婦女醫護

跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

已確定是慢性乳腺炎,含膿階段,已用針筒放了兩次膿,剛驗出有菌,已食了幾日抗生素,雖然今次放膿後乳房終沒有那麼腫脹,但好像又含膿啦....我真係想死!!!放膿兩次已局部痳醉都痛到死去活來,是不是用針放膿是根治不到,一定要開刀?我半個乳房已爛,表面皮膚又紅又腫,好似快爆破,我不知道我的乳房還可以承受幾多次的用力擠壓針抽去膿....想死!

請問有姊妹有相似可以分享下嗎?
你地睇邊個醫生呀?

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

你一痛時有無碼上冰敷? 我一有小小痛就先冰敷再冰住比BB吃奶。 吃完奶再敷。 再餵

別墅

回覆 Ferfer88 的帖子

我並非餵奶期的乳腺炎呀⋯⋯我已含膿,抽針放膿都唔得,冰敷更加無可能解決問題呀!好痛苦....

侯爵府

irisiriswai 發表於 18-6-8 19:13
已確定是慢性乳腺炎,含膿階段,已用針筒放了兩次膿,剛驗出有菌,已食了幾日抗生素,雖然今次放膿後乳房終沒有 ...

我都係要放膿,你都好彩check都有菌,我係無菌性食藥唔會有效,只可放膿(我已經停左餵人奶5年喇)……醫生話手尾長,叫我去排政府

複式洋房

相信你是患有 Chronic granulomatous mastitis 慢性肉芽腫性乳腺炎。其實手尾可以好長。

禁止訪問

大宅

我都想知...我已經開左2個洞放都係唔得~醫生話避唔到要做手術...要全身麻醉~!!

伯爵府

回覆樓主:

樓主情況如何?我初初同你一樣發都又紅又腫脫皮,抽了兩枝針筒膿都唔得,最後都要界開放,每兩天返去放膿我記得都有6,7次,又要日日洗傷口,真係半年先叫好得晒,諗番起都驚,依家有覆診跟進,久唔久胸都會有粒野,都係膿來的,咁覆診時叫醫生抽出黎唔使越積越多,都習慣了

伯爵府

rosanayan 發表於 18-8-14 10:40
我都想知...我已經開左2個洞放都係唔得~醫生話避唔到要做手術...要全身麻醉~!! ...

我初初都係放左幾次都未清,醫生話如下次再唔清要全麻即係要開大d,嚇到我死,後尾好彩唔使咋,如果忍到痛得閒禁下d膿出黎

大宅

回覆 fionstone 的帖子

佢話我係u形位好難噤~醫生都好大力幫我噤..你個時係唔係呀?真係好驚...

伯爵府

rosanayan 發表於 18-8-20 11:54
回覆 fionstone 的帖子

佢話我係u形位好難噤~醫生都好大力幫我噤..你個時係唔係呀?真係好驚... ...

我傷口在乳房下3cm 左右,半U形位置掛,其實都係每次禁好少咋,又唔敢大力,好痛,我放膿係要用水沖入去嫁

複式洋房

ming1020 發表於 18-6-21 15:39
我都係要放膿,你都好彩check都有菌,我係無菌性食藥唔會有效,只可放膿(我已經停左餵人奶5年喇)……醫生 ...

你依家情況係點? 我都睇左半年政府,食左15個幾類固醇,仲未好返,不過我唔駛放膿。

複式洋房

man058man 發表於 18-8-25 22:04
你依家情況係點? 我都睇左半年政府,食左15個幾類固醇,仲未好返,不過我唔駛放膿。
...

5個幾月類固醇

侯爵府

man058man 發表於 18-8-25 22:04
...

我揀唔食藥,因為私家話食左都未必㩒得住

我多數係經期前谷膿,check哂唔係癌細胞我就乜都唔做死忍,頂唔順先去放膿……另外我有做通淋巴,感覺好似冇發得咁勁

複式洋房

ming1020 發表於 18-8-26 10:39
我揀唔食藥,因為私家話食左都未必㩒得住

我多數係經期前谷膿,check哂唔係癌細胞我就乜都唔做死忍,頂唔 ...

咁咪斷唔到尾? 因為我仲諗住生多個小朋友,醫生話如果唔醫好,大肚會拎到佢更嚴重

侯爵府

man058man 發表於 18-8-26 12:28
咁咪斷唔到尾? 因為我仲諗住生多個小朋友,醫生話如果唔醫好,大肚會拎到佢更嚴重
...

之前醫生講過我呢種發炎會手尾長,有機會移位(我今個月就轉左另一位置痛),可以搞2-3年先好……我冇諗住再生所以唔清楚

我仔已經8歲,之前一直全人奶餵左4年都冇試過乳腺炎

複式洋房

ming1020 發表於 18-8-26 13:41
之前醫生講過我呢種發炎會手尾長,有機會移位(我今個月就轉左另一位置痛),可以搞2-3年先好……我冇諗住再 ...

你發病到依家幾耐呀?

別墅

我係樓主,我發完個帖兩日後發炎含膿位置爆破,流到成身血,即入急症室。兩日後轉去私家醫院由我睇開的私家醫生做手術,我已經流左2個幾月傷口,宜家仲洗緊,未完全康覆,仲有1CM深既窿
好似樓上既媽媽講,我驗到有菌已經好好彩,起碼根治到…我好後悔點解唔早D做手術,如果早D做,傷口唔會o甘深,奉勸各位如果你係有菌,放膿2次都無咩好轉,都係做手術好d啦。

侯爵府

man058man 發表於 18-8-27 13:26
你發病到依家幾耐呀?

我第一次係今年4月發

複式洋房

ming1020 發表於 18-8-27 21:29
我第一次係今年4月發

我2月到依家喇,睇西醫睇到灰灰地,連中醫都睇埋,之前出去睇專科,佢叫我返政府繼續睇。

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