自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JD930 發表於 18-6-13 00:18
退咗休仲讀書好平常,讀書唔一定係為上位,可以係為自己興趣,亦可以係為咗寫份published 嘅 thesis多啲人 ...

我同意你既說法, 讀書可以係為自己興趣等等.

相信佢地一定要有一定既知識至可以搵到老細收佢地讀phd,我想知佢地點以乜野資格去讀phd.

例如: 會唔會係因為佢地有相關工作經驗, 所以可以讀?
又或者:如果冇相關工作經驗, 係咪要重溫晒以前讀master 時所學既野至可以申請去讀phd?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

bosch 發表於 18-6-13 08:42
我同意你既說法, 讀書可以係為自己興趣等等.

咩叫做搵到老細收佢哋讀phd?

每間大學收生資格都唔同,但最基本嘅係要有相關學科嘅master或同等學歷,加X年嘅 (senior) management or C level experiences,同埋一份簡短嘅paper講關於妳之後嘅thesis topic。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

有學位就直接讀EMBA啦,讀科大,超勁!大把老過40才讀啦!用來識人而已

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JD930 發表於 18-6-13 09:28
咩叫做搵到老細收佢哋讀phd?

每間大學收生資格都唔同,但最基本嘅係要有相關學科嘅master或同等學歷,加 ...

thx 。

我想讀果d phd 係要搵professor (老細) 收你幫佢做研究,好似去見工要人地請你咁。我知有收生要求,曾經有人同我講‘‘唔駛理果d 要求,有老細肯收就得架啦"....我覺得冇乜可能係咁囉。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 bosch 的帖子

我覺得要related discipline 喎
老細當要重要啦... 佢係mentor
仲要搵個對你想做嘅project 有興趣/經驗嘅老細,有時唔係咁易

男爵府

回覆樓主:

既然有興趣, 點解唔讀?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

bosch 發表於 18-6-13 15:09
thx 。

我想讀果d phd 係要搵professor (老細) 收你幫佢做研究,好似去見工要人地請你咁。我 ...

哦哈哈原來妳指呢啲,不過研究生出來係同自己做research嘅phd唔同㗎,反而我覺得讀完phd後再受聘或post doctor咁就好啲

伯爵府

2018復活節勳章

我都煩惱緊..諗定如讀完一個非BUSINESS DIPLOMA課程..再上DEGREE..可以讀咩..

首頁

尾頁

跳至