仔仔白糠疹,有圖

luckyQ
|
睇過醫生了,係咪冇咁快好我又報咗游泳班到出年3月,點算好?不過係室內泳池

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
喧嘩
|
luckyQ 發表於 18-6-8 11:31
睇過醫生了,係咪冇咁快好我又報咗游泳班到出年3月,點算好?不過係室內泳池

...

我女14歲仲嚴重, 尤其舊年, 成塊面好似人地白蝕咁, 今年年頭先叫做好番d , 但呢兩個月又開始多番, 已經不斷揸防曬, 醫院話冇得醫但20歲前會自動好番
umama
|
我仔都有類似,係眼袋位置。
唔知有咩辦法?
luckyQ
|
喧嘩 發表於 18-6-8 11:43
我女14歲仲嚴重, 尤其舊年, 成塊面好似人地白蝕咁, 今年年頭先叫做好番d , 但呢兩個月又開始多番, 已經不 ...

係囉,搽咗藥膏都係咁,都已經有做防曬
luckyQ
|
luckyQ 發表於 18-6-8 11:44

我仔就5歲
loved
|
吾洗驚,我地以前年代細個時10個有8個都係咁,父母都無理,個個大大下就無事。
喧嘩
|
luckyQ 發表於 18-6-8 11:44

又食又揸又中醫都冇辦法, 佢由細到大都有, 不過係一兩小撻, 唔太深色, 我諗住汗斑唔理佢, 直至舊年成塊面都係, 顏色同你仔1樣, 我99有白蝕, 所以我先識驚帶佢照下係乜, 好彩只係白槺疹, 但其實都幾影響外觀, 我果個仲要係十幾歲女, 我唔知同游水有冇關係, 我女小時侯操水嘅 , 舊年參加左拯溺, 但學夜晚嘅, 宜家香港成年d 太陽勁到晒死人, 夏天又長, 都幾難好
luckyQ
|
喧嘩 發表於 18-6-8 11:50
又食又揸又中醫都冇辦法, 佢由細到大都有, 不過係一兩小撻, 唔太深色, 我諗住汗斑唔理佢, 直至舊年成塊面 ...

係囉完全唔曬太陽冇可能
唉瘋
|

我囡舊年暑假都有,皮膚科醫生只開藥膏搽,吩咐平時要做好防曬,講到明要到12月會散,好彩真係無咗。
yancly
|

...

揸去葯房買羅霉樂,我仔試過,有用
喧嘩
|
luckyQ 發表於 18-6-8 11:51
係囉完全唔曬太陽冇可能

醫生話小朋友有關節位濕疹就好易有白槺疹
luckyQ
|

...

出街D人個個問。。。有經驗的朋友,不停找醫生睇定靜待冬季再會否退
christyto915
|

...

我個女之前都有喺塊面度,但冇理佢一段時間,佢就冇左啦
eggcarol
|

...

我怕左太陽,只游室內
luckyQ
|
eggcarol 發表於 18-6-17 12:34
我怕左太陽,只游室內

現在我仔都係游室內
cathyleung1
|
luckyQ 發表於 18-6-17 14:07
現在我仔都係游室內

我仔以前都試過 無理佢。幾個月就無野了
alicialee1210
|
我仔都有,搽醫生開的藥膏都冇好轉
HKL.3
|

...

我仔之前都有,我記得好似搽左一個月藥膏先好返哂,醫生提我要做好防曬
ching070707
|
我細個都有 因為成日游水 加上一張紙巾重覆去抹汗 以家都三十幾歲人 無左lu
happy+
|
我仔五、六歲時出過,後來自己好返,升中後哩一兩年又有返,冬天好些,夏天比較嚴重,佢都係有游水的。