夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 18-10-16 16:50
女人真係比較蝕底, 老土D 講句, 要潔身自愛, 真係合適, 覺得對方係好/有承擔/愛家庭才可交合, 有左比佢有 ...

你攪錯左啦!我同佢拍拖拍左2年先结婚,结左婚3年之後個仔先出世,我前夫講果句說話已經笑大左唔小人把口。

有朋友曾經話過我,千揀萬揀就揀左呢個男人,講真我冇後悔過,係果刻我覺得係佢,只係環境令一個人改變。

子爵府

montana 發表於 18-10-16 17:35

你攪錯左啦!我同佢拍拖拍左2年先结婚,结左婚3年之後個仔 ...

哦, 那我攪錯了~

如果以前唔係, 之後人變了都無辦法, 以前曾經開心/享受過, 不用後悔, 人要瀟洒一點, 只能向前走.

子爵府

~小樹兒~ 發表於 18-10-16 17:18
老雞蟲炮兵團真係好噁心,而佢哋又唔知自己好噁心...

係架, 以前火車都好多, 依家少了. 他們陶醉在自己世界裡, 以為是情聖. 現在大陸財富逆轉, 假情聖不能生存了.

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-15 22:42
並告訴我很後悔和我結婚及生仔 ---> 這句說話完全不負責任, "他可以說現在發覺不愛妳, 我已變心, 是我錯, ...

謝謝你安慰。
我現在好多了,focus on my son. 感謝妳。
但他傷我心的說話仍像魔咒一樣,想起便哭起來。

珍珠宮

全為愛 發表於 18-6-10 01:32
早前看了 ,真人真事改編的電影。

故事講述男女主角將要結婚之前夕,女主角突然患上罕有的抗NMDA受體腦 ...

正如當初我先生未來家訪我,
未看過我家沒了期地要養的腦癱女兒,
只聽聞我言,未曾看見我的生活艱辛,
就擅自用六尺長的紅色絲綢緞帶纏繞我兩雙手,
自相識後最肌膚相親的一刻,
向我許下要用他一生把我和我家人照顧,
是一個婚姻的承諾,一個莫須有我回應的單方面的愛。
以絲綢緞帶為他給我定情終生的信物。
次日,我按手於他的胸膛,曰:
君之情、心、我領。
承諾,請暫且收回。
待君週末來我家訪過,
觀過我的日子如何非凡人面對的困難,
周一回來向我退婚,卸任。
我對君的情不減,敬重如前。
我先生說:諾言出,不回收,我不怕艱辛。
周一再見,承諾依舊。
至今五年,他如諾言待我和我家人。

其中,我對我先生說:愛,不需要同床長相守;離,也沒必要止愛或斷了對人好。

親愛的,佔有不是愛;讓對方做自己、讓對方為自己的人生好好地生活,這才是愛。當有一刻已不能夠令對方幸福,你是否能夠放手?
我自問,我做到。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

PTMCYS 發表於 18-10-16 11:37
那就他不對了, 妳要告知妳不喜歡, 不然這是縱容. 妳要bargain, 要定立底線, 不是無條件的放任.

同時要自 ...

要直視問題的根源,是會令兩人吵架的⋯⋯雖然斬腳趾避沙蟲是下下策,但係卻可以避免即時矛盾,有些事情可能就咁不了了之⋯⋯就算啦⋯⋯唉⋯⋯不是每對夫婦都可以像你一樣,可以成熟理智地帶領太太,引導太太向你想要的,或者係對大家有利的方向前行⋯⋯
我唸你係萬中無一⋯⋯大家且行且珍惜

男爵府

回覆樓主:

勾起我對這套戲的回憶﹐的確是值得一看!

侯爵府

PTMCYS 發表於 18-10-15 22:42
並告訴我很後悔和我結婚及生仔 ---> 這句說話完全不負責任, "他可以說現在發覺不愛妳, 我已變心, 是我錯, ...

我夠後悔同佢結婚啦 婚後好賭皮氣差, 但咪又為小朋友留低, 到某年某月 時機成熟, 最少, 兒童識向法官講事實, 我先離開, 否則 我會對唔住佢地其中一個, 我已經搵唔到個盡責daddy 比佢地, 唔通連媽媽的愛, 都因大人錯而無埋咩

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-20 01:13
要直視問題的根源,是會令兩人吵架的⋯⋯雖然斬腳趾避沙蟲是下下策,但係卻可以避免即時矛盾,有些事情可 ...

