醫好玫瑰痤瘡?

Meilling
|
有沒有人曾經歷玫瑰痤瘡之苦,可有成功醫好例子,中西醫都可以,可以分享一下嗎?
she007
|
有冇搵舊post睇?
tsung
|
幫推
anna.cc
|
食A酸好返
Meilling
|
回覆 anna.cc 的帖子

什麼A酸?
ikus903
|
anna.cc 發表於 18-6-6 20:09
食A酸好返

食a酸會唔會令到玫瑰痤瘡仲面紅?
lowblulu
|
試過睇中醫,飲足個幾兩個月中藥,之後背脊d 粒粒冇哂,仲滑過之前
anna.cc
|
ikus903 發表於 18-6-10 22:38
食a酸會唔會令到玫瑰痤瘡仲面紅?

少少粉紅色咁,可以接受
Rabbit-horse
|
gabriela0407
|
Rabbit-horse 發表於 18-6-11 20:58
我用呢隻好返
https://www.laroche-posay.ie/rosaliac-uv-light-anti-redness-moisturizer-spf-15
...

請問邊度有得買, thx
|
回覆 gabriela0407 的帖子

我唔係住香港, 不過香港應該都有賣
http://www.cn.laroche-posay.hk/銷售點/香港/香港-sla456.aspx

blue02
|
Rabbit-horse 發表於 18-6-11 20:58
我用呢隻好返
https://www.laroche-posay.ie/rosaliac-uv-light-anti-redness-moisturizer-spf-15
...

may i know your skin type? is it red + dry, or red +oily? thinking if it is suitable for me. how much for this ? Thanks
|
回覆 blue02 的帖子

我係紅同乾+石頭瘡
係香港睇過中醫同西醫都唔得
係擦AI cream好返D 但都係好易紅
過咗去歐洲呢邊可能一開始唔適應
直頭爆到又紅又腫又流膿
我試過幾隻唔同牌子
最終用呢隻好返
仲要好快見效
大既三日左右就開始無再有新瘡
唔洗一個月就好返晒
一枝應該200港紙左右
早晩擦都起碼用到2個月
真心推介
PP1215
|
lowblulu 發表於 18-6-11 01:29
試過睇中醫,飲足個幾兩個月中藥,之後背脊d 粒粒冇哂,仲滑過之前
...

Jm跪求中醫聯絡

blue02
|
Rabbit-horse 發表於 18-8-27 16:21

我係紅同乾+石頭瘡

maybe not suitable for me, coz my skin type is exactly opposite - red + very oily
|

I think hkd200 is cheap enough to have a try
as they didn't mention suitable for which type of skin
And I can't tell you it is only suitable for particular skin type

koalalee88
|
Meilling 發表於 18-6-6 19:28
有沒有人曾經歷玫瑰痤瘡之苦,可有成功醫好例子,中西醫都可以,可以分享一下嗎?
...

因為痤瘡 我睇過三個中醫 最後一位女中醫叫我戒雞 因為激素問題 得左 而家吾生了 買雞蛋雞翼都買冇抗生素冇激素 你可以試下 我試過 一樽即食燕窩第日即爆