自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

男爵府

Amy1974 發表於 18-6-9 09:38
如果要考慮阿女上網做功課,應該先問下其他同學媽媽。

有啲學校嘅網頁,支援 chrome,有啲係 IE,用 Safa ...

我女冇咁快上小學..
但我部電腦剛壞了所以先急住要買

男爵府

回覆樓主:

用唔慣mac,就要時間適應的,成個介面完全唔同。買返普通喇!好多都好薄好靚,我覺得mac用來剪片、執圖就比較啱用。

侯爵府

2023年兔年勳章

twinstar_baby 發表於 18-6-9 09:46
我女冇咁快上小學..
但我部電腦剛壞了所以先急住要買

咁你應該買比自己啱用的,上小學都只是做網上練習,機種類分別不大。

去Apple shop睇或報名上佢地的免費堂feel下Mac機的操作再決定吧!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

Strawberrys 發表於 18-6-9 10:03
咁你應該買比自己啱用的,上小學都只是做網上練習,機種類分別不大。

去Apple shop睇或報名上佢地的免費 ...

如果小朋友將來做功課真係影響不大都ok.
係怕都影響佢,我又唔想咁買兩部,除非佢地好大啦。

男爵府

北寄貝 發表於 18-6-9 09:50
用唔慣mac,就要時間適應的,成個介面完全唔同。買返普通喇!好多都好薄好靚,我覺得mac用來剪片、執圖就比 ...

執圖我一時時,因為我做freelance有時先會執圖,但主要真係普通文書同上網用。
只係我最考慮係小朋友將來做功課會唔會影響

珍珠宮

twinstar_baby 發表於 18-6-9 09:35
又想請教多樣。因為我真係未用過mac
我見佢mac air有分有touch bar同冇touch bar, 咁touch bar其實好處係 ...

Touch bar只是在使用上方便一點,將一些keyboard 上的功能按鈕及軟件上的控制或功能按鍵搬到這個touch bar上。
https://support.apple.com/zh-hk/ht207055

大宅

Amy1974 發表於 18-6-9 09:38
如果要考慮阿女上網做功課,應該先問下其他同學媽媽。

有啲學校嘅網頁,支援 chrome,有啲係 IE,用 Safa ...

Mac 可以裝chrome IE 等 唔一定用safari 做searcher
但如其他家長係用excel word 嗰d
Mac 一樣有, 但就好大可能走左位

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

無必要Mac機,太貴。Mac襟用啲?我部Dell都用咗十年,最近幫佢換隻ssd,裝過win7(原本xp),又係一條好漢!

男爵府

回覆樓主

Mac book ,用左返唔到轉頭,不過預左過渡期有少少唔慣,同埋如果其他產品都係用apple(如電話、手錶)更加方便

伯爵府

回覆樓主

Mac
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

Macbook, 耐用,不會成日死機,我兩個女一人一部返學用,大女部已經用左4年,無壞過,再買都只會買apple機

大宅

回覆樓主

我最近都買左macbook pro (無touch bar), 因為次次買親window機都好易中毒⋯⋯⋯
我想講 真係比window機順暢好好好多!
Window機我用用下會自己成日restart ⋯⋯ 真心怕怕⋯⋯ 我部部window機既價錢仲貴過macbook pro.... 所以價錢已經唔係我考慮之列
同埋我身邊晚朋友用macbook air 既都用左同一部機7,8 年 ,如果齋文書macbook air已經夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

MacBook

用左返唔到轉頭

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

lajasmin 發表於 18-6-8 16:37
睇你有冇用開mac

真心覺得MacBook 襟用好多

俾個5

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

Mac

大宅

回覆樓主

我會用mac book, 因為當識多樣野

翡翠宮

回覆樓主:

好多年前用過Apple ibook半年,叫試下新嘢,賣咗用返Windows算,平好多。

當然Windows容易行差踏錯,我幫過好多親戚朋友砌電腦,幾年之後好慢又要搵我搞,亂下載,檔案無乜條理,唔清電腦;我自己啲Windows機就10年都咁順,真係睇你識唔識用。打個比喻就係自由行同跟團嘅分别。

珍珠宮

Macbook 用咗返唔到轉頭,好user friendly,界面又靚,外型討好,程式流暢,和apple其他device一齊用更覺方便

首頁

尾頁

跳至