問自製皮革銀包

ot3
|
自己整一個銀包大約成本要幾多?
想整一個送比人

從未學過/整過有無可能由剪裁開始都係自己整?
又或者買材料包練習1,2次,之後自己剪裁整呢?

因為我怕材料包未必符合曬對於格數既要求

邊度買材料好? thx

andyman
|
本身有做開手工嗎?? 你知去邊度買皮革及用具?? 做左出來朋友真的會用??
sasasasa
|
不如你去工作坊上課,可以借用工具又有人教
curryfishball
|
sasasasa 發表於 18-6-6 22:36
不如你去工作坊上課,可以借用工具又有人教

只做一次,又要買料買工具,不如去上workshop方便好多,又有人教整
mini1204
|
玩皮革你要好夠力拉線拉皮,亦要工具開吼
可能你諗得太簡單
tokyohand 有 beginners kit, 香港無
建議你去上堂
豬吉
|
做過三摺比老公
幾年前
千四
有得壓花壓名
整左8個鐘
大pat豬媽
|
我曾經喺商務印見個一盒diy銀包套裝,有哂材料、工具、說明書。成幾佰蚊一盒。
bubu7
|

買材料可去ssp 買碎料,但不建議,除非你本身有曬成套工具或日後都常整。上workshop 整好過,價錢視乎貨品大細及複雜程度。我一次過整兩樣,夾埋仟幾(忘記了)。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bebe2002    發表於 18-6-7 23:52
JD930
|
ot3 發表於 18-6-6 22:32
想整一個送比人

整過兩個,一個三摺一個兩摺大慨千五至兩千蚊左右... 妳係facebook打皮革有好多有開班教人㗎
Poyau
|
JD930 發表於 18-6-6 23:51
整過兩個,一個三摺一個兩摺大慨千五至兩千蚊左右... 妳係facebook打皮革有好多有開班教人㗎
...

oceandeepsea
|
無自己整,有去淘,師傅訂造,大陸人工平,五六百,已經好好
魚兒小寶貝
|
老公整過比我,佢去workahop 整嘅。老實講,我寧願佢比錢我買,有心思還有心思,但唔靚,仲要用唔爛
HLDMaMa
|
我之前話想買個coins bag,點知生曰時我女做咗個俾我。我最初以為係LV添,後來随口問要幾錢架,佢話都要成千銀。雖然做得幾靚,但吾知自己做都要甘貴,而加放零錢入去都怕整污槽入面D皮。好似上堂做都要半曰時間架。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bebe2002    發表於 18-6-7 23:52
sfuhsg
|
我試過喺淘寶買一份,打曬孔,只係自己縫起
babynetnet
|
第一次去跟人學啦!你咩工具都無之餘……你連紙格都唔識整,有晒所有工具都無用!
畫紙格、剷皮………好多工序架!
紙格最難,我去過workshop整,之後愛上就叫工廠師傅幫我出紙格同cut皮,其餘自己搞掂!
比比
|
呀仔想玩,見到淘寶有,平平地訂左,但未收到,佢重有得上網教點做。
【一心一物真皮钱包材料包QB04DIY手工6卡位照片位驾照牛皮具包邮】http://m.tb.cn/h.3Zl37H5 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述€oegi0D5BfTw€后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)
JD930
|
魚兒小寶貝 發表於 18-6-7 20:34
老公整過比我,佢去workahop 整嘅。老實講,我寧願佢比錢我買,有心思還有心思,但唔靚,仲要用唔爛:nothin ...

“仲要用唔爛“ 哈哈
JoanC
|
ot3 發表於 18-6-6 22:32
想整一個送比人

建議你買簡單材料包,試下先,唔好諗得太簡單。買齊工具材料已經唔平,如果本身無整開手作車縫,自己由剪裁開摸,未必一兩次就可以當禮物送人……除非對方唔介意外觀,只欣賞心意。
pigson1999
|
可以睇睇我個po有教人整
睇完自己買工具整都可以