跳至

首頁

尾頁

洋房

小女呢個禮拜都夜咳比較嚴重,今日特意去葵廣唐繼昇醫生度睇,因為之前係母嬰室遇到一位媽媽介紹話好,其實我女就係食得多凍嘢同水果,等咗2個鐘唐醫生就睇咗5分鐘,斷症快呢點我好欣賞,其實我都估到我女都係支氣管炎多。唐醫生問有無發燒流鼻水,我話無,但係後來發覺開藥有開到退燒藥同止鼻水藥,呢個我覺得第一點奇怪之處。
第二,寫明兒童診金加3天藥係340蚊,後來我99得500蚊,姑娘話係500唔洗找(等藥期間我帶咗bb去新都會換片)收據又無,我真係覺得好奇怪
第三,唐醫生係有開抗生素,我覺得一個好的醫生係對付非嚴重病徵時唔應該隨意用抗生素,我女就係幾晚咳,早上無咳,但係唐醫生好快就要用到抗生素。而我女女只有1歲半,第一次食抗生素
Even我個女好快好翻,但係如果佢下次再有嚴重感冒時,再食抗生素會唔會有影響?
所以我都唔知點評價呢個唐醫生係咪有醫德,大家點睇?

大宅

sushileung 發表於 18-6-9 23:41
小女呢個禮拜都夜咳比較嚴重,今日特意去葵廣唐繼昇醫生度睇,因為之前係母嬰室遇到一位媽媽介紹話好,其實 ...

初初搬回青衣好多人都話唐醫生好,但看了幾次成日都開什麼特效藥同抗生素,所以我已經覺得呢個醫生好似無乜好感,但身邊仍然好多朋友睇佢,貪佢好得快,不過我個人比較偏好自己身體打敗病菌,唔希望下下吃特效藥及抗生素,我見睇開唐醫生的小朋友體質都效差及易病,抵抗力無咁好咁

大宅

小女呢個禮拜都夜咳比較嚴重,今日特意去葵廣唐繼昇醫生度睇,因為之前係母嬰室遇到一位媽媽介紹話好,其實 ...

我2个囡冇再揾佢睇医生;反而仲病小咗

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

陳太2013 發表於 18-6-22 10:10

我都開始冇睇唐醫生,佢真係好鍾意開打生素,呢點我真係麻麻地!唯一好係真係好快冇事

大宅

wingleung02 發表於 18-7-14 20:55
我都開始冇睇唐醫生,佢真係好鍾意開打生素,呢點我真係麻麻地!唯一好係真係好快冇事
...

所以试吓其他E生啦楼主

男爵府

陳太2013 發表於 18-6-22 10:10

我的小朋友都係甘,開頭幾年都睇佢,差不多個個都睇甘制,加上又次次都等勁耐,之後我試下轉第二個醫生,又ok , 之後就無睇唐醫生了,小朋友依家半年到病一次,以往真係病少左

大宅

queenie3y 發表於 18-8-3 22:31
我的小朋友都係甘,開頭幾年都睇佢,差不多個個都睇甘制,加上又次次都等勁耐,之後我試下轉第二個醫生, ...

所以

大宅

我覺得佢好無醫得!成日開抗生素都算,又話自己間診所流感測試全港最平,但原來唔係咯!呃鬼食豆腐!

洋房

農曆新年前見我囡都有少少咳,怕新年無醫生睇就去左唐醫生睇,朋友介紹同仲有位 (原本睇開個兒科醫生幾好既,但當日無位)。我囡一樣無流感症狀只係少少咳。等左3個鐘,揹住佢係商場甘多人地方等3個鐘,人都癲。我覺得唐醫生睇症有點求其,bb得半歲,係甘而照下個口就話佢喉嚨痛。大人睇喉嚨都唔係甘睇,當人傻。最後只係比左止咳藥水佢食1日,其他看門口。無打算再睇唐醫生。

別墅

我之前係屯門睇唐醫生,初初睇佢係幾好,抗生素都係病得耐唔好先會用到。 但後來我覺得佢越來越求其,我女有發燒但佢只係開收鼻水同止咳,消炎都無。試過幾次要打番落去問先話開漏左要再去拎。
星期六診所開9:00 但佢次次都成12:00 先出現。 而家無再睇佢了。

首頁

尾頁

跳至