我太太都係唔直視問題的根源, 只是說2公婆只能忍, 唔想攤出來大家解決, 佢好怕煩依D野... 我以前會好堅持即刻解決, 所以成日逼佢面對, 嘈得好利害, 佢又成日喊!

成長了, 人都精左, 有D 野同佢爭論係無結果的, 咪收翻埋, 下次再傾過... 就好似拍戲, 今場嘈交, 下一組攬攬鍚錫, 人生如戲, 同家人唔洗著重面子的, 特別係另一半, 嗲下已經得. 我誤會了仔仔, 都會說對不起, 自己要認對錯, 仔才會易學懂. 有一次仔對我發脾氣, 過了一日, 問我取零用, 我好平心靜氣問仔, 來~ Daddy 仲生氣, 你咁樣側側膊又問我攞零用, 你覺得我比你, 合唔合理先? 做人要合理, 唔係會無人相信你的, 現在他大了, 要多D 講這些, 接得幾多得幾多啦~

有時爭拗的問題更會不攻而破, 又或者仔仔感同身受, 佢就即刻扮可憐, 有時唔洗太認真既.....

當然出軌事情係沒有爭論的空間!

男爵府

PTMCYS 發表於 18-11-20 18:45
我太太都係唔直視問題的根源, 只是說2公婆只能忍, 唔想攤出來大家解決, 佢好怕煩依D野... 我以前會好堅 ...

有時大家爭拗都係啲雞毛蒜皮的事~的確可以靠側側膊借啲易就和好如初~最怕就係冷戰~大家敵不動我不動咁嘅狀況真係好難熬

子爵府

micsin 發表於 18-11-20 13:45
我夠後悔同佢結婚啦 婚後好賭皮氣差, 但咪又為小朋友留低, 到某年某月 時機成熟, 最少, 兒童識 ...

我以前都脾氣大, 雖然人係心軟的, 婚後都以太太開心, 幸福家庭為目標, 所以學懂了脾氣收歙.

要爭孩子撫養權, 要用策略

別墅

PTMCYS 發表於 18-11-20 18:45
我太太都係唔直視問題的根源, 只是說2公婆只能忍, 唔想攤出來大家解決, 佢好怕煩依D野... 我以前會好堅 ...

依家年紀大d,成熟d,不再強求對錯,加上有個仔仔係ADHD+ASD⋯⋯簡直係令我呢幾年間情緒由起伏不定到可以控制⋯⋯相信呢個都係一種磨練⋯⋯依家對老公⋯⋯都費事講咁多,依然會黑面⋯⋯但就唔會嘈,不過就唔睬佢,唔出聲⋯⋯反而咁樣,佢隔日知衰,自己又重提令我唔開心既事,呢個時候我就會話佢⋯⋯得以宣洩啦⋯⋯
不過,之後都係唔會有改變⋯⋯如斯者⋯⋯無限loop.......精神疲累⋯⋯只會令我強迫症愈演愈烈⋯⋯

侯爵府

PTMCYS 發表於 18-11-20 19:44
我以前都脾氣大, 雖然人係心軟的, 婚後都以太太開心, 幸福家庭為目標, 所以學懂了脾氣收歙.

要爭孩子撫 ...

點用策略? 其實佢教得好就話者, 但佢一唔滿意 就粗口暴力, 呢d 係婚後先知, 講真 一段無愛無尊重的婚姻, 充滿眼涙的關係, 只希望嚮極力勉救過之後(婚姻輔導佢都唔去), 可能要選擇有尊嚴地分開

子爵府

micsin 發表於 18-11-21 10:44
點用策略? 其實佢教得好就話者, 但佢一唔滿意 就粗口暴力, 呢d 係婚後先知, 講真 一段無愛無尊重的婚姻, ...

好睇妳老公內心怎樣想, 怎樣改變.... 我仔亦好難教, 加上太太和我一個鬆, 一個嚴, 令到事情更壞.

我記得我最後打仔是他二年級, 因為他做錯事還得意洋洋, 我訓緊都起身兜巴星, 跟住.....

這次之後, 我想通了好多, 人都昇華了, 係時後用另一角度教, 唔可以打, 要更有道理, 之後都無打, 轉了另一方式教導他.

以前我不喜歡改變, 現在係處事態度, 思考上, 我係接受改變, 多從另一角度看來西.

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-20 23:39
依家年紀大d,成熟d,不再強求對錯,加上有個仔仔係ADHD+ASD⋯⋯簡直係令我呢幾年間情緒由起伏不定到可以 ...

妳有多少個小朋友? 幾大?

