你地覺得mac book好用定普通notebook好用?

twinstar_baby
|
我部notebook壞左......
hahaha1231
|
唔識用mac
wcpcelia    發表於 18-6-9 20:00
|
hahaha1231 發表於 18-6-8 16:15
唔識用mac

我都未用過,所以問下jm意見
starer
|
味用過用普通NOTEBOOK 算喇~~
介面同WINDOWS好唔同..
無用開一定唔慣
TinyTomato
|
twinstar_baby 發表於 18-6-8 16:15
我部notebook壞左......
"普通" notebook好用,除非要用的程式只有MAC版。
lajasmin
|
睇你有冇用開mac

真心覺得MacBook 襟用好多
007~sa
|
MacBook
starlightbabe
|
個人覺得macbook好用啲,耐用啲
如果有用開iphone,用緊MacBook時可以直接用電腦接聽電話
不過無用開MacBook,初用可能唔適應,或許還會覺得無notebook好用
如果只用作普通文書上網睇片,notebook都夠用budget多啲i7 加ssd加多ram
要剪片、graphics、design個啲就macbook啦
小可愛11
|
starer 發表於 18-6-8 16:30
無用開一定唔慣

小可愛11
|
starlightbabe 發表於 18-6-8 18:36
個人覺得macbook好用啲,耐用啲
如果有用開iphone,用緊MacBook時可以直接用電腦接聽電話
不過無用開MacBoo ...

完全同意。
Poyau
|
starer 發表於 18-6-8 16:30
無用開一定唔慣

Alex123
|
買MacBook,但用雙系統,同時安裝windows systems,可以一石二鳥!
用Macbook感覺上會型啲!
豬B仔
|
MacBook
virgokaren
|

Mac 好抵用。
Amy1974
|

。。。
athruzala
|
Mac book 好用!
|
Alex123 發表於 18-6-8 23:43
買MacBook,但用雙系統,同時安裝windows systems,可以一石二鳥!
用Macbook感覺上會型啲!:wahaha ...

我想請教,mac book, mac air, mac pro有咩分別?
其實我唔多用電腦,小朋友又未大。我用都係上網check下野,買野之類,同印阿女功課野
|
Amy1974 發表於 18-6-9 08:07
回覆 twinstar_baby 的帖子

我想請教,mac book, mac air, mac pro有咩分別?
其實我唔多用電腦,小朋友又未大。我用都係上網check下野,買野之類,同印阿女功課野
Alex123
|
twinstar_baby 發表於 18-6-9 08:30
其實我唔多用電腦,小朋友又未大。我用都係上網check下 ...

主要分別是CPU速度、圖像卡速度、內存、顯示器級別及大少、重量。
如果只是上網及一般文書,Macbook Air可能已經足夠,而且會比較輕巧。
|
Alex123 發表於 18-6-9 09:16
主要分別是CPU速度、圖像卡速度、內存、顯示器級別及大少、重量。
如果只是上網及一般文書,Macbook Air可 ...

又想請教多樣。因為我真係未用過mac
我見佢mac air有分有touch bar同冇touch bar, 咁touch bar其實好處係邊?