有無計過結婚收左自己屋企幾多錢?

無話可說
|

睇完d家用post有感而發,唔該睇下收家用post!
我計過自己父母,阿哥比既係10萬都無,十幾年前買仲平! ps我對呢d無要求,唔好以為我覺得少,我到而家堆野都擺埋一邊封存積塵
brindlewin
|
無話可說 發表於 18-6-8 14:01
睇完d家用post有感而發
我計過自己父母,阿哥比既係10萬都無,十幾年前買仲平!
...

你指嫁妝和支付婚禮?
mandy952
|
...

反而當年我叫阿媽唔好買龍鳳鈪比我
呀紫CANDY
|
...

冇人欠你既!佢哋已經比最好既你!你唔知啫可能!
angiehouse
|
...

吓,結婚會收屋企錢嫁咩,無想過,禮物都吾會計較啦
無話可說
|
brindlewin 發表於 18-6-8 14:10
你指嫁妝和支付婚禮?

類似啦!即係父母比左d咩你嫁人囉!我得龍鳳厄,阿哥一條鑽石鍊!無樓無首期,其他都無
無話可說
|
mandy952 發表於 18-6-8 14:14
反而當年我叫阿媽唔好買龍鳳鈪比我

禮既野,我無開口,又無推喎!
無話可說
|
呀紫CANDY 發表於 18-6-8 14:15
冇人欠你既!佢哋已經比最好既你!你唔知啫可能!

無話欠我呀,結婚係我既事添!唔好講到最好既野比左我,內裏好多野你都唔知!只見有post話幫仔女儲錢,錢用黎買金喎
無話可說
|
angiehouse 發表於 18-6-8 14:15

無計較,無咁好氣!屋企無比錢,只得少少金!見有人話收家用儲黎買金比仔女結婚,我先諗返下我收左幾多
Charitymami
|
唔可以咁計~

父母對你的關懷, 不可斗量!
無話可說
|
Charitymami 發表於 18-6-8 14:20
唔可以咁計~

父母對你的關懷, 不可斗量!

我想爆粗囉!關懷係得我阿哥咋 一個要擔起屋企搵錢,放工仲要做家務洗衫煮飯,另一個食訓痾,攬住電視多過攬住仔女呀!
mocha20150323
|
angiehouse 發表於 18-6-8 14:15

係咯,佢父母可能仲嫌收得少禮金!
無話可說
|
mocha20150323 發表於 18-6-8 14:26
係咯,佢父母可能仲嫌收得少禮金!

我阿爸講6萬咋,照比無講價,因為唔香港擺酒!合理價啦,十幾年前
yurijm
|
我諗我明樓主講乜
而家果代jm身受上一代父母偏心、重男輕女既情況
佢地話幫仔女儲錢儲嫁妝
我相信係真
部分上一代父母真係當生女係投資、養老後著
又點會拎錢去貼女婿外孫嘛
做個靚太
|
有能力咪俾,無能力咪唔俾囉~
Charitymami
|
無話可說 發表於 18-6-8 01:24
我想爆粗囉!關懷係得我阿哥咋 一個要擔起屋企搵錢,放工仲要做家務洗衫煮飯,另一個食訓痾,攬 ...
如果要比較, 其他人父母是長期病患, 賭債纏身, 你媽媽比較港女啫~ 你想想你比其他人更幸福, 可能自己更寬心。
Happybabyhbb
|
...

$0 我太懶無搞任何儀式⋯⋯剩係簽個名
無話可說
|
yurijm 發表於 18-6-8 14:30
我諗我明樓主講乜
而家果代jm身受上一代父母偏心、重男輕女既情況
佢地話幫仔女儲錢儲嫁妝

咁我屋企又無重男興女,阿哥結婚都係佢自己搞掂,唔係買好多金比個前身抱!呢d錢銀上既野,爸爸分配得好公平,我無不滿
無話可說
|
做個靚太 發表於 18-6-8 14:30
有能力咪俾,無能力咪唔俾囉~

講結婚喎
blackberry
|
又想借D意數佢老母