自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

無話可說 發表於 18-6-8 14:45
所以,如果係要儲就儲首期,而唔係買金,結婚比返晒仔女先正確!唔係等死左用唔晒變遺產先留返剩低比仔女 ...

真係離曬大譜,噤講野

珍珠宮

無話可說 發表於 18-6-8 22:28
我都只係賺男家果邊 實際無計,只賣左少少金

「賺」。。。

侯爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 18-6-8 14:45
所以,如果係要儲就儲首期,而唔係買金,結婚比返晒仔女先正確!唔係等死左用唔晒變遺產先留返剩低比仔女 ...

你意思係仔女俾嘅家用,父母唔用得,要等仔女結婚時拎返曬出嚟俾仔女做首期?咩邏輯思維?我記得你好唔鍾意你媽,但你都好錫你爸喎,咁你結婚你爸有無俾錢你買樓?

開心每一天

男爵府

無話可說 發表於 18-6-8 15:24
我寫出黎啫,唔代表我覺得少,跟本我對呢d野無所謂,係覺得少既話我好直接咁寫啦,好似早排有人話比錢去外 ...

你話結婚係自己既事、但又講你比左咁多年家用但結婚收唔足金;即係點?
將來你仔出來做野你吾洗個仔比家用就繼續係到住?如果要比家用咁即係你要儲起買金啦、但又吾話吾買、只會比你對龍鳳厄新抱就算?

象牙宮

雪影 發表於 18-6-9 11:54
吓你意思係仔女俾嘅家用,父母唔用得,要等仔女結婚時拎返曬出嚟俾仔女做首期?咩邏輯思維?我 ...

無喎,個人主義者,買樓係靠自己!家用係我記憶無提過點用,但有提過儲埋!算啦,嘈黎無意思,我出post目的都唔係要嘈呢樣

象牙宮

chanti 發表於 18-6-9 12:06
你話結婚係自己既事、但又講你比左咁多年家用但結婚收唔足金;即係點?
將來你仔出來做野你吾洗個仔比家用 ...

我尋日計下數啫,無話收唔足喎,根本收家用無講明儲幾多,使幾多,點計啫!
我仔未出黎做野, 如果仲食我住我,咪按比例計算囉,唔通仲要我養呀!唔食既只係住咪比水電囉,床位免費

大宅

回覆樓主:

好少識人搬龍門搬得咁透澈
(無論別人果套 vs 自己果套
定自己同上一代 vs 自己同下一代果套)

當然大家唔係你肚內條蟲唔係睇住你大
有幾多內情無可能知
只可以跟約定俗成的字面睇

亦可以話語言天份高 去做政府岩晒

男爵府

無話可說 發表於 18-6-9 12:40
我尋日計下數啫,無話收唔足喎,根本收家用無講明儲幾多,使幾多,點計啫!
我仔未出黎做野, 如果仲食我 ...

那合理、你2 父婦自給自足、唔冼個仔比家用、只要求佢出返自己個份水電食用、將來結婚/ 買樓等人生大事亦要佢自己負責。,

象牙宮

2024年龍年勳章

jasball 發表於 18-6-9 12:50
好少識人搬龍門搬得咁透澈
(無論別人果套 vs 自己果套
定自己同上一代 vs 自己同下一代果套)

呢個回覆,好正呀。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 18-6-8 14:16
類似啦!即係父母比左d咩你嫁人囉!我得龍鳳厄,阿哥一條鑽石鍊!無樓無首期,其他都無
...

結婚係你同老公的事, 屋企人已送龍鳳厄﹑鑽石鏈, 仲想點? 買樓首期呢 d點會要父母出

首頁

尾頁

跳至