有無日日用慢煮棒煮食嘅JM? 身體有無好咗?

jyjy1684825
|
我用慢煮棒煮猫狗糧, 相同材料. 發覺poo poo唔臭. 人地話腸道夠健康,便便唔会臭.我諗人同猫狗都一樣.

Poyau
|
jyjy1684825 發表於 18-6-9 12:50
我用慢煮棒煮猫狗糧, 相同材料. 發覺poo poo唔臭. 人地話腸道夠健康,便便唔会臭.我諗人同猫狗都一樣.

up
JD930
|
jyjy1684825 發表於 18-6-9 12:50

未試過 原來真係咁work
靚靚C9
|

YuiYeeMa
|
未聽聞過喎
jyjy1684825
|
YuiYeeMa 發表於 18-6-10 08:14
未聽聞過喎

我諗正常家庭唔会日日慢煮卦. 真係唔會知.
tansyneko
|

docomo
|
乜嘢原理?
Poyau
|
JD930 發表於 18-6-10 04:56
未試過 原來真係咁work

等報告
bufferzone
|
點解對身體健康d? 我反而擔心慢煮是否能夠殺菌
jyjy1684825
|
bufferzone 發表於 18-6-10 10:13

有指引, 唔同肉類有唔同温度&時間去煮.
病毒, 细菌唔的热, 只要在高温下亨調較長時間就可做到殺菌效果.
有好多高级歺廳都用慢煮法, 如果唔衛生, 跟本唔会有慢煮棒賣到成行成市.
所以, 照足指示做应該安全. 只係要用好多時間去煮才是問題.
應該係健康D因為營養得以保存.
bufferzone
|
jyjy1684825 發表於 18-6-10 10:39
病毒, 细菌唔的热, 只要在高温下亨調較長時間就可做到殺菌效果.
...

I see

請問是誰出的指引?又從何得知呢?
我想睇睇
Thx!
alicemic
|
我幾乎每日都有一餐用慢煮, 唔覺身體有咩好轉喎
cbeyond
|
jyjy1684825 發表於 18-6-10 10:39
...

只聽過保存營養, 未聽過殺菌。
慢煮溫度唔會太高, 反而殺菌。
請問係咩指引呢?
jyjy1684825
|
bufferzone 發表於 18-6-10 10:57
I see

請問是誰出的指引?又從何得知呢?

等我揾下, 之前見過, 個file好多頁, 又有目錄, 不過我好怕睇咁多野所以無存起. 加拿大定澳洲出呢...
sarali
|
bufferzone 發表於 18-6-10 10:13

真係有啲擔心
melody228
|
咩原理令啲poo唔臭?有無多啲資料?
jyjy1684825
|
melody228 發表於 18-6-10 11:15
咩原理令啲poo唔臭?有無多啲資料?

我都想知呀所以上黎揾高人囉.
bufferzone
|
sarali 發表於 18-6-10 11:12
真係有啲擔心

其實好想消費者委員會做下測試,證明衛生安全便放心了

再者,如果所謂的指引是由私人機構出,可信程度成疑
bufferzone
|
jyjy1684825 發表於 18-6-10 11:10
等我揾下, 之前見過, 個file好多頁, 又有目錄, 不過我好怕睇咁多野所以無存起. 加拿大定澳洲出呢...
...

Thx