有一個租樓嘅問題想問問大家

singpoluk
|
本人才疏學淺,想問問,如果層樓我供緊12000($5000係息)一個月,我放租9500。呢個case,我有無回報?有嘅話,係幾多厘?

感謝大家
馬爾太
|
應該蝕錢喎!你仲未計自己俾管理費濕星維修費地租差餉呢!你放租點都要同供樓錢差唔多先得。
brindlewin
|
singpoluk 發表於 18-6-11 08:49
本人才疏學淺,想問問,如果層樓我供緊12000($5000係息)一個月,我放租9500。呢個case,我有無回報?有嘅 ...

咁叫補貼你供樓
hoho1119
|
你想問蝕緊幾多呀?
bmuimami
|
得咁少資料好難計,供五年$12000同供三十年$12000然後收$9500租已經係兩件事
hoho1119
|
12個月供款, 加差响,地租,管理費, 每年既物業稅(大概1.5個月租)。 自己計下。
Poyau
|
本人才疏學淺,想問問,如果層樓我供緊12000($5000係息)一個月,我放租9500。呢個case,我有無回報?有嘅 ...

假設樓價300萬借五成 管理費1000
回報低於兩厘
karen125
|
你層樓幾錢買?你計租金回報率係將一年租金除你層樓樓價,咁你就計到租金回報率
bybewong
|

如果想知道幾多釐,你要用9500租金x12個月之後除你買時候的樓價比如(450萬),之後就係2.5釐多小小。
小可愛11
|
brindlewin 發表於 18-6-11 09:20
咁叫補貼你供樓 。

小可愛11
|
bybewong 發表於 18-6-11 18:29
如果想知道幾多釐,你要用9500租金x12個月之後除你買時候的樓價比如(450萬),之後就係2.5釐多小小。
...

如果真係呢個回報率,好似低咗啲。

bybewong
|
小可愛11 發表於 18-6-11 18:37

如果真係呢個回報率,好似低咗啲。

2家d樓回報率係好低,因為樓價升得太快,租金未跟上,講白d係人工未跟得上。所以以前d樓好容易有4釐以上,但2家好難,除非好有眼光同識投資啦
pswongg
|

你首期比左幾多?
sinohk33
|
有冇問過時值租金係幾多?$9500好平喎。
JoanC
|
sinohk33 發表於 18-6-11 19:14
有冇問過時值租金係幾多?$9500好平喎。

樓主都無講係咩樓,又何來租$9500係平?

只要仲係貼錢供樓,我都唔會當係有回報。計算唔叻,唔會諗太複雜嘅嘢。
sinohk33
|
JoanC 發表於 18-6-11 19:25
樓主都無講係咩樓,又何來租$9500係平?

只要仲係貼錢供樓,我都唔會當係有回報。計算唔叻,唔會諗太複雜 ...

劏房都5,6仟啦,一個單位起碼過萬。
JoanC
|
sinohk33 發表於 18-6-11 19:31
劏房都5,6仟啦,一個單位起碼過萬。

細嘅中高唐樓、村屋,係咁上下價錢,仲要睇位置。

如係正常私樓,咁就係平。
wmkcnw
|
利息5千, 即係按保樓, 樓主計下, 如果俾4成首期, 月供多少?

9500一月供一管理費一差餉, 咪即係回報
claudiaman_86
|
回覆 singpoluk 的帖子

如果我想放租的話, 我一定要租金COVER到差餉、管理費同供樓錢 (當然COVER到就最好)同埋我會睇下同區 / 附近大廈租金幾多, 如果急放就平DD, 等得既就同人地差唔多~