小朋友幾多歳,才比手機佢用?

|
我女一年級,已經問我幾次,幾時比手機佢

佢話見到二年級有人有,話要手機同同學what’s app 喎

我話中一先啦,佢勁唔滿意

yucl_hk
|
K3
bufferzone
|
中一

其實俾用手機開始已經好後悔,因為實會由朝到晚都卦住睇/玩手機,同埋易放難收,可以的話最好盡量遲俾
|
yucl_hk 發表於 18-6-9 17:31
K3

比佢帶返學?
bb鼠
|
我小六,因為佢自己搭車去補習
Jasmine-4711
|
中一. 我個仔考完pre S1才俾手机佢。

沉迷左又壞眼,又影响讀書(本書冇公仔又冇閃光唔夠刺擊),亦影响社交同語言能力,可用emoji同whatsapp,唔冼出街都可以一齊玩同一個game.
Jasmine-4711
|
19841984 發表於 18-6-9 17:30

佢話見到二年級有人有,話要手機同同學what’s app 喎

同同學whatsapp?有個朋友個仔讀小學,有個同學whatsapp group,一人打幾個字或emoj玩,一日收幾百個WhatsApp ,問你怕未?

有d男仔约埋成隊同學打仗,有些女仔也相约打埋一份。甚至用電筒半夜在被下打機。易放難收。
iamlazy
|
我小朋友仲細,我諗住4年班佢靠自己返學,到學校前打比我
gracelam
|
19841984 發表於 18-6-9 17:30

小五, 因為課外活動要加操比賽, 冇校車, 要自己搭車回家, 所以比部手機佢方便聯絡。
馬霸
|
中三
bluetulip
|
19841984 發表於 18-6-9 17:33
比佢帶返學?

你信佢 ?
Froggy_joe
|
我女有同學四歲時已經有手機
依家三年級晚晚玩手機到凌晨,天天上堂釣魚,現抖音玩到鬼上身咁

我五年級見我大仔行為表現良好,先俾佢用,佢啲what's apps都俾人日日轟炸,但佢無乜玩,所以我Ok既

但我不一定五年級俾我女,要睇佢自制能力
Mrs.Luckycat
|
yucl_hk 發表於 18-6-9 17:31
K3

你講真定假?
yuyueng
|
越遲越好!想毀掉一個孩子,請給他一部手機。
CheungKeeKee    發表於 18-6-14 15:12
kwan_0128
|
中學先比佢拎返學
cyyiu
|
我有同事K3, 亦有同事小四!
wuwucancan
|
中一先開始有
Fishqqma
|
小一就問
mrs.tan
|
10歲

因為我個大仔今日10歲生日先擁有佢自己ge手機但係我講過每日只會比佢用1個鐘
靚靚C9
|
我個囡中一都未有