有冇人食左益生菌反而便秘?

MSWONG1001
|
食左益生菌三日,好似反而難去便便,係腸胃未適應?應該繼續食嗎?
jessiemom
|
如果你食益生菌而無飲好多水,係會仲難去(個人經驗)
wcpcelia    發表於 18-6-11 17:44
MSWONG1001
|
jessiemom 發表於 18-6-10 19:46
如果你食益生菌而無飲好多水,係會仲難去(個人經驗)

請問係食完要即刻飲多水?定係全日平均飲多d水?
hnh_mami
|
MSWONG1001 發表於 18-6-10 20:09
請問係食完要即刻飲多水?定係全日平均飲多d水?

全日平衡飲多啲水。
jessiemom
|
回覆 MSWONG1001 的帖子

係全日要平均飲多d
Moti
|
益生菌另一用途係治療腹瀉。所以你要飲多啲水幫助排泄。同埋最好係早上空腹食。
PCCW2319
|
Moti 發表於 18-6-10 20:13
益生菌另一用途係治療腹瀉。所以你要飲多啲水幫助排泄。同埋最好係早上空腹食。
...

係啦!我上網睇又話治腹瀉。 好似好茅盾咁。 所以都唔咁試。
Moti
|
PCCW2319 發表於 18-6-10 20:15
係啦!我上網睇又話治腹瀉。 好似好茅盾咁。 所以都唔咁試。

唔矛盾,因為便秘或者腹瀉都係條腸惡菌多。食益菌平衡返腸道菌落,所以既可醫便秘,亦可醫治腹瀉。
panda361    發表於 18-11-23 23:43
MSWONG1001
|
咁ㄧ日飲幾多水先足夠?8杯?
Ferfer88
|
MSWONG1001 發表於 18-6-10 20:43
咁ㄧ日飲幾多水先足夠?8杯?

飲到你可以清鬆去到便便為止。
我吃有飲超過8杯
IloveJJ
|
大家食邊隻益生菌?好似好多種,唔知邊隻好呢?
MSWONG1001
|
IloveJJ 發表於 18-6-11 00:02
大家食邊隻益生菌?好似好多種,唔知邊隻好呢?

我在iherb買,最暢銷嗰隻
cara.mak
|
Moti 發表於 18-6-10 20:13
...

如隻牌子益生菌結構上抵擋唔到過多胃酸而空肚服食,此時益生菌會被胃酸搞掂左。
益生菌不宜空肚
sonson1234
|
我都係呀,食左反而屙得好辛苦屙一粒粒,但我已飲好多水
MSWONG1001
|
sonson1234 發表於 18-6-11 08:31

我就係呢個情況,所以吾知仲食吾食好
sonson1234
|
MSWONG1001 發表於 18-6-11 08:33
我就係呢個情況,所以吾知仲食吾食好

你食邊隻,我食iherb California果隻五億
cbeyond
|
sonson1234 發表於 18-6-11 08:31

硬一粒粒, 即係唔夠水。
sonson1234
|
我一日有八杯水以上架,但我朋友食又冇嘢喎一,我就覺得食左之後好多宿便既感覺,有時覺得肚痛去屙啦,諗住肚得痛實好澎湃爆啦,又唔係喎,次次都好辛苦一粒粒必出黎,仲成日覺得屙唔清。朋友食開介紹我嘛,佢就話我未適應食耐啲睇下点,我而家差不多食晒一盒了,者係都食左兩個月,但都係咁既情,,係咪應該唔好食呢?
sonson1234
|
我係一天內狂沖茶飲既人,係咪要飲清水先得呢?
cbeyond
|
sonson1234 發表於 18-6-11 08:35
你食邊隻,我食iherb California果隻五億

呢隻我地屋企人一致意見係, 無乜事食就ok。若腸胃有問題, 佢唔得。