懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由有咗BB 開始, 成日要擔心BB哩樣有無問題, 嗰樣有無問題
又聽到有媽媽會無情情個B 無咗心跳, 羊水又有問題之類
身邊都有舊同學/同事, 小朋友大約喺幼稚園至小學階段就發現有ADHD, 輕度自閉等等O既問題
電視有時D 節目又專係講D 有問題O既BB/小朋友

但其實係咪絕大多數媽媽都可以順利咁生個健康O既BB?

我而家17W4D, 成日都擔心哩樣嗰樣, 有時係咪過份憂慮咗呢?
就算有乜問題, 其實醫生同助產士佢地都會幫手check 住同解決

大宅

k66k 發表於 18-6-7 15:50
由有咗BB 開始, 成日要擔心BB哩樣有無問題, 嗰樣有無問題
又聽到有媽媽會無情情個B 無咗心跳, 羊水又有問題 ...

唉,其實我都係,好多時頌會亂諗,唯有產檢密D,自己多D留意,同多D同呀B傾計

子爵府

回覆樓主:

放鬆心情好緊要,你成日諗呢d負面野係冇幫助,俾d信心bb啦!

複式洋房

我都有咁諗,明明見人好似好無驚無險就生左b,但到自己陀時又會驚呢樣嗰樣,一路過關咁。自己做教育有關嘅野,都見好多小朋友有adhd、自閉、專注力問題。不過都諗有好多野自己控制唔到,船到橋頭自然直,最緊要佢健健康康。

男爵府

其實多數人有問題先會係度開POST,正常既人好地地唔會開個POST話自己個仔正常所以出問題既人係少數,唔好上咁多BK心情會好D

別墅

google_hi 發表於 18-6-7 17:43
其實多數人有問題先會係度開POST,正常既人好地地唔會開個POST話自己個仔正常所以出問題既人係少數,唔好上咁 ...

好同意你講既野!!!
我第一胎小產後開始成日上BK,睇到好多唔太開心既topic,之後再有左,上BK都步步為營,一見到敏感topic就飛,唔睇,費事胡思亂想
直到阿仔順利出世之後先放鬆咩都睇

複式洋房

yingying1128 發表於 18-6-7 16:40
唉,其實我都係,好多時頌會亂諗,唯有產檢密D,自己多D留意,同多D同呀B傾計
...

大家齊齊加油(emoji)(emoji),正能量很重要

複式洋房

KiKicck 發表於 18-6-7 17:19
我都有咁諗,明明見人好似好無驚無險就生左b,但到自己陀時又會驚呢樣嗰樣,一路過關咁。自己做教育有關嘅 ...

我都覺好多關要過,有時仲好有壓力
不過最緊要bb 同媽媽大家都身心健康
加油!

複式洋房

其實多數人有問題先會係度開POST,正常既人好地地唔會開個POST話自己個仔正常所以出問題既人係少數,唔好上咁 ...

我都覺,所以由一開始我就好控制自己唔好上咁多BK, 免得自己嚇自己,同埋唔想咁大壓力

別墅

非常同意! 我初頭都覺得胃氣,孕吐辛苦,但諗諗下點解一直以來都無聽身邊大肚既朋友呻呢,我結論呀,1佢地有問題(嚴重)唔會講,2無問題所以無講 3講左我唔明,廢事講。
後尾我諗: 個個女人都咁生架啦~就好似日日要返工食飯咁普通。反而“生唔到“既,我先會覺得佢地先應該值得擔心同憂慮

大宅

回覆樓主

唔好諗得咁負面,你諗緊咩bb都知架!會影響到bb情緒,所以要放鬆心情。
我仔仔未出世個陣發現腎漲,出左世前幾日番醫院照超星波,醫生話佢個腎比未出世既漲左,我地都樂觀面對,要月尾先有得見醫生睇報告!
要相信bb佢地係會好努力咁生存呀!

大宅

回覆樓主

而家先17w已經擔心緊生完出黎可能/有機會面對既問題/未必會發生既事....真係到生左出黎你仲會有排諗近至升學,大至搵工前途及選擇咩對象...好快會精神崩潰架.....擔心完一樣先一樣啦⋯⋯下步諗下結構如何仲好

大宅

邱優 發表於 18-6-7 19:14
唔好諗得咁負面,你諗緊咩bb都知架!會影響到bb情緒,所以要放鬆心情。
我仔仔未出世個陣發現腎漲,出左世 ...

唉,我呀B都係,我只想政府早少少幫我照同跟,但係都要等到8月先可以照,我只怕佢係肚入面有D咩事,日日留意胎動,同勤力D出私家照我日日同呀B講,自己係我肚入面加油,努力....

大宅

yingying1128 發表於 18-6-7 19:35
唉,我呀B都係,我只想政府早少少幫我照同跟,但係都要等到8月先可以照,我只怕佢係肚入面有D咩事,日日留 ...

我都係私家醫生寫左二次醫生紙政府先比個期我照,仲要係預產期前二個禮拜,你同多d呀 b講下野,佢會乖乖收到架。。要相信佢努力緊

複式洋房

邱優 發表於 18-6-7 19:14
我仔仔未出世個陣發現腎漲,出左世 ...
祝福你地同BB, 會無事架, 加油!!

複式洋房

paradise06 發表於 18-6-7 19:22
而家先17w已經擔心緊生完出黎可能/有機會面對既問題/未必會發生既事....真係到生左出黎你仲會有排諗近至升 ...
我7月12號先去照結構, 未殺到埋身, 所以仲未擔心住

複式洋房

yingying1128 發表於 18-6-7 19:35
唉,我呀B都係,我只想政府早少少幫我照同跟,但係都要等到8月先可以照,我只怕佢係肚入面有D咩事,日日留 ...
我睇過D 文章, 同埋睇番以前有D 媽媽分享過腎漲好普遍, 同埋出世後會慢慢正常番, 喺個肚入面嗰陣無嘢可以做到, 都係等出世後由兒科跟進
出世後, 留意住BB 到時係咪食得訓得痾得, D 尿有無黃, 同有無發燒, 怕尿道炎

知道BB 有異常梗係會唔開心同擔心, 不過BB 好叻, 會無事O既, relax~~

大宅

k66k 發表於 18-6-8 11:08
我睇過D 文章, 同埋睇番以前有D 媽媽分享過腎漲好普遍, 同埋出世後會慢慢正常番, 喺個肚入面嗰陣無嘢可以做 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

盡量放鬆自己,會唔會係太過緊張

複式洋房

hamsterma 發表於 18-6-9 00:26
盡量放鬆自己,會唔會係太過緊張
會呀, 本身自己都係一個小小事都好緊張O既人自從有咗之後又有咁多關要過, 有時發現身體狀況有乜問題又會四圍SEARCH, 睇下會係咩事, 咁樣正唔正常
另外, 每次去政府醫院老公都會陪我去, 我又唔爭氣, 好似乜都中, 上個月去醫院去得好密, 要老公成日請假, 我自己都唔好意思

不過而家已經17W6D, 個人開始攰, 想懶下, HEA 下, 就會慢慢諗, 係咪凡事都太緊張
血糖間唔中超標就超啦, 又唔係次次都超, 就算超, 又唔係超得好誇張, 唔想太壓抑
想搵多D 開心嘢睇下, 分散下注意力

首頁

尾頁

跳至