論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我第一個4年內, 死老爺, 死阿爸, 最後老公有二奶 要回家

第二個係佢偷野,所以我唔續約

現在第三個未做夠3個月, 突然話我知回家因為阿媽中風要回家照顧她。

你們姐姐仲有咩原因要走呢?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

辭職,去加拿大

象牙宮

AWma 發表於 18-6-7 21:46
我第一個4年內, 死老爺, 死阿爸, 最後老公有二奶 要回家

千万个理由, 死人最多。
唔 make sense 都有。听都知佢想點。

有的搵夠錢買地,一年就走人。
結果被我拖下拖下, 等我找到人。 結果 20个月左右。

wcpcelia    發表於 18-6-8 15:46
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

老公叫佢返去唔使做,老公去做工,講到好威咁!(實情,佢知我唔like 佢,轉頭返來,照顧公公)
老公同亞爸叫佢返去凑女,亞爸買咗間新屋俾佢
(原來佢係千金小姐?實情係偷咗我鑽介去當,揾到新僱主跳工,俾我去入境處投訴,返唔到香港)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

可能嫌多野做, 因根本懶。 借你申請佢來HK睇吓有乜工唔使做嘅, 又睇吓灣仔情況? 或有男人娶佢做港太。
可能太醜, 無市場, 揾唔到著數, 走人。
又可能借咗貴利, 走佬。

小心佢偷野。

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-8 09:52
可能嫌多野做, 因根本懶。 借你申請佢來HK睇吓有乜工唔使做嘅, 又睇吓灣仔情況? 或有男人娶佢做港太。
...

因為第二個試過偷野,所以我高度戒備。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

AWma 發表於 18-6-8 13:18
因為第二個試過偷野,所以我高度戒備。

Ah, maybe無得偷, 鞋, 垃圾工人, 投降.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我見都唔難申請,我姐姐申請咗個半月就批。

大宅

回覆樓主:

我親戚個新工人,來了香港兩個星期就對我親戚話,與她一齊來來香港的七個女傭中,有四個已經回菲律賓。原因都是思鄉。因此每日讓她與菲律賓家人通電話和send 短訊,否則她都挨不到。

珍珠宮

第一個話阿囡入院,做了三個月就話回鄉!第二個表現太差,提早送佢走!希望第三個可以完約喇!

別墅

回覆 AWma 的帖子

因爲去加拿大

別墅

回覆 winnie.cc 的帖子

首頁

尾頁

跳至