肚肚好實好實,好似充滿氣嘅藍球咁

KatherineCh
|
想請教大家:

前晚有一個鐘頭內每一節電視劇一次咁肚肚好實,實得嚟會谷住個小腹好似向下墜,成個人唔郁得咁滯,之後又無嘢,第2日去健康院,估計係假宮縮嗰啲

我肚肚呢幾日好多時都好實,尤其今日,大部分時間都實,但實得嚟小腹位又唔會谷住唔會特別墜,應該都正常呵?有無媽媽有類似經驗呢?
( p.s. So far未有見紅或sum水)
常綠葉
|
你而家幾多個月呀?助產士話個肚又大又實就係宮縮,係正常架。但要留意一下次數,如果好密就去睇下醫生,安心d。
freshrose
|
宮縮密唔係問題,但宮缩密係好易引起宮頸短,宮頸短係好嚴重問題,好易引起早產,最好揾個私家度下宫頸
KatherineCh
|
常綠葉 發表於 18-6-7 07:54
你而家幾多個月呀?助產士話個肚又大又實就係宮縮,係正常架。但要留意一下次數,如果好密就去睇下醫生,安 ...

其實我都後期㗎喇,39週幾好快40週,第一胎,咩都唔識,自己蠢,驚會miss 晒啲signal。見到身邊啲第一胎嘅媽媽,好多都早咗或搭正預產期就生咗,大家都會有見紅/sum水狀況,但我嗰日去健康院,個姑娘又話唔一定有呢啲狀況,好迷惘
KatherineCh
|
freshrose 發表於 18-6-7 08:43
宮縮密唔係問題,但宮缩密係好易引起宮頸短,宮頸短係好嚴重問題,好易引起早產,最好揾個私家度下宫頸
...

之前去私家覆診咁多次,佢無話我宮頸短
freshrose
|
KatherineCh 發表於 18-6-7 09:33
之前去私家覆診咁多次,佢無話我宮頸短

你有無度過先?度宮頸要用陰超架wor
KatherineCh
|
freshrose 發表於 18-6-7 09:34
你有無度過先?度宮頸要用陰超架wor

咁又無用過陰超(emoji)
freshrose
|
KatherineCh 發表於 18-6-7 09:35
咁又無用過陰超(emoji)

原來你就快生…………咁宮縮密醫生都唔會理,係未足月先會理
Ballz
|
KatherineCh 發表於 18-6-7 09:30
其實我都後期㗎喇,39週幾好快40週,第一胎,咩都唔識,自己蠢,驚會miss 晒啲signal。見到身邊啲第一胎嘅 ...

你39周幾咁樣係好正常ga. 快生ga 啦。再慢慢等下,行多d 啦。不過行緊都會咁樣宮縮,食完野又食宮縮,有時坐底起番身訓低再起身都會咁宮縮ga. 如果無陣痛,見紅,穿水都未生得住。加油mama!
我要做媽媽
|
睇黎你系宮縮吖,我覺得如果你宮縮得太頻繁你就去醫院喇
KatherineCh
|
Ballz 發表於 18-6-7 09:42
你39周幾咁樣係好正常ga. 快生ga 啦。再慢慢等下,行多d 啦。不過行緊都會咁樣宮縮,食完野又食宮縮,有時 ...

係呀係呀,就係咁喇,由朝硬到晚,謝謝你
KatherineCh
|
多謝大家
常綠葉
|
其實我都後期㗎喇,39週幾好快40週,第一胎,咩都唔識,自己蠢,驚會miss 晒啲signal。見到身邊啲第一胎嘅 ...

你點會蠢呀⋯⋯我估唔係人人都會先見紅或穿水,有規律陣痛就好去醫院啦⋯⋯你有無上產前班呀?
KatherineCh
|
常綠葉 發表於 18-6-7 10:02
你點會蠢呀⋯⋯我估唔係人人都會先見紅或穿水,有規律陣痛就好去醫院啦⋯⋯你有無上產前班呀?
...

其實連陣痛都唔係好肯定,即係會有規律地痛?
醫院啲產前班無呀,因爲嗰時返工,時間唔啱,攞唔到咁多假去聽~
lovemeow
|

應該快生得了,我之前作動前幾天又係個肚會比平時實好多
KatherineCh
|
lovemeow 發表於 18-6-7 10:56
應該快生得了,我之前作動前幾天又係個肚會比平時實好多

RubyYu07
|
你應該係進入孕後期,足月了?呢個症狀明顯係假宮縮吖
常綠葉
|
KatherineCh 發表於 18-6-7 10:05
其實連陣痛都唔係好肯定,即係會有規律地痛?
醫院啲產前班無呀,因爲嗰時返工,時間唔啱,攞唔到咁多假去 ...

其實.....我都未生過,同你紙上談兵渣 我而家就9個月渣。但我估陣痛無可能會唔知掛,應該會痛到想殺人⋯⋯等你生完分享下。
KatherineCh
|
RubyYu07 發表於 18-6-7 11:54
你應該係進入孕後期,足月了?呢個症狀明顯係假宮縮吖

係呀係呀
KatherineCh
|
常綠葉 發表於 18-6-7 11:54
其實.....我都未生過,同你紙上談兵渣 我而家就9個月渣。但我估陣痛無可能會唔知掛,應該會痛到想 ...

好!