自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

已經煮早餐, 晚餐, 唔會煮埋午餐。
一向都係學校訂餐, 小朋友冇投訴過。

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

好媽媽勳章

小學,我兩個小朋友都訂飯,就算有工人,
都唔想佢一日走兩轉去送(晒時間和無咩必要)!
有得揀,我都寧願訂飯!

個囡上中學,話訂飯難食,第二個月已經唔訂,
結果,我要晨早起身炒熱D飯俾佢帶..其實都重,
有時個囡要帶樂器,上體育堂等,佢都唔帶.....

大宅

my_bride 發表於 18-6-10 09:27
我也是自己做飯給女兒吃的……

主要原因是因為我煮的比學校的更難吃, 我不想我的女兒自小被寵壞,嬌生慣 ...

我食緊早餐,笑到噴米粉
[size=medium]HiHi咁多位! 入o黎睇o下BB朗D相啦!! 溢溢 悅悅 無限Fun [size=x-small]朗B話: 亞媽真係好鬼懶ga, 我小學la..有無新相牙

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

YUKISHING 發表於 18-6-13 19:35
我的意思係大大部分的同學都可以食到,點解你食唔到?到你出來社會無人日日送飯俾你或者帶飯,咁請問你係 ...

未必嘅,仔仔幼稚園3年全日都系學校午餐,以清淡來講,幼稚園點都清過小學啦。雖則年年換飯商,但仔仔一直都好滿意學校嘅午餐,如果佢返小一後同我講話難食,甘我相信真系好惡頂。
調轉來講,點解幼稚園飯商可以做到用家滿意,而小學飯商唔得呢?

別墅

Ashleycorina 發表於 18-6-10 02:42

我識得人放假會帶小朋友去大陸山區做義工,做到病咗。 ...

做佢小朋友真係慘過d疼愛寵物人家既一隻狗

唔明呢個年代咁樣訓練佢哋 係想佢哋以後做特工定係咩?

珍珠宮

王國教室勳章

Satomi1224 發表於 18-6-14 12:32
做佢小朋友真係慘過d疼愛寵物人家既一隻狗

唔明呢個年代咁樣訓練佢哋 係想佢哋以後做特工定係咩 ...

我都唔明白,做乜咁extreme ,一係寵到乜都唔識BB咁,一係就咁,係啊,人地養貓狗都錫過佢。
可能佢覺得咁養,小朋友會好tough 但個人有無愛?多唔多anger 會唔會好苦

男爵府

減齡達人勳章

19841984 發表於 18-6-10 01:24
見有好多小一同學,不訂飯,
即是每天帶午餐/有人送午餐

出面住既,健康極都有限啦,係就係多菜小肉,咁鹽呢,味精,多多小小都有

男爵府

回覆樓主:

有時糸要面對現實。有些小朋友真是訂飯一啖都不肯吃,家長義工和老師都出盡辦法,小朋友仍長期吾食。老師只有建議家長辛苦D帶飯,小孩長期不吃午餐,佢地是忍到無問題,可習慣,但長遠對小孩成長健康不好,只有就一就。每個小孩不同,家裏有這類小孩就明,每天為果三餐頭也大。所以不用問點解,肚餓自然會吃,有些小朋友可以一天吃一餐,各有前因莫善人,也有些敏感等原因,要帶飯。

別墅

Ashleycorina 發表於 18-6-14 12:49
我都唔明白,做乜咁extreme ,一係寵到乜都唔識BB咁,一係就咁,係啊,人地養貓狗都錫過佢。
可能佢覺得咁 ...
係阿 凡事講求balance阿 物極必反 佢咁樣對小朋友 其實未必有助佢哋身心發展

大宅

回覆樓主:

經過AEON,聽膳魔師的阿姐講:呢兩日多咗人揾飯壺,個個都話學校飯難吃。呢個hit po好有用

大宅

我的意思係大大部分的同學都可以食到,點解你食唔到?到你出來社會無人日日送飯俾你或者帶飯,咁請問你係 ...

其實學校飯唔係清淡無味果隻唔好食,而係d飯有陣up左好耐膠盒的膠味,d餸汁能入口但真係稱不上好食,我本身食好清淡,我真係寧願佢唔好調味,佢d汁真係唔好食,仲要日日都食果隻汁,極端例子,如要你日日食吉野家牛肉飯,一星期5日,日日食,個個月食,我相信你都會對陣味反胃。但吉野家牛肉飯已經係好食,請想像同樣情況,但食既係難食既學校飯。希望可以比另一角度家長睇下,d小朋友比飯盒我睇時,見到佢地壓實哂d飯唔食,喊哂口同我講唔想食,反胃作嘔樣同我講唔想食,我都叫佢地要食一半時,我都有點心up

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

通常健康既食物是不好食既

珍珠宮

好媽媽勳章

821828 發表於 18-6-14 20:14
經過AEON,聽膳魔師的阿姐講:呢兩日多咗人揾飯壺,個個都話學校飯難吃。呢個hit po好有用
...

原來係廣告

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我的I意思係大大部分的同學都可以食到,點解你食唔到?到你出來社會無人日日送飯俾你或者帶飯,咁請問你係 ...

p1~P5阿仔都係學校訂飯,冇投訴過話難食。 到P6轉了飯商,食左一星期便要求帶飯,d飯生米未熟、d肉有up味、d汁既味好怪。有d同學一聞到d飯味,巳經想作嘔!食了两星期後,我便一早煮飯放保温飯盒比阿仔攞返學校

用戶要求終止服務

821828 發表於 18-6-14 20:14
...

我唔用保溫飯壺
我哋用普通食物盒咋

伯爵府

我仔p. 1 至p. 3 都係訂飯,。。但結果呀仔話d 飯好難食。。。又跟住轉過2次供應商。又難食。。又。試過食物變壞。。。學校出notice.. 最後因為擔心就自己帶飯

7點鐘煮好放入燜燒壺, 12點食係熱/暖, 呀仔話好過學校果d

大宅

回覆樓主:

真係攞命,其實咁多人覺得難食,媽媽自己煮午餐有咩問題呀?真心唔明問題出於邊度?咁有時間送到咪送囉,點解好似講到送飯嗰d媽媽唔啱咁唧,你鍾意訂飯咪訂飽佢囉,人地送飯又要俾你話無必要,你覺得訂飯健康,一樣好多媽媽覺得訂飯唔健康唧,每個人感受都唔同,點解送個飯都要俾你話先~

rachelvyim    發表於 18-6-15 14:27

子爵府

2018復活節勳章

rilakkuma8899 發表於 18-6-14 22:00
真係攞命,其實咁多人覺得難食,媽媽自己煮午餐有咩問題呀?真心唔明問題出於邊度?咁有時間送到咪送囉,點 ...

好明顯佢曲線讚自己教得好個仔唔偏食無投訴唔係港孩

水晶宮

因為媽咪煮嘅餸啱自己口味

用戶要求終止服務

rilakkuma8899 發表於 18-6-14 22:00
真係攞命,其實咁多人覺得難食,媽媽自己煮午餐有咩問題呀?真心唔明問題出於邊度?咁有時間送到咪送囉,點 ...

仲要講到學校嘢難食都要食,如果唔係,第日出嚟做嘢點算
唔怪得而家啲食肆咁難食,就係啲人習慣難食都要食同有人食

首頁

尾頁

跳至