論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

YFYIP 發表於 18-6-11 22:18
你在yahxx search 暫託可以搵到資料, 社會福利署網頁都有列明邊啲幼兒園有暫托服務
...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)去search search 先!

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-6-11 22:20
你同左現有外傭agent講啦?會唔會通知左外傭呀?

其實我開頭係叫 agent 幫手同姐姐傾下,之後頂唔順就話咗佢知曪!希望冇通知姐姐啦!

複式洋房

juanmc 發表於 18-6-12 07:47
歎冷氣,肥?懶底?唔幫小朋友包睡袋,唔細心,罰冇得歎冷氣。其實你未生細女之前佢知道未?有冇傾過工作量 ...

其實佢係新請,來做之前已經講明係主要照顧一個兩歲同個新生架。姐姐到咗大約一個月亞女未到2星期就決定請過個。

就係一個星期六我(emoji)大仔要做手術,我6:30am出門口叫佢起身幫手睇住亞女,我就走咗,點知佢message我話佢仔女今日放假所以佢要傾完電話先睇我個女⋯我就覺得呢個姐姐要不得決定換既。

我係買假架,並非就咁要佢做多日,或亂咁調假。其實我本主佢會照顧一對仔女,我唔會對姐姐衰,同我深信我點對人,人地點對我呢個導理,我對人好人地晤一定對我好,不過我衰人地絕對唔會對我好!

以上全部係等新姐姐來既呢段時間發生既⋯始終新姐姐未到先未炒佢。

寶石宮

2023年兔年勳章

花之豆 發表於 18-6-12 08:33
其實佢係新請,來做之前已經講明係主要照顧一個兩歲同個新生架。姐姐到咗大約一個月亞女未到2星期就決定請 ...

仔女放假要傾電話 唔睇BB住

複式洋房

Poyau 發表於 18-6-12 10:45
仔女放假要傾電話 唔睇BB住

雖然係6:30叫醒佢,不過個必一次半次,仲要明知我係去醫院睇個大仔,佢都係咁,我好心痛啊,嗰一刻非常無助

水晶宮

花之豆 發表於 18-6-12 11:27
雖然係6:30叫醒佢,不過個必一次半次,仲要明知我係去醫院睇個大仔,佢都係咁,我好心痛啊 ...

呢樣, 我明解你無奈及唔高興。如你所説, 你2歲仔係突發入醫院, 就係呢一個星期日先至要工人幫手睇住BB, 又唔係日日如是。反而, 工人係天天可同仔女傾電話, 佢傾少一日帮下忙都唔得。再者, 佢果日自己同仔女傾电話, 佢唔text 你, 你根本唔会知。佢個text 根本係怨你叫佢星期日開工。

複式洋房

birdbird 發表於 18-6-12 12:19
呢樣, 我明解你無奈及唔高興。如你所説, 你2歲仔係突發入醫院, 就係呢一個星期日先至要工人幫手睇住BB, 又 ...

多謝你明白呀!講中哂我心聲!

公爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-11 15:03
樓主, 你工人要即炒, 小朋友容乜易跌落地?
仲有佢老公來咗, 分分鐘有咗唔炒得。 你仲耍請人睇小朋友仲 ...

同意,即炒,佢萬一有咗你郁唔到佢,有排嬲有排煩

公爵府

花之豆 發表於 18-6-11 22:14
希望佢feel唔到啦,我對佢客氣咗⋯希望佢唔知啦,另外我揾另一個agent架,我同現有姐姐個agent講我決定唔 ...

嘩!佢會唔會追你遣散費架?聽聞唔再請人要比遣散喎,你問清楚好啲喇

複式洋房

20020116 發表於 18-6-13 16:45
嘩!佢會唔會追你遣散費架?聽聞唔再請人要比遣散喎,你問清楚好啲喇

我請呀,不過做咗4個月都要俾遣散費,唔係卦

公爵府

花之豆 發表於 18-6-13 17:54
我請呀,不過做咗4個月都要俾遣散費,唔係卦

你打聽清楚安全啲喇,咪一陣又比人敲詐多一筆

複式洋房

20020116 發表於 18-6-13 18:15
你打聽清楚安全啲喇,咪一陣又比人敲詐多一筆

感激!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

做4個月唔使遣散費. 2年而你不再請工人至要. 但你新工人就來, 佢不可屈係遣散費.

我比2個工人屈過, 一個4年大食bun vicky, 另一個肥廢人 cornellia (nelly).七個月. 去philippine consulate告我, 告唔入, 勞工處唔理. 因痴線亂屈.
Oh, 快炒就真, 佢同老公分分鐘有了.

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-6-13 18:33
做4個月唔使遣散費. 2年而你不再請工人至要. 但你新工人就來, 佢不可屈係遣散費.

我比2個工人屈過, ...

D姐姐真係無其不有,屈得就屈!好彩冇事,不過出事嗰陣一定都煩啦!

公爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-13 18:33

我比2個工人屈過, ...

明解,即是工人滿兩年唔續佢約就要小心處理喇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

20020116 發表於 18-6-13 19:00
明解,即是工人滿兩年唔續佢約就要小心處理喇

係呀。 做滿2年即一個約啦, 若A工人走, 你已經請了B工人, 未上工亦得。 而未請,但周圍搵緊工人, 亦屈你唔入。因2013 vicky屈我唔到, 因我請佢家姐,疆屍乾grace, 而grace 4個月掃把, 屈唔到。 肥廢人7個月亦屈唔到。

象牙宮

花之豆 發表於 18-6-13 18:37
D姐姐真係無其不有,屈得就屈!好彩冇事,不過出事嗰陣一定都煩啦!

我幾惡, 亦企得好硬。 但我天地良心,工人幾衰我都無比少人工。 $1都無比少過。
告得入先得架。

公爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-13 19:20
我幾惡, 亦企得好硬。 但我天地良心,工人幾衰我都無比少人工。 $1都無比少過。
告得入先得架。
...

都要你醒目,清楚法例先得嘅,有啲人烚下烚下(即是我呢種),比人屈咗都未知

水晶宮

20020116 發表於 18-6-13 20:20
都要你醒目,清楚法例先得嘅,有啲人烚下烚下(即是我呢種),比人屈咗都未知
...

你新工人到左未呀?
天空之城, 快樂之地

象牙宮

20020116 發表於 18-6-13 20:20
...

鞋, 比衰工人迫出來架。 因Pa老人痴呆, 至揾工人幫手。 我D工人除咗clean, 幫我抬餸, 飯餸唔使煑,因me, ma, pa, 全部咀刁, 我或媽煑。 有時煑埋比工人食。
但有D衰到無大無細, pa 鐘意黑白松露醬點菜食, 隻肥廢人攞來食, 唔鬧唔得。 妹Italy手信。 pa like to eat, 特登去citisuper買。

首頁

尾頁

跳至