾左呢個置業階梯梗係用左呢個福利。香港地擁有物業對你或將來子女都好
ivy0508
|

有能力我會買居屋
龍山仔仔
|

你可以咁樣問番佢~

其實好簡單,如果你有個女,你想佢嫁俾個住公屋嘅定係居屋嘅男朋友呢~

又或者係如果你有個讀初中嘅女,你想唔想佢同好多非華裔嘅男仔同一架lift~

有時呢啲野,好似好歧視,但係我相信每一個媽媽心中都有答案~

saladhk    發表於 18-6-16 02:48
Mrs.Kangaroo
|
供得起咪去马囉
fitceo
|
肯改善家居環境係首要.

我家姐3個仔, 當年住沙田公屋, 大仔出身,見一家5口唔夠住, 又怕之後兩個仔再大D, 會搬出去租樓, 就申請居屋,買左3房大單位.

今日2仔3仔相繼結婚買樓遷出,自住居屋將來會留俾大仔.

如果當初唔決定轉換環境, 就無今日的3個仔都有樓既日子.