婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

vivian0452 發表於 19-2-6 17:43
回覆 irisiriswai 的帖子

我唔係好識上傳圖片,我有幾篇中文既paper傳唔到上來。有篇英文既可以直接下載, ...

尼個周永昌我睇過。唔掂。越食佢啲藥越衰,仲怪我話我唔應該再返工?!之前唔早講?!又唔開醫生紙?!

複式洋房

最初吃藥的幾個月間中出現,但爆咗少少,出咗少少水就平服並感覺好轉。持續轉好後,我試下不吃藥一個月(試下D藥是否有效)又出現,吃番,又冇事。我試了第二次火針,感覺沒有太大分別,因腫塊已變得好小。近幾天簿塊多了些散亂的粒粒,好似又再小了一些,但表面紅印仍有。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

終於揾到同路人,我情況同大家一樣,最近仲傷口爆埋,自己唧左好多膿出嚟,情況就改善左啲,上星期爆左傷口,自己唧完膿,日日不停自己洗傷口同換膠布,傷口開始埋口,不過係入面腫塊仲未消。
God Bless us !

複式洋房

chanbids 發表於 19-2-13 21:52
終於揾到同路人,我情況同大家一樣,最近仲傷口爆埋,自己唧左好多膿出嚟,情況就改善左啲,上星期爆左傷口 ...

妳有冇睇中醫或者西醫?

大宅

Gracemm 發表於 19-2-14 09:27
妳有冇睇中醫或者西醫?

有,初初有睇西醫,食左一星期抗生素,功效唔太大,轉左中醫。

大宅

https://vickey0225.pixnet.net/blog/post/45311682-折磨人的肉芽腫性乳腺炎

岩岩到有人分享過程
西醫-手術-中醫-「雖然至今我還是在吃中藥,但至少真的好很多了....

不過我自己有歸納出一個心得就是睡眠充足病情就會好很多。」

複式洋房

chanbids 發表於 19-2-14 12:20
https://vickey0225.pixnet.net/blog/post/45311682-折磨人的肉芽腫性乳腺炎

除左瞓覺,心情影響都好緊要,要盡量放鬆無壓力,復原就會快好多。
不過講就容易,做就好難,我都3個幾月了,仲洗緊傷口(emoji)

別墅

大家最近情況如何呢? 我停類固醇已經一個半月,腫塊依然非常大,亦有化膿化水。雖然中藥有令腫塊軟化了一點,但郭醫師仍建議我試試火針,加快康復。今日終於鼓起勇氣試針,單用針的痛可以忍受,但用拔罐抽膿就十分痛,比西醫抽膿痛很多。暫時未知效果如何,過兩日有效的話,再跟大家報告。

大宅

回覆樓主:

想請問我已停餵人奶兩年,一直無事,但今次來經乳房抽住抽住痛,像塞奶感覺,只有單邊痛,呢兩日差唔多完經,無早幾日咁痛,前幾日直頭瞓覺痛醒,唔可以打側身瞓,今日按到有粒好細嘅粒,有啲似塞淋巴感覺,很擔心!打算明早睇醫生,希望無事啦!

大宅

pinkydorothy 發表於 19-2-20 20:50
大家最近情況如何呢? 我停類固醇已經一個半月,腫塊依然非常大,亦有化膿化水。雖然中藥有令腫塊軟化了一 ...

你做完火針覺得點?

別墅

chanbids 發表於 19-2-24 14:34
你做完火針覺得點?

針完拔左膿有感覺輕鬆左痛楚減輕左,但未知係因為針灸,還是係因為清左d 膿水。上次郭醫師只係在我化水的位置下針,下次我想試試在腫塊位置下針。之前聽講火針會令腫塊在幾日內散成一粒粒,加快康復速度,但今次可能因為下針位置關係,就未有感受到呢個效果。但總括而言,我相信火針對個病係有幫助的。

大宅

pinkydorothy 發表於 19-2-24 23:14
針完拔左膿有感覺輕鬆左痛楚減輕左,但未知係因為針灸,還是係因為清左d 膿水。上次郭醫師只係在我化水的 ...

希望你會有好轉,我發覺做完全身按摩,腫塊都有啲鬆軟少少

大宅

今日我做左第2次火針,感覺比針灸痛1點點,療程時間很快,所以痛是可以接受的。原來近期也有不少同路人開始做火針了。回想當初有這個病的時候,真的很苦惱,西醫只是吃抗生素,抽針,而且沒有起色,越來越差。專科醫生當時不許我看中醫,否則唔醫我。亦因為咁,我走上睇中醫之路,亦幸運地在這個網遇上郭醫師,他醫術真是很高明(之前在其他中醫針灸及吃藥都沒有進展,時好時壞)。一直吃郭醫師的藥,真的慢慢的變好。郭醫師裡的每1位員工也很親切,很細心解答我的每個問題。相反,對比我之前在專科診所看症時的姑娘態度簡直天淵之別。問多少少問題也好像不耐煩。遇上1個好醫師,真的行少好多冤枉路。我唔咪打手,純個人分享,真的希望同路人可以醫好這個病,我都是從這裡認識郭醫師。

複式洋房

回覆 bear曾 的帖子

好開心聽到大家病情有進展!真的好高興!我有一星期沒吃中藥了(唔得閒睇醫生),暫未有復發。現摸上腫塊上,只是覺得是一些乳腺厚了一點,不是什麼腫塊了。我呢個禮拜打算會做第三次火針,再跟大家報告進展。

別墅

回覆 Ng5252 的帖子

請問你做左3次火針如何呀?

複式洋房

似乎未有任何變化,總體是細了,仍有很小的塊。表面紅印未消。不過已和沒事一樣。我想我仍然継續吃藥。不過見好轉好多,個人躲懒,冇再keep住運動

複式洋房

你們近來情況怎麼樣?你們分別用上的方法OK嗎?

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ng5252 發表於 19-3-29 18:20

同路人報到
4年前大囡2歲時有
半年內全麻開左3次放膿
最近懷第三胎,個胸開始有D桔住痛,會不會又嚟?
笑下又一日。放鬆下啦大家!

複式洋房

Ng5252 發表於 19-3-29 18:20

做完手術切除發炎部份,依家一個月,有少許復發(emoji)

複式洋房

shutupmate415 發表於 19-3-29 23:58
同路人報到
4年前大囡2歲時有
半年內全麻開左3次放膿

你懷孕時係唔係已經好返晒?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