姐姐地獄料理!更新#71韓式肥牛椰漿茄子鹹肉糭

艾妃
|

話說我熱愛煮嘢食,請姐姐嘅時候都講明佢唔需要煮,但佢嚟到我哋都即管試吓佢,叫佢整腸仔煎蛋。佢用中小火將隻蛋煎咗10分鐘,我老公投訴勁難食!
入正題!話說頭先我包完糭有啲醃過嘅糯米同綠豆,鹹蛋黃,鹹肉,爆香既蝦米淨左,佢話想keep!點知頭先聞到好濃烈兼錯綜複雜既椰漿味,出去一睇,原來佢將所有材料連埋椰漿一鑊過煲埋!仲將頭先我煮淨嘅韓式肥牛剪碎左連同佢私伙茄子切碎撈埋落去煮煮完仲用糭葉包好烚埋佢!重點係,佢話要留!比!阿!sir!
其實姐姐仲有好多暗黑料理

更新,阿sir出咗trip,過2日先試到

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jadechant
|
創意無限,世間少有的人材 (emoji)(emoji)
WuBBLittleStar
|
艾妃 發表於 18-6-8 00:17
話說我熱愛煮嘢食,請姐姐嘅時候都講明佢唔需要煮,但佢嚟到我哋都即管試吓佢,叫佢整腸仔煎蛋。佢用中小火 ...

淨係睇已經覺得好黑暗!
kmbb519
|
留比呀sir??? 佢知道呀sir 鐘意食嗎?
艾妃
|
kmbb519 發表於 18-6-8 00:24

因為我唔食糭既,而我老公好鍾意食,所以我包比佢食,咁姐姐咪以為阿sir乜糭都啱囉!
洛婷
|

是是但但
|
kmbb519 發表於 18-6-8 00:24

阿sir鬧過佢?咁大整蠱...
艾妃
|
是是但但 發表於 18-6-8 00:28
阿sir鬧過佢?咁大整蠱...

因為佢知我老公鍾意食糭!佢煮野食真係零概念!d配搭常錯!
Conybrownbb
|

lammuimui
|
欣賞姐姐既誠意
jasonkot    發表於 18-6-8 08:41
mickey0721
|
暗黑料理
秋天與楓葉
|

椰漿係百搭架~

馳名椰汁糯米飯搭椰漿
椰汁綠豆冰
泰式咖哩有茄子都係搭椰漿
新加坡叻沙湯底都係蝦米搭椰漿

加埋一齊搭糭葉簡直係亞洲fusion菜

Charitymami
|
好丫~留俾阿 Sir
sze811
|
睇文字,睇到最後(留!比!sir!)忍唔住....笑左
babynetnet
|
話阿sir最近胃痛食唔到佢既廚藝,叫姐姐星期日帶晒去同佢朋友分享!
艾妃
|
秋天與楓葉 發表於 18-6-8 00:40
椰漿係百搭架~

馳名椰汁糯米飯搭椰漿

你有道理喎但d五香鹹肉同蝦米又⋯⋯點解釋
艾妃
|
babynetnet 發表於 18-6-8 00:44
話阿sir最近胃痛食唔到佢既廚藝,叫姐姐星期日帶晒去同佢朋友分享!
...

佢有呀,預咗比d朋友
Winnie_1210
|
原來「沒有最冇譜,祇有更冇譜」
greenpea    發表於 18-6-8 11:09
healthymimi
|
咁有心呀
babynetnet
|
艾妃 發表於 18-6-8 00:50
佢有呀,預咗比d朋友

咁呀……祝阿蛇好運 唔食姐姐可能唔開心……