自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CSS701 發表於 18-6-10 19:58
本身有degree, 非business, 依家讀緊business advanced diploma, 讀完想讀多個business既degree. 但已經40+ ...

點解唔讀M Business?

大宅

本身有degree, 非business, 依家讀緊business advanced diploma, 讀完想讀多個business既degree. 但已經40+ ...

我冇讀

太貴太傷神

本身是non business degree

男爵府

回覆樓主

其實想幫到事業定自己想讀,唔同目的有唔同答案

子爵府

回覆樓主:

咩原因想讀?

男爵府

想做就做

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個人睇法,讀business 好無謂,冇乜好學。文學地理教育化較有趣

侯爵府

little_monkey 發表於 18-6-11 09:40
咩原因想讀?

增值

侯爵府

gracelam 發表於 18-6-10 20:27
一係唔讀,不如讀個MBA

太貴,讀唔起啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

讀 MBA 好過啦

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇你做咩工,同做咩位,去讀MBA果d好多都係打工仔一般至中層,EMBA通常都比高層或者想升呢嘅男/女人仕讀,因為EMBA好多時似係傾生意多過讀書,當然學費比MBA貴好多。。
你與其都要讀,真係貴貴地讀個MBA好過。。

大宅

我愛Corina 發表於 18-6-11 05:41
本身有相關經驗嗎?謝謝

我好多年前惦過少少, 但無咩com sec 既 concept, 跟住轉左工做普通秘書,隔左兩年左右轉工, 去左間law firm既 com sec dept 做 部門助理, 但唔需要做com sec 既野, 跟住就去讀個 com sec diploma 囉~, 然後讀埋個 business management 既 top up degree, 讀完就轉工。

個人覺得如果就咁讀business management 出黎無咩用, 我讀係因為當時既想法係純粹想用最快速度讀完個top up degree 再接Open U 果個com sec 既master, 不過讀完個top up 真係好累,所以無再讀Open U 個master, business management 因太多人讀,但又唔屬於咩專業,反而個diploma我讀左d專業d既科目,對揾工仲有幫助~.

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kyliema2006 發表於 18-6-10 20:23
有興趣,有時間,有精力,有記性,有金錢咪讀。

年齡應最不需考慮的。

完全同意!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

我讀master同 phd時好多同學都40+,phd時有六位係退咗休添,有時間有心冇負擔的話當然讀。

伯爵府

2018復活節勳章

我都諗住讀.

公爵府

回覆樓主

Why not? 只要自己有興趣、動力,錢同時間都ok,俾我會讀呀

侯爵府

Ashleycorina 發表於 18-6-10 21:01
$不是問題就讀。我都等小朋友大d,我再讀書

我都有這想法; 你會讀些甚麼?

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

Why not?

大宅

回覆樓主

Think about this question: what is your intention?

珍珠宮

王國教室勳章

jc2009 發表於 18-6-12 12:00
我都有這想法; 你會讀些甚麼?

我仲諗緊,讀本身讀嗰科讀上去,讀有關。
一係就讀其他的degree ,我都仲諗緊你呢?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至