婦女醫護

跳至

首頁
45678...14

尾頁

別墅

pinkydorothy 發表於 18-11-28 09:25
我通常早一日或當日覆診,唔會俾自己停藥呀

第三次睇郭醫師,食左十幾日藥,硬塊暫未有好明顯改善,也未有惡化⋯⋯唔知幾時先睇到效果。希望食多半個月藥可以睇到效果啦⋯⋯

別墅

irisiriswai 發表於 18-11-30 13:25
第三次睇郭醫師,食左十幾日藥,硬塊暫未有好明顯改善,也未有惡化⋯⋯唔知幾時先睇到效果。希望食多半個 ...

我剛剛都去了覆診,郭醫師話我的腫塊變粒粒,是縮細的跡象,藥開始見效。我都食了差不多一個月,現在慢慢開始見到成績,希望你都快d 有好消息。

別墅

pinkydorothy 發表於 18-11-30 13:46
我剛剛都去了覆診,郭醫師話我的腫塊變粒粒,是縮細的跡象,藥開始見效。我都食了差不多一個月,現在慢慢 ...

其實想問下,西醫點comment你地既硬塊?如果係纖維化所以有硬塊,係咪唔係病,唔洗食藥?

別墅

回覆 pinkydorothy 的帖子

同埋你地硬塊係皮膚表面有無紅腫?但痛?

複式洋房

回覆 irisiriswai 的帖子

唔係呀!係肉芽腫乳缐炎。其實如果我一開始唔係食中藥,我的患處應該會發展紅腫含膿。我在上個月試下唔食會點,在停吃了廿幾日,已開始紅腫有水(因尚有少許腫塊未散,未散始終會發出來)。我就更確定D藥有效!不過我尚餘的少許腫塊似乎好「堅持」不肯消散。我會再試用火針,如成功,必定告訴你們。(現在似在以身做實驗)我對中醫由半信半疑到現在覺得好得。不過前提是覓得良醫。

別墅

Ng5252 發表於 18-12-3 19:14

唔係呀!係肉芽腫乳缐炎。其實如果我一開始唔係食中藥,我的患處應該會發展紅腫 ...
你好似已經食左半年藥?一停藥就惡化?!咁仲要食幾耐先完全好得返呀?條路好漫長呀
點解我會咁問,係因為我每次開完刀人,洗傷口洗到差不多好返時係附近又有硬化,上次個硬塊最後含膿所以開第二次刀。上星期西醫覆完診佢話我應該好返曬啦,淨返個硬塊係纖維化左(3個多星期前傷口附近又發現另一硬塊),無事wor..唔洗再覆診。
我係度諗,如果我個硬塊只係纖維化而唔係發炎(即係已經病好?),飲中藥是否可以令我既硬塊變軟甚或消失,定係唔會有效果?因為我見你地飲左大概10日藥已feel到有改善,我飲左差不多20日好似乜感覺都無所以諗係咪真係纖維化。

別墅

irisiriswai 發表於 18-12-3 15:57
回覆 pinkydorothy 的帖子

同埋你地硬塊係皮膚表面有無紅腫?但痛?

我個醫生又無講wor, 不過我之前有紅腫同化膿,依家都仲有紅,不過就淺色左。我琴日去西醫覆診,都話我好返好多,有多左新組織長出來,腫塊都縮小左,類固醇減左1/3!! 郭醫師真係幫到我,之前病發已經開始睇中醫,果個仲要係乳腺科中醫都無用,白白浪費左成兩個月,仲搞到身上留左疤痕。

別墅

Ng5252 發表於 18-12-3 19:14

唔係呀!係肉芽腫乳缐炎。其實如果我一開始唔係食中藥,我的患處應該會發展紅腫 ...

之前郭醫師都有同我講過火針,但係要縮到好細先可以用。我依家腫塊變薄左,不過應該都有一段時間先會縮細到可以試。你有冇上針灸呀?

複式洋房

我都係慢性乳腺炎。亦都係去睇郭醫師。食左中藥一個禮拜都係乳房紅腫痛。大概幾耐先會唔痛㗎?

複式洋房

回覆 Gracemm 的帖子

我當日又係紅腫痛,食咗兩三星期開始散,但痛就係慢慢減少,也忘記幾時完全唔痛

複式洋房

醫生話你患處纖維化咗,點解附近仲有腫塊出現?怕不怕呢?

別墅

Ng5252 發表於 18-12-5 22:32

醫生話你患處纖維化咗,點解附近仲有腫塊出現?怕不怕呢? ...

醫生唔係話我患處纖維化左(開刀傷口處已埋口,而且不硬),佢係話我傷口附近既肉因為手術而纖維化左喎⋯⋯現階段佢幫我照超聲波係無膿腫嘅,硬塊現在不痛不红,仲話我好返啦唔洗覆診。
當然我係怕惡夢再三來臨,所以大半個月前第三次發現有硬塊便立刻跑去睇郭醫師,就係怕硬塊萬一係發炎可以立刻得到根治!
其實我都飲左廿幾日藥,硬塊無乜變軟/縮小,開始有d心急...

