老人家綠表買居屋

23肥媽媽
|
單身老人家用綠表買樓,可家人代供嗎?另外若干年後過身,屋會何人接手,是政府還是其他人?謝謝
koala_emily
|
follow
Yanlau886
|
23肥媽媽 發表於 18-6-10 14:33
單身老人家用綠表買樓,可家人代供嗎?另外若干年後過身,屋會何人接手,是政府還是其他人?謝謝
...

不能代供,銀行會根據業主收工去批唔批供架,間屋有你名,先可以!但業主冇收入都好難借到錢,而且依加一供就25年左右,銀行會睇你年齡
lyh80115
|
...

可以家人擔保做按揭
過身後係遺産,後人承繼
23肥媽媽
|
謝謝你
baby668
|
...

買居屋好處就係就算你冇入息,銀行一樣批貸款,只會有擔保人就得, 每個月仔女定時入錢戶口供樓就冇問題

老人家要寫定平安紙, 過身後承繼人要去法庭申請遺產證明書, 再搵律師搞,然後再去房署申請轉名, 批核咗之後律師就可以幫你轉名, 而且唔需要補地價
23肥媽媽
|
baby668 發表於 18-6-27 15:45
買居屋好處就係就算你冇入息,銀行一樣批貸款,只會有擔保人就得, 每個月仔女定時入錢戶口供樓就冇問題

...

如果本身已有物業,可接收老人家居屋?
23肥媽媽
|
baby668 發表於 18-6-27 15:45

...

謝謝你
baby668
|
23肥媽媽 發表於 18-6-28 15:54
如果本身已有物業,可接收老人家居屋?

承繼遺產點解唔得
23肥媽媽
|
baby668 發表於 18-6-28 17:18
承繼遺產點解唔得

Thx
FAMILYOFLOVE
|
lyh80115 發表於 18-6-14 12:17

可以家人擔保做按揭

我問過居屋不可以做擔保

mimuib
|
綠表買居屋,唔同私樓,嗰啲唔係叫做擔保人,係叫做諮詢人
baby668
|
FAMILYOFLOVE 發表於 18-6-30 23:23
我問過居屋不可以做擔保

唔使擔保,直接用老人家個名開戶口,然後你每月存錢入去供就得
|
mimuib 發表於 18-7-1 18:35
綠表買居屋,唔同私樓,嗰啲唔係叫做擔保人,係叫做諮詢人

因為我問過銀行,佢話要一齊住都就可以用佢名,冇一齊住就唔可以
請問什麼是諮詢人?啫係老人家都借到嗎?
|
baby668 發表於 18-7-2 16:12
唔使擔保,直接用老人家個名開戶口,然後你每月存錢入去供就得

可以借到?因為我家人都想咁借
baby668
|
FAMILYOFLOVE 發表於 18-7-2 17:44
可以借到?因為我家人都想咁借

你抽到先講啦 , 抽居屋難過登天, 之前原無打算買,點知抽咗頭籌 ,所以先至 老媽子名義買,我大佬已經供咗一年
|
baby668 發表於 18-7-2 18:52
你抽到先講啦 , 抽居屋難過登天, 之前原無打算買,點知抽咗頭籌 ,所以先至 老媽子名義買,我大佬已經供 ...

sophiemama1021
|
lyh80115 發表於 18-6-14 12:17

可以家人擔保做按揭

家人擔保,咁要不要有名係層樓
lyh80115
|
sophiemama1021 發表於 18-7-2 22:50
家人擔保,咁要不要有名係層樓

我申請按揭時同恒生職員傾開,佢講就唔洗有名,而且講到好易批。
lam939
|
follow