懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇JM試過係2x weeks搭Cathxy Paxific? 我上網睇佢話28weeks上機先要特別寫fit to travel

因為我黎緊26w會搭,請問係咪唔洗特別有fit to travel既醫生紙?

別墅

回覆樓主

我22 week 同 26 week 都坐過CX,第一次就到登機先俾地勤問幾多週,第二次check in時就問我幾多週。我有帶埋醫生張預產期信。

大宅

picklebebe 發表於 18-6-7 09:34
我22 week 同 26 week 都坐過CX,第一次就到登機先俾地勤問幾多週,第二次check in時就問我幾多週。我有帶 ...

謝謝 咁即係唔洗10日內既醫生紙 對嗎?
有寫明預產期既醫生紙(唔係10日內)就ok?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你都係打電話去問問比較好

別墅

美露比 發表於 18-6-7 09:37
謝謝 咁即係唔洗10日內既醫生紙 對嗎?
有寫明預產期既醫生紙(唔係10日內)就ok?
...

我果次攞定預產期信,不過其實唔知得唔得。不過試過有朋友係需要fit to travel的,如果入閘前真係需要好似機場禁區都有得睇醫生攞醫生紙。

大宅

回覆樓主

我上個月20週搭國泰飛日本,之前打過電話話無問題,唔使證明,但我都係出發前2星期睇左醫生攞左證明。
去程香港只係問幾多週,無再問其他野,但日本返黎,果邊就問攞證明同影印埋,所以帶定證明好d

複式洋房

美露比 發表於 18-6-7 08:58
有冇JM試過係2x weeks搭Cathxy Paxific? 我上網睇佢話28weeks上機先要特別寫fit to travel

因為我黎緊26w ...

我剛剛產上星期答過,25週,check in counter有問我幾多週,我帶左醫生紙,有寫fit for travel。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

dolphinpenny 發表於 18-6-7 11:04
我剛剛產上星期答過,25週,check in counter有問我幾多週,我帶左醫生紙,有寫fit for travel。
...

想問懷孕搭飛機係唔係一定要通知航空公司架?
check in counter係見肚先問幾多週?

珍珠宮

回覆樓主

攞定預產期紙啦。我19週搭過,唔係好見肚所以都無問乜。

複式洋房

CC2015 發表於 18-6-7 11:52
想問懷孕搭飛機係唔係一定要通知航空公司架?
check in counter係見肚先問幾多週?
...

個地勤問我,有無咩唔舒服?有冇懷孕?
所以我答有懷孕。我行埋個counter 果時佢應該睇唔到我個肚。所以我估呢啲係standard問題。

別墅

美露比 發表於 18-6-7 08:58

因為我黎緊26w ...

其實攞咗醫生證明好啲因為除左比航空公司睇懷孕可以行特別通道唔使排隊同埋可以唔使用機照身用人手搜身。

複式洋房

Vivmama 發表於 18-6-8 21:28
其實攞咗醫生證明好啲因為除左比航空公司睇懷孕可以行特別通道唔使排隊同埋可以唔使用機照身用人手搜身。
...

我想問...我地平時係機場過個部機同埋人手拎住部會響既機....係咪都係x光機黎架?

別墅

Yumi930 發表於 18-6-9 10:48
我想問...我地平時係機場過個部機同埋人手拎住部會響既機....係咪都係x光機黎架?
...

佢哋話唔係但如果懷孕可以選擇唔駛過機用人手

別墅

26周+坐CX去台灣, 27周+返港, 櫃台有看預產期的醫生紙, 及最近一次檢查有顯示周數的文件 (建議證明文件帶多個COPY, 以防萬一) , 並再跟你口頭確認現時周數.

綜合CS查詢及跟幾位地勤及空姐的回覆, 若在27W+6前回程, 有預產期的醫生紙已可以. 想安心D就去攞張醫生紙列齊航空公司要的註明 (最重要是FIT FOR TRAVEL)

其實無論是否超過28W, 有沒有醫生紙, 航空公司覺得有懷疑都可以不讓上機.

大宅

請問政府醫生會唔會開適合搭飛機既懷孕證明?

複式洋房

wynnlitheboo 發表於 18-6-9 19:07

我都想知

大宅

wynnlitheboo 發表於 18-6-9 19:07

可以開 不過要就岩你出發日子

複式洋房

我都諗緊,26wks博吾博得過大家最長搭幾多個鐘?

因為姑奶係多倫多結婚😅所以去又吾係,吾去又吾係

複式洋房

回覆樓主

上個月30wks....搭飛機去日本。攞定醫生信裏面寫fit to travel. 封信要約一星期內有效.去程香港地勤有問醫生紙,回程地勤沒有問。34wks前仲可以搭飛機

複式洋房

回覆樓主

28wks前基本上係不用醫生紙。不過方便攞定都無壞。地勤應該唔會問

首頁

尾頁

跳至