如果自己撐唔住, 就很難幫到屋企人, 要用正面角度尋找排壓方法, 我會係行街市買餸煮飯, 太太係攪下美容化妝淘下寶, 每個人都不同, 但妳起碼在財政的支援不用憂慮, 已經比好多C9好. 有時放開一下, 唔好比自己太大壓力在仔仔身上, 太緊張, 答案可能都係差不多, 反而令身邊的人都不舒服.

男人有時係會忽略了太太, 家庭, 但唔代表不愛妳們, 試一下換個角度, 不跟他談家裡的問題, 他回來, 關心他, 令他放鬆, 可以跟她談一下大家的感受和下個目標, 看看有沒有機會. 有些男人好怕煩, 要用另一方式處理.

別墅

PTMCYS 發表於 18-11-21 11:51
妳有多少個小朋友? 幾大?

如果自己撐唔住, 就很難幫到屋企人, 要用正面角度尋找排壓方法, 我會係行街市 ...

男人怕煩我都明,但唔知點解⋯⋯現在已經不能對老公嬌嗲,雖然知道呢招好work,但係自己卻做唔到⋯⋯性格使然,硬頸,固執⋯⋯令我自己不能屈⋯⋯寧願僵持⋯⋯不過⋯⋯點解要我嬌嗲⋯⋯老公唔可以氹我先咩⋯
我有4個小朋友⋯⋯所以真系心力交瘁⋯⋯先生要返內地工作,我要自己面對好多事⋯⋯不過,最艱難的時期已經過去了⋯⋯現在只是面對小朋友的學業壓力⋯⋯已經好好多

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-21 12:42
男人怕煩我都明,但唔知點解⋯⋯現在已經不能對老公嬌嗲,雖然知道呢招好work,但係自己卻做唔到⋯⋯性格使 ...

如果因為大家無人先行一步, 打破冷膜, 最後導致分手收場, 十分可惜的.

以我為例, 每次跟太太吵架, 無論誰錯, 她都不會主動逗翻我, 19年記得的只有一次, 這次因為我之前反影過很多次, 她才半推半就向我主動... 所以之後一逢吵架都會好生氣, 她究竟有幾愛我呢?

但諗諗下, 都係小事黎o者, 點解由得事情惡化呢? 既然我諗住照顧她一世, 這個問題真的好小事來, 她唔主動, 那我主動吧, 我"好勝"心就來了, 我要再把愛帶回她身邊, 燃起她們以前的感覺, 說話老土, 但已經做了出來.....

太太的性格就是這樣, 不是不愛, 但不愛表達, 被動.

兩夫妻好地地, 不要放走對方, 把他放回大海給其他人挑選, 當失去才發覺仍然愛他已經太遲, 我會經常思考這些問題.

當對方感受到妳的愛, 他自然就會更愛妳, 在這個情況下, 事情就會慢慢改變.

如果他沒有出軌的原因, 考慮一下吧, 由妳先帶動!

男爵府

PTMCYS 發表於 18-11-21 21:37
如果因為大家無人先行一步, 打破冷膜, 最後導致分手收場, 十分可惜的.

以我為例, 每次跟太太吵架, 無論誰 ...

非常認同我以前都會好似你太太咁~每次有爭執總係唔會主動和解~結果就是冷戰~仲一次比一次長~係有位朋友叫我要改變自己~要氹下另一半~兩夫妻都唔好太計較邊個做主動~結果係幾出人意表~原來我老公都好中意我氹佢的

子爵府

mingmama 發表於 18-11-21 22:18
非常認同我以前都會好似你太太咁~每次有爭執總係唔會主動和解~結果就是冷戰~仲一次比一次長~係 ...

男人幾成熟, 幾胸襟廣闊, 都要人氹的, 妳氹掂左, 就會得到這個

胸襟廣闊男人的關懷, 就正如妳出鼓油, 人出雞. 只係妳先行前一步o者, 何樂而不為呢....?

有時對自己人, 係依D情況下, 面子/性格唔需要放第一位既.

男爵府

PTMCYS 發表於 18-11-21 22:46
男人幾成熟, 幾胸襟廣闊, 都要人氹的, 妳氹掂左, 就會得到這個胸襟廣闊男人的關懷, 就正如妳出鼓油, 人出 ...

就係咁勒~朋友就係叫我要放下面子~兩夫妻咁多年相處~大家有咩未見過呢?點解仲要斤斤計較邊個主動呢?所以我已經慢慢改變了自己

首頁

尾頁

跳至