3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女就快6歲116cm 40磅會唔會過瘦?摸落去已經皮包骨
因為佢成日唔食野!一日食埋唔夠一餐~幾乎日日都係咁!好啲既時候一日食到一餐
勸又勸過、鬧又鬧過、打佢都唔食!
逼佢食多兩啖會反胃,會嘔佢係厭食?我真係就快跪係到求佢食野.........
依家唔敢逼佢,怕佢嘔突出黎!只係要求佢早晚飲杯奶粉
有同路人嗎?有咩方法改善+長肉增磅

水晶宮

回覆樓主

唔識幫你。不過我女兩歲,都係唔中意食野,我foresee 到我女大個可能會好似你女甘。
youtube 睇過呢個video, 外國有樣野叫eating therapy, 我問過hk 無的。不過你可以參考下。
另外我諗打罵會令佢更唔中意食吧。
https://youtu.be/PWDlzLvUxmk
https://youtu.be/Y4zlgR-5l_Q
https://youtu.be/jrJuPmBA9qA

象牙宮

有時人也會沒胃口。

多改變, 灵活D, 吸引人
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

我囡同你囡差唔多,111cm,34磅,最緊要健康,迫都冇用

珍珠宮

回覆樓主

我有個男同事個囡又係,佢話佢亞囡成日都唔開胃咁

民房

MrsTsea 發表於 18-6-10 04:39
因為佢成日唔食野!一日食埋唔夠一餐~幾乎日日都係咁 ...

其實我細過過陣時都係咁,唔食嘢,瘦到皮包骨,屋企人買過營養品都無用。就係唔食嘢。後味中二開始,有胃口,仲食好多。跟住就高咗好多。成年後就165cm。可能等發育先有胃口。放輕鬆d

民房

MHLi 發表於 18-6-11 23:27
其實我細過過陣時都係咁,唔食嘢,瘦到皮包骨,屋企人買過營養品都無用。就係唔食嘢。後味中二開始,有胃 ...

我果陣時一餐飯可以食成粒鐘。我真係食唔落,每到食飯時間就好痛苦。到發育期就一餐可以食5個包咁多!湯就成煲飲!感覺點食都唔飽。你依家可以睇下佢鐘意食咩你就煮比佢,逼佢食都無咩用,呢樣我自己知。因為食唔落自己都好難受。

大宅

Nbs 發表於 18-6-10 08:56
唔識幫你。不過我女兩歲,都係唔中意食野,我foresee 到我女大個可能會好似你女甘。
youtube 睇過呢個video ...

有時間我會睇下條片,多謝分享

大宅

Naughty917 發表於 18-6-10 13:02
我囡同你囡差唔多,111cm,34磅,最緊要健康,迫都冇用

係阿,依家一日兩杯奶,希望佢有多小營養可以吸收下啦

大宅

MHLi 發表於 18-6-11 23:27
其實我細過過陣時都係咁,唔食嘢,瘦到皮包骨,屋企人買過營養品都無用。就係唔食嘢。後味中二開始,有胃 ...

其實都明白,但總係怕佢營養不良希望佢可以快啲正常進食啦

民房

MrsTsea 發表於 18-6-12 00:43
其實都明白,但總係怕佢營養不良希望佢可以快啲正常進食啦

多d煲湯喇,只要佢自己無話唔舒服就OK。你睇佢精神無問題就OK。

大宅

MHLi 發表於 18-6-12 00:18
我果陣時一餐飯可以食成粒鐘。我真係食唔落,每到食飯時間就好痛苦。到發育期就一餐可以食5個包咁多!湯就 ...

佢依家就係咁 成個鐘都食唔晒,一日食唔到一餐,一日半日我都由佢 眼見長期係咁真係我媽仲要怪我唔俾野佢食,好無奈
佢同我講要食咩咩包 買完俾佢,食半個已經唔想食,佢叫我煲粥,煲完粥一眼都唔望仲要餵先肯食半碗好辛苦

大宅

MHLi 發表於 18-6-12 00:45
多d煲湯喇,只要佢自己無話唔舒服就OK。你睇佢精神無問題就OK。

我都上網睇啲健脾開胃湯煲俾佢飲,再燉啲肉汁俾佢,但都要佢肯飲先得

民房

MrsTsea 發表於 18-6-12 00:46
佢依家就係咁 成個鐘都食唔晒,一日食唔到一餐,一日半日我都由佢 眼見長期係咁真係我媽仲要怪我唔 ...

有無便秘?我果陣時幾日去一次廁所。又唔食藥無睇醫生。咩都係發育期先正常。。。可能每個人體質唔同,只要自己無唔舒服就好。

大宅

有冇聽過隔離飯香?試下帶亞囡去朋友屋企玩下,食下,環境和煮食方法改變,可能佢會自己肯食。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

我仔5歲半,高度重量同你女一樣。佢又係好少食野,連零食都唔太食。平日只食白飯,菜、水果都少食,肉幾乎唔食。

伯爵府

每個家長最難解決嘅問題

子爵府

我仔仲(emoji),高你女差不多10cm, 但得44lbs,又成日病,我真係好辛苦,壓力好大。看中醫話佢生積;你女個情況都似生積喎!

複式洋房

想問下你女女平時會唔會多食零食呀?或者佢冇胃口食已成習慣!有時大人都會!我大女都係偏細粒!佢依傢五歲都係100cm左右~但呢啲可能係遺傳,因為我兩公婆都比較矮我每日都會俾乳酸菌佢食,呢隻我介紹俾佢啲同學仔媽咪都話依傢食野唔洗催~因為食完會令到你有胃口食野,同埋間中可以燉下瘦肉湯,海參花膠燉瘦肉都對大人小朋友都好好~因該我生大女唔識太多!所以我欠佢太多,佢身型同妹妹比真係差好遠!妹妹就大隻好多~佢十個月我已俾乳酸菌佢食~把口冇停過~可以食大人碗既一碗半粥都好感恩

大宅

回覆樓主

瘦唔緊要啦,最重要健康
我們都懂得感恩,因為不是所有事都理所當然的

首頁

尾頁

跳至