論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔知大家有無包個人用品比姐姐。我頭3個月有買洗髮精等物品比佢,但講明之後自己買。

最近我發現佢偷用我的貴價洗頭水及m巾等物品,用量多,所以我先留意到。

其實我應該點?我同老公講,佢叫我當唔知,因為佢負責照顧2個小朋友,費事尷尬。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

炒得, 知你指意佢, 而家偷你野用, 你唔出聲, 遲D鐘意乜偷乜, 偷鑊大嘅失蹤。

子爵府

Ngmimi 發表於 18-6-10 15:30
唔知大家有無包個人用品比姐姐。我頭3個月有買洗髮精等物品比佢,但講明之後自己買。

佢偷用我 ...

點解覺得尷尬?
你可以唔講,不過,就算講,佢都唔會認,你可以做d 嘢俾佢知你知佢偷用
收埋M 巾或者揾個lable 寫低剩低幾多條

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

點可能當唔知!一定嚴厲同佢講!小朋友幾大?

wcpcelia    發表於 18-6-11 15:28

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-10 15:39
炒得, 知你指意佢, 而家偷你野用, 你唔出聲, 遲D鐘意乜偷乜, 偷鑊大嘅失蹤。 ...

炒左冇人照顧小朋友,我其實都好唔鍾意請工人。

男爵府

kit2004 發表於 18-6-10 20:35
點可能當唔知!一定嚴厲同佢講!小朋友幾大?

我今日扮傻問佢,佢死都話冇用過,冇見過。我因為見特價,買咗起碼幾pack m巾,唔見咗其中一d先至發現。

兩個小朋友都要佢去湊返學,半日只有工人睇,老人家不時望一望, 主要要靠工人。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Ngmimi 發表於 18-6-10 20:50

炒左冇人照顧小朋友,我其實都好唔鍾意請工人。
工人就係睇中你呢個弱點, 任偷你都唔敢郁佢。 佢好黑心。揾定換人。

子爵府

甘你地兩公婆又太細膽太多擔憂啦,以後肯定比工人食住。我若發現好肯定工人用,就不會兜圈問她,會直接同她講已明顯發現她有用過,警告她哪些用品不可以用,再用就由人工扣除相關費用。通常講完就明顯收斂

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

D 工人常常假裝唔知其實什麼都識,開頭冇所謂但越用越老馮,現在冇經期來就不買!

大宅

回覆樓主

偷野不能容忍喎!可能仲有偷其他野你未發現。

寶石宮

2023年兔年勳章

happyvc 發表於 18-6-11 15:07

認同

男爵府

happyvc 發表於 18-6-11 15:07

我上個姐姐因為借財仔,幾萬蚊,但佢應該冇錢還,比我即炒。加埋請新工人嘅錢,超過兩萬蚊。我今晚坦白同佢講,希望佢肯改!

侯爵府

PonyMom 發表於 18-6-10 22:53
甘你地兩公婆又太細膽太多擔憂啦,以後肯定比工人食住。我若發現好肯定工人用,就不會兜圈問她,會直接同她 ...

同意
佢都要份工啦,不是單方面,使乜怕。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Ngmimi 發表於 18-6-10 15:30

最近我發現佢偷用我 ...

如果咁情況,不如你唔好放M 巾和貴價洗頭水在洗手間,每次你帶入使用;或者只放小量M巾和洗頭水放入有鎖盒/袋使用。

男爵府

shirley_chiang 發表於 18-6-12 06:43
如果咁情況,不如你唔好放M 巾和貴價洗頭水在洗手間,每次你帶入使用;或者只放小量M巾和洗頭水放入有鎖盒 ...

我的洗頭水是防脫髮,一個星期才用一兩次,我見姐姐用咗好多我先發現。已收起了。

至於M巾是一包包,拆開放入洗手間其中一個膠盒,她不承認用過。另外還有一至兩Pack消失了。我意外發現她用的牌子跟我一樣,才檢查發現。

我知她偷懶,卻不知手腳如此不乾淨。

我以後要在不同的物品上寫上號碼。

珊瑚宮

偷得细野。都会偷大野
的。又講大話。这样的人要極小心
玩具萬歲!

珊瑚宮

Ngmimi 發表於 18-6-12 06:56
我的洗頭水是防脫髮,一個星期才用一兩次,我見姐姐用咗好多我先發現。已收起了。

至於M巾是一包包,拆開 ...
我估係菲
玩具萬歲!

男爵府

fitfish 發表於 18-6-12 08:31
我估係菲

正確。但唔想再用2萬元。唉!請人真難!

男爵府

shirley_chiang 發表於 18-6-12 06:43
如果咁情況,不如你唔好放M 巾和貴價洗頭水在洗手間,每次你帶入使用;或者只放小量M巾和洗頭水放入有鎖盒 ...

其實放邊佢都攞到。我無咁多地方鎖。屋企有半日只有佢一個,有半日同2個細路一齊。我同老公晚上才返去食飯。

我唔敢太兇,就算換人,都得等三個月。而且,這個已經是我第三個工人,再請會更好嗎?我也不敢確定。第一個姐姐返過屋企後,因為思鄉,成日喊,無心工作,日日話想走,比我炒左。第二個姐姐,因為借錢,我即時炒左。我真係冇錢啊!

鬧佢,我做得到,但係始終兩個小朋友在手,不敢太過分!佢唔應,我都冇辦法。唯有小心。

珊瑚宮

Ngmimi 發表於 18-6-12 08:33
正確。但唔想再用2萬元。唉!請人真難!
菲好識用靓野 食好野 亦乜都偷亦識食住僱主又多玩野花样
印無咁大胆 但偷錢多打斧头多

如吾想换人 又無其他被偷。直接話如要用M巾洗头水。我送比你 不要私自拿否则當偷(送比她都是有限錢)
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至