自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

notebook

大宅

回覆樓主

我用左window 十幾年,因為用開既其中一個軟件冇Mac 版,前年開始有Mac 版咁啱部window 機又壞,換左Mac book, 真心返唔到轉頭。部機用左兩年多依然快,冇死機。
我以前啲window notebook 都唔平,通常頭一年好用,第二年速度開始慢,第三年不停死機,跟著忍唔住買新。

大宅

回覆樓主:

Mac 全家用mac
但都要有部window desktop
不過真係返工要用window都幾唔慣
但mac真係襟好多嫁

大宅

回覆樓主

加多句 佢個touch pad真係好好用

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

dumbobabe 發表於 18-6-9 13:08
Mac 可以裝chrome IE 等 唔一定用safari 做searcher
但如其他家長係用excel word 嗰d
Mac 一樣有, 但就好 ...

假如一组人做project, 用Macbook果位email個file俾用Notebook果位同学,d字會走位?

咁如email個封係求職resume ,走晒位就....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

muicc 發表於 18-6-9 16:29
Macbook, 耐用,不會成日死機,我兩個女一人一部返學用,大女部已經用左4年,無壞過,再買都只會買apple機
...

我部MAC機三年就壞 Wi-Fi,mouse 同 keyboard 2年已壞,我雖然用iphone但 Mac 機用極都唔識,最後唔要轉番 window 機。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 18-6-9 19:55
假如一组人做project, 用Macbook果位email個file俾用Notebook果位同学,d字會走位?

咁如email個封係求職 ...

冇試過有走位情況

To be or not to be  that is the question~

子爵府

twinstar_baby 發表於 18-6-9 09:35
又想請教多樣。因為我真係未用過mac
我見佢mac air有分有touch bar同冇touch bar, 咁touch bar其實好處係 ...

建議買MacBook or MacBook Pro, 有retina mon 差好遠
Touch bar 對我黎講最大用處只係touch ID
To be or not to be  that is the question~

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

部 27" IMac 係我娛樂中心,MacBook Pro 就工作伙伴。
用開大Mon, 而家好少掂部 MacBook pro.
返工用 Window 初初好吾慣!

男爵府

我覺得MACBOOK好襟用
用左8年,仲係好順
只係換過一次電

男爵府

回覆樓主

用緊Mac book pro,係耐用,不過我唔鐘意打英文時一㩒個cap lock明明想打大楷點知變中文!去到中文輸入法嗰度唔揀cap lock做打中文,又唔識㩒咩鍵轉返打中文

首頁

尾頁

跳至