懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Lazycc18 發表於 18-6-9 09:33
大房我無計過幾多人,我估最少二十,床與床之間好窄,BB放係床尾,每次上落床都好痛(emoji)
...

二十咁誇張完全無得休息

複式洋房

回覆樓主

我九月都係屯門醫院,可唔可以分享下點樣迫媽媽?

大宅

80後的媽 發表於 18-6-11 05:44

我9月都係屯門

大宅

回覆樓主:

我兩年幾前生,我話餵人奶,但因為我生完暈,姑娘之後都肯餵水奶比bb
又唔係想像中咁差丫
母乳姑娘仲日日黎教我點餵奶
我都係多得佢地我先堅持到27個月咋

大宅

KiKicck 發表於 18-6-10 21:52
請問你揀左奶粉,有無再試下人奶?

無啦 生完持續發高燒 驗到中咗乙型流感食特敏福,姑娘幫我湊BB 繼續食奶粉

複式洋房

80後的媽 發表於 18-6-11 05:44

我十月,你到時可唔可以報告下

複式洋房

16年喺屯院生第一胎仔仔揀餵人奶,第一晚可能大房冇位住雙人房,第二晚轉返應該係大房8個人左右。

仔仔出世就喺床邊跟住自己,姑娘每2個鐘會叫醒餵奶換片,問你餵左定右胸、餵左幾分鐘、有冇濕片或boo boo,然後喺張紙take record,嗰兩日係好辛苦,好彩仔仔唔多喊(印象中次數兩日一隻手數得晒,喊都係hea喊兩聲),其他BB喊我爛瞓聽唔到。仔仔出院體重都跌左3%幾(本身已經細粒,出世2.2幾kg,健康唔洗瞓箱),姑娘朝早嚇我話唔俾仔仔出院,不過下晝醫生照簽紙俾仔仔跟我出院。雖然難捱,但係值得因爲密密啜快上奶,返到屋企成功埋身到1歲10個月自然離乳。

依家第二胎,11月一樣預計喺屯院生。

別墅

回覆樓主

想問下各位喺屯門醫院生左嘅媽媽,走佬袋入面包括繃帶一卷,同產婦不黏貼衛生巾? 你地係咪都準備左? 綁帶產婦衛生巾有無話買邊款?可以提供圖嗎? thanks

複式洋房

我都係16年生第1胎既陪月一早叫我同醫院講揀奶粉
咁我就唔駛俾醫院迫到癲左

但真既, 出院後無人教點餵人奶
同埋可能我著重自己休息啦
懶無咩BUMB 好多次
所以一直都唔算多奶呀
勉強半粉半人奶咁餵左1個月左右

醫院環境係惡劣既
我又係住8人房
BB 成日換片餵奶已經無得訓
加埋隔離床成日半夜禁一個好嘈既鐘叫姑娘入黎
所以更加無得訓.........

我今胎第2胎, 應該都會同醫院講餵人奶
媽媽生完已經好累 情緒又起伏大
唔想迫自己咁慘

別墅

回覆樓主:

我上年生住特別病房4個人一間,感覺去左私家咁,我第一晚要觀察24小時,第2日返病房就開始埋身餵,阿b唔阿飽都有要求姑娘俾水奶,當然姑娘會話幾句,當佢唱歌

大宅

CCathyy 發表於 18-6-7 10:39
我下個月預產,都係屯院。想問姑娘會唔會迫你餵人奶?我驚無奶,仲要被迫,真係抑鬱
...

我兩胎都在屯門醫院生,第一胎同醫院講餵母乳,個48小時比人逼到喊左好多次,第二胎我好堅持同醫院講我餵奶粉,跟住生完出到c7,d姐姐就推走我女,仲話bb食奶粉,所以今晚唔會推返比你,仲叫我好好休息。
其實我唔係唔餵母乳,我只不過係想比自己生完好好休息下,最大嘅重點係唔會生完就即刻有母乳出來,我第一胎生完都成兩個星期先正式埋身,第二胎生完都一個星期先埋身,因為bb未必識啜,所以都係泵出來,跟住先比佢慢慢學,再補下奶粉咁。
一個星期後就全埋身啦!依家差不多五個月,總之你要記住,食奶粉都可以健健康康,記得一定要同醫院講你餵奶粉,否則你個b出世個48個小時就冇嘢落肚,我大女就係咁,所以到第二胎我堅持同醫院講餵奶粉,出院先慢慢同bb一齊學。
我第二胎個時見到同房兩個媽媽餵到喊,兩個鐘比人叫一次餵奶,見到都心痛,又回想返生大女個時嘅自己都係咁。
真系,想自己舒服d就同醫院講餵奶粉,出院到屋企先慢慢來,如果你想問我多d嘢可以pm我

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-23 19:08
我兩胎都在屯門醫院生,第一胎同醫院講餵母乳,個48小時比人逼到喊左好多次,第二胎我好堅持同醫院講我餵 ...

BB會唔會混淆而唔識埋身架?
我朋友都同我講要同醫院講餵奶粉,因為一生完根本未上奶,雖然都明佢地俾bb狂啜都係想刺激上奶,但個時都未上bb點會有野食 我同意頭幾日補奶粉好啲,係怕bb之後用慣樽唔肯埋身

大宅

bonnieonlyone 發表於 18-6-24 13:46
BB會唔會混淆而唔識埋身架?
我朋友都同我講要同醫院講餵奶粉,因為一生完根本未上奶,雖然都明佢地俾bb狂 ...

我個女冇呀,係醫院飲水奶,出院後上奶就開始埋身,但係阿女唔識啜,所以我頭一個星期都係補奶粉,泵奶,加埋身,好彩佢一個星期就學識啜,之後一路都係人奶冇食過奶粉,依家間中出街都會泵定d奶擺屋企,屋企人用樽餵,所以我女係冇混淆乳頭同奶樽

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-24 14:31
我個女冇呀,係醫院飲水奶,出院後上奶就開始埋身,但係阿女唔識啜,所以我頭一個星期都係補奶粉,泵奶, ...

咁好好喎!我諗都係生左同醫院講餵奶粉先得,唔想自己崩潰⋯⋯
咁如果講左餵奶粉啲母乳姑娘係唔係唔會睇你架喇?定到時出左院有啲咩都返健康院問姑娘呢?

大宅

bonnieonlyone 發表於 18-6-24 19:14
咁好好喎!我諗都係生左同醫院講餵奶粉先得,唔想自己崩潰⋯⋯
咁如果講左餵奶粉啲母乳姑娘係唔係唔會睇你 ...

三個鐘會攞奶過來比你餵,就算餵人奶都唔會不停過來問你,因為人太多,有問題就自己禁鐘,一定會有姑娘過來,我禁咁多次d姑娘都會過來,又唔係個網上d人講到咁衰,例如鬧人。

大宅

sl82in84 發表於 18-6-20 19:38
想問下各位喺屯門醫院生左嘅媽媽,走佬袋入面包括繃帶一卷,同產婦不黏貼衛生巾? 你地係咪都準備左? 綁帶 ...

用有黏貼可以喇,唔洗繃帶!

大宅

lily306 發表於 18-6-7 23:15
上胎都係入院㨂餵人奶,但完全餵唔到,好灰心
係醫院已經喊
今胎一樣屯醫,都諗緊入院講餵奶粉算⋯但又怕阿 ...

我都係,一出世講左喂奶粉

首頁

尾頁

跳至