單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一開始我極力討厭反對跟個賤人姓,係屋企人話呢樣野唔好個樣唔好,而家想改回姓氏跟自己姓,請問有咩手續同程序
Bb4個月大,我是未婚的

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Meowmeow123 發表於 18-6-10 08:40
一開始我極力討厭反對跟個賤人姓,係屋企人話呢樣野唔好個樣唔好,而家想改回姓氏跟自己姓,請問有咩手續同 ...

要父母一齊去律師樓簽改名契。
不知所謂的乙陸!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Meowmeow123 發表於 18-6-10 08:40
一開始我極力討厭反對跟個賤人姓,係屋企人話呢樣野唔好個樣唔好,而家想改回姓氏跟自己姓,請問有咩手續同 ...
是否已經有出世紙?相信要交比律師做

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要生父同意改先改到,除非上庭伸請仲要證明到跟父親姓對小朋友心理有嚴重影響,等官判

感激遇上你~

大宅

出世紙上冇話bb姓咩, 到時你自己填跟自己就得

水晶宮

asukav6 發表於 18-6-13 14:54

出世紙係無填bb姓氏,不過香港係跟父系社會,理所當然跟父親姓氏,呢個無得爭論。
當第一次去咗健康院(佢地職員一定填跟父姓),就開始咗所有文件都係呢個姓名。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

chowqv 發表於 18-6-13 22:32
出世紙係無填bb姓氏,不過香港係跟父系社會,理所當然跟父親姓氏,呢個無得爭論。
當第一次去咗健康院(佢 ...

咁一開始就要求跟自己姓就得啦

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

只要父親那一欄有填,話之你有冇結婚,個小朋友都係會跟父親姓,唔係你話填咩就填咩

子爵府

asukav6 發表於 18-6-13 14:54

係冇,因為係跟父親姓(呢條問題我幫阿仔拎出世紙時問過)
如果出世紙已經填左父親名,咁就係跟父姓

要改姓要得父親同意先得

水晶宮

asukav6 發表於 18-6-14 14:35
咁一開始就要求跟自己姓就得啦

無得要求。如果咁唔想跟父姓,一係唔好寫父親姓名,一係去律師辦手續。
不知所謂的乙陸!!!

洋房

我個女都改左姓,律師樓果邊要出世紙上既父母簽名同意先做到改名契

出世紙就一定無得改

首頁

尾頁

跳至