唔好信曬陪月,一定要自己識

EasYGo1818
|
好多陪月唔識幫媽咪補身,一定要自己識
我十四朝之前飲炒米水(陪月整)

十四朝之後奶奶話唔可以再飲炒米水,太寒涼,開始日日飲紅棗貴圓黨森水

由於我係超級寒涼嘅人,好彩有奶奶,如果唔系,陪月一直煲埋啲偏寒嘅湯水俾我

我之後嘅身體一定冇宜家咁好

坐完月我嘅體質變左,宜家手腳冇咁易凍

話說呢個陪月係同學介紹,話好好,當時二十朝我上個同學屋企探過姖,姖仲飲緊炒米水

我以為有炒米水飲就係好好

之後先知果個時候應該係飲補身嘢

要跟據唔同體質嘅媽媽同姖地補身

但我個陪月,所謂多年經驗(仲要比較貴),補身嘅嘢都唔識

我血糖高,姖仲喺啲湯水度狂落白糖,為左好飲啲,我當時都唔知,係奶奶後尾問姖係咪喺湯入面落糖,姖話係

333s
|
自己識, 當然好過咩都唔識。自己可以學的。

陪月有D 叻 up, 实質文化水平欠佳。
佢整咩, 你喜歡不喜歡也得食。 被迫食。其实是可以多變。灵活性。

Bicanna
|
我陪月好好多,佢真係睇你身體用藥材,14日真係用黨蔘北芪藍棗紅棗.....有時用埋杜仲果d~ 所以佢booking超爆~ 好彩我自己都識d,久病成醫,都睇下佢用咩藥材。不過你陪月煲湯落砂糖係咪痴線架.....
QHoneyQ
|
開刀媽媽同餵人奶唔可以用紅棗 改用南棗
大家姐萍
|
EasYGo1818 發表於 18-6-10 07:33

炒米茶應該唔會寒涼,可以因應身體狀況加入其他配料。
EasYGo1818
|
Bicanna 發表於 18-6-13 08:20
我陪月好好多,佢真係睇你身體用藥材,14日真係用黨蔘北芪藍棗紅棗.....有時用埋杜仲果d~ 所以佢booking超 ...

我個陪月未開始前叫我地準備好多藥材,完結時三份一都用唔到,我懷疑姖根本晤識煲
Bicanna
|
EasYGo1818 發表於 18-6-21 01:15
我個陪月未開始前叫我地準備好多藥材,完結時三份一都用唔到,我懷疑姖根本晤識煲
...

下,我請2個月,到第二個月要再添簡單的藥材,陪月走果陣差吾多用晒d藥材。佢有教埋我第三個月自己再補,燉鹿茸人蔘果d, 到而家差不多6個月我仲自己煲黨蔘水,不過腰骨仲未補得足,要keep住燉鹿尾巴。
Bicanna
|
QHoneyQ 發表於 18-6-14 16:45

好似紅棗補血,南棗去風。不過好多藥材店好衰,用黑棗同另一隻棗溝入南棗。靚南棗我識人買都好似$240-300/斤,吾太記得。
JD930
|
QHoneyQ 發表於 18-6-14 16:45

知道
muitse2013
|
大家姐萍 發表於 18-6-20 23:35
炒米茶應該唔會寒涼,可以因應身體狀況加入其他配料。

正常炒米茶飲到滿月都得, 人地奶奶話唔得,唔通你同佢拗咩.

有d奶奶夠話生完一個禮拜要煲當歸, ........識d唔識d,米玩死d陪月

不過煲湯放糖就真係未聽過

Bbchey
|
我陪月好好多,佢真係睇你身體用藥材,14日真係用黨蔘北芪藍棗紅棗.....有時用埋杜仲果d~ 所以佢booking超 ...

可以pm陪月資料嗎?(emoji)(emoji)
eueu620
|

Hi, 可否介紹你個陪月給我?thx:)
mariejj
|

請問可以介紹你個陪月畀我嗎? 唔該
CoraY
|

可以介紹呢個陪月俾我嗎?唔該
gyung
|

可否PM我 你陪月的資料? 謝謝
Heayor
|
gyung 發表於 18-11-26 17:15
可否PM我 你陪月的資料? 謝謝

同上 thx
Yoyolee1234
|
我嗰個陪月都係喎,大約兩個禮拜
就喺燉湯加咗黨參紅棗行氣補血藥材
第二朝就問下我飲完有乜嘢反應
惡露同埋奶量如何, 再決定當日嘅藥材同分量
洗頭嗰日就燉天麻魚頭湯
每個禮拜 燉一次巴戟杜仲 佢話一定要補腰骨喎
大補前要飲去濕茶, 清下個底, 怕會受唔住
仲有其他 唔記得咁多啦
不過媽咪話佢有啲料到
貓宅
|
Yoyolee1234 發表於 18-12-14 21:17
我嗰個陪月都係喎,大約兩個禮拜
就喺燉湯加咗黨參紅棗行氣補血藥材
第二朝就問下我飲完有乜嘢反應

可以介紹嗎?
Yoyolee1234
|
回覆 貓宅 的帖子

PM 你
Healthy123.
|
EasYGo1818 發表於 18-6-10 07:33
煲湯何解要用砂糖?
另外,炒米水內有無加其它藥材呢?

代茶或者湯,皆視產婦體質而定,不能一味大補。
補之前有無清底?