40+仲讀唔讀degree?

CSS701
|

本身有degree, 非business, 依家讀緊business advanced diploma, 讀完想讀多個business既degree. 但已經40+,做多十幾年就退休啦,仲讀唔讀好?

但唔想讀外國大學個d degree, 想讀本地大學的,但唔多覺有,其實有無呢?

求意見。
Ononluk
|
本身有degree 加相關經驗,不如讀MBA
kyliema2006
|
有興趣,有時間,有精力,有記性,有金錢咪讀。

年齡應最不需考慮的。
wcpcelia    發表於 18-6-11 17:20
終極熊貓
|
Ononluk 發表於 18-6-10 20:22

好貴啊~
love2talk
|
CSS701 發表於 18-6-10 19:58
本身有degree, 非business, 依家讀緊business advanced diploma, 讀完想讀多個business既degree. 但已經40+ ...

唔計幾時退休,只要想讀,而情況又許可,就會去讀。
gracelam
|
本身有degree, 非business, 依家讀緊business advanced diploma, 讀完想讀多個business既degree. 但已經40+ ...

一係唔讀,不如讀個MBA
森永牛乳
|
有$有時間,讀
mandy952
|
kyliema2006 發表於 18-6-10 20:23
有興趣,有時間,有精力,有記性,有金錢咪讀。

年齡應最不需考慮的。

最緊要係時間
wcpcelia    發表於 18-6-11 17:21
Noddy-mammy
|
Ononluk 發表於 18-6-10 20:22

流星花丸
|
為興趣,冇負擔會讀
李露眉    發表於 18-6-11 09:41
bufferzone
|
讀!
Ashleycorina
|
$不是問題就讀。我都等小朋友大d,我再讀書
anyuser18
|
為前途:唔好讀

為興趣,有錢,有精力:讀
小曳人
|
40+
I am studying a MSc.. nearly finished.... working for my final year project now.
Poyau
|

考慮MBA
mandy952
|
anyuser18 發表於 18-6-10 21:02
為前途:唔好讀

為興趣,有錢,有精力:讀

中point
藍尾巴
|
有心力有興趣就讀啦
lovely_cat
|

我都係呢d 年紀去讀左個company sec既diploma,跟住再讀左個 business management 既top up degree , 其實business既degree有用在只係一張入場券, 但business management 呢科太多人讀, 所以我覺得呢科實際上對揾工既作用唔大,不過如果曾有d 讀專業既diploma, 始終揾工都易d。我讀果個dip係算專業既科, 雖然我無考呢科既牌,但因為有少少既專業知識, 所以揾工呢方面既工唔難~.
我家人都係呢個年紀去左CU 讀com sec既 advance dip,而家再讀緊個business既 top up degree, 因為佢正在讀緊, 所以未知揾工既幫助如何~.
我愛Corina
|
lovely_cat 發表於 18-6-10 21:35
我有讀左個company sec既diploma, 跟住選左個 business management 既top up degree , 其實business既deg ...

本身有相關經驗嗎?謝謝
bosch
|
有心有力有錢咪去讀,為前或興趣都好,總叫了一件心事都好。

我冇心冇力,又唔記得晒以前d 野,想讀書都冇人收,而家點諗都冇用。