大宅

我都是患肉芽腫性乳腺炎, 剛睇左郭醫師。
想問大家剛開始飲藥,有甚麼反應?(我好像有些暈同上火(燥), 你們有嗎?)
因為我剛來經期,醫師叫我停藥,等我乾淨左先飲埋佘下的藥再覆診。想問你地經期時需要停藥嗎?我見你地話一停藥又開始嚴重返, 所以有些擔心。

別墅

我都係食左兩星期先可以有感覺,一個月腫塊有明顯縮小。我記得初初食,腫塊比之前更漲痛,但一星期後便漲痛減輕,之後只有少少痛,現在已經完全不痛了。我經期都有繼續食藥,郭醫師無叫我停,我照食都無唔舒服。但我之前睇另一位中醫,就有叫我經期停藥。

複式洋房

回覆 bear曾 的帖子

我係連環不斷冇停咁飲。我曾問會否中水銀毒或時對肝唔好(D人話會),他說他的中藥是愼選的,同埋如果D藥唔得,身體會出現問題,如眼白發黃等。佢曾話如果擔心可check下,還寫了轉介紙俾我。Pinky!好開心得知你已感到不痛了!
我仍然是那句,唔知點解會有呢個病,毫無把握如何醫治,宜家已經叫做有少少方向,既然見效,唯有相信。

大宅

回覆 Ng5252 的帖子

可能我處方有當歸罷,所以我諗經期要停一停藥。想問大家處方有冇全蝎同守宮(璧虎)?我上網睇呢2種藥都含毒性的。
不過既然呢種病係好難醫,西醫也會開類固醇呢d藥來醫。
對醫師有信心,就要信任醫師。我同自己講,如果連食藥都擔心,呢條路就很難行。
幸好,有呢個平台睇下,我先搵到同路人,共勉之。
大家一起加油,希望睇到大家既好消息。

別墅

Ng5252 發表於 18-12-6 20:48

我係連環不斷冇停咁飲。我曾問會否中水銀毒或時對肝唔好(D人話會),他說他的中藥是 ...

好多謝你啊,如果唔係有郭醫師,都唔知要食類固醇食到幾時?依家我好有信心叫西醫果邊逐步減藥到停藥。

別墅

bear曾 發表於 18-12-6 22:49
回覆 Ng5252 的帖子

可能我處方有當歸罷,所以我諗經期要停一停藥。想問大家處方有冇全蝎同守宮(璧虎)?我 ...

我有當歸尾,但無全蝎同守宮。我覺得西醫始終都係治標唔治本,俾個病折磨左咁耐,我嘅結論都係睇中醫比較好。至少我覺得中醫有可能令我斷尾,而唔係一味用藥抑制,或者用手術切除。同埋中藥無副作用,我依家仲食緊類固醇,食到成個人走晒樣,又全身無力。如果早d 遇到郭醫師,或者我根本唔會開始食類固醇!加油呀,慢慢會好的。

大宅

我停左1星期藥(m到),依家一食返中藥,紅腫多了,又起了膿瘡。
我問過醫師,他說爆了瘡就讓他爆,只要做好清潔就行。我的其中一粒膿瘡爆了少少,好似蚊針的,只有少少血,膿出唔到,又唔想大力擠。成個乳房真的很痛,一郁就痛。抱女又抱唔到,踎底執野又痛,甚麼也做唔到。依家只有忍同食中藥,真係令我好灰,之前間中都會有微燒,現在關節開始痛,又有惡寒(呢2日開始),真係好唔開心。被這個病折磨已經1個半月了
很佩服大家既毅力,想問大家有冇返工? 我因為呢個病返左3日新工就遲左職。都唔知幾時會好返,可以返工。我本身已經停左2個月工陪個女升小1,等佢適應左就搵工返。點知搵到新工就得了呢個病。睇醫生又要錢,屋企又有基本開支,就黎又過年,真係覺得自己好冇用。
想問大家小朋友幾大,我大的小1,小的明年k1,有時對住佢地會好勞氣(打架,催做功課,食飯,沖涼),我都想盡量放鬆,等個病快d好,可惜你地平時點減壓同放鬆?

複式洋房

想請問大家是不是媽媽,有小朋友,之前餵母乳?據網上資料,得此病多為此類婦女,我也正是其一。我有三個小朋友,最細K3,我仲有番工。我之前被斷為炎性乳癌,十分緊急,好似會好快要......幸好去看黃亭亭(乳癌專科),才診斷為肉芽腫。那星期由相信自己有乳癌到變成乳腺炎,簡直情緒如過山車。有晚望著熟睡的子女,我整夜無眠,似是哭了一整晚,以為不能伴著他們成長......到現在想起,仍感傷心。所以,只是慢性乳腺炎,又何用灰心?只要有方向醫治,有信心,一定會好!我初時也如你一樣有關節痛,胸部稍微郁動也痛,但堅持了一段時間,已好了很多呀!你要加油,積極面對,不要亂想!

首頁
45678...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