0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

新手媽媽一問,Bb 剛滿月,成日扭計 ~ 全日如果唔係飲奶、唔係訓覺時,其他時間都不停喊 ... 已檢查過唔需要換片、岩岩亦飲完奶、睇過唔會太凍太熱、又抱過 ... 我亦嘗試同佢傾計、唱歌仔,bb 仲係喊唔停 ~ 我知道要時間同 bb 磨合,但大家可以教下我可以點了解 bb 需要嗎?thx !

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

你要留意下佢係咪腸絞痛,如果唔係既話,可能就係冇安全感喇

別墅

我要做媽媽 發表於 18-6-8 22:11
你要留意下佢係咪腸絞痛,如果唔係既話,可能就係冇安全感喇

點先知佢係咪腸絞痛呀?

大宅

sochuichui 發表於 18-6-8 18:48
新手媽媽一問,Bb 剛滿月,成日扭計 ~ 全日如果唔係飲奶、唔係訓覺時,其他時間都不停喊 ... 已檢查過唔需 ...

我個囡重有幾日滿月,今星期又係成日扭,食完奶一掃風就喊,因為想訓,所以唔比掃,但唔掃又成日吐奶,自己又怕佢係咪病,有時都唔知佢想點

珍珠宮

回覆樓主

啱啱做媽咪嘅時候我都好迷茫,好明白

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好多原因,有可能系缺乏安全感,試下用被包實BB.

別墅

haha748494 發表於 18-6-9 22:00
好多原因,有可能系缺乏安全感,試下用被包實BB.

我都想請教下,乜野時候幫 bb 包被好呢?佢扭計時一定手撐腳撐,包完喊得仲犀利,訓左先包,又會整醒佢 ..... (emoji)

別墅

Mayanma 發表於 18-6-9 11:43
我個囡重有幾日滿月,今星期又係成日扭,食完奶一掃風就喊,因為想訓,所以唔比掃,但唔掃又成日吐奶,自 ...

我都係甘⋯⋯⋯

別墅

新手媽媽一問,Bb 剛滿月,成日扭計 ~ 全日如果唔係飲奶、唔係訓覺時,其他時間都不停喊 ... 已檢查過唔需 ...

我都同你一樣。完全吾知點好。搞到依嫁開始有抑鬱症

水晶宮

回覆樓主:

你屋企太靜嗎?

佢缺乏安全感,想人抱,當爆喊唔收聲時播d白噪音時通當會收聲

咩係白噪音?吸塵機聲,風筒聲,車聲,人聲嗰d 手機app有得download

又或者抱佢去廚房開抽油煙機的聲都好work

因為bb未出世時係你肚肚的環境係超嘈的

男爵府

我都一樣情況 好在奶奶幫忙照顧幾日 日日無得訓 早上夜晚都扭 不過係街好吵又好d 喔
te quiero mucho mi amo

男爵府

腸絞痛?缺鈣,唔舒服,去睇睇醫生。

珍珠宮

要睇下BB會唔會食唔飽?仲係屙尿,我BB次次屙尿會喊嘅。

首頁

尾頁

跳至