母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

新手媽媽一問,Bb 剛滿月,夜晚一餐餵奶粉,其他時間埋身 feed on demand ~ 不過 b 每次啜好短時間,5-15 不等,好少食多過 15 分鐘,無論點掃風、摸頭摸耳仔腳仔 ... 都唔會醒返再食 ~ 唔知係咪因爲每次食唔長,所以好快又要索食 。。。bb 啜住訓著甩咀,但每次都訓唔冧,好醒訓,之後約一個鐘左右又會喊食一次 ~ bb 會唔會當左我係人肉奶咀?有冇方法解決?(出世後因為黃疸好懶訓,三四個鐘唔摷都唔醒,最近呢兩星期可能退左黃,而家情況完全唔同)呢個時候剛滿月既 b 使唔使有規律既作息時間表?

侯爵府

sochuichui 發表於 18-6-11 12:34
新手媽媽一問,Bb 剛滿月,夜晚一餐餵奶粉,其他時間埋身 feed on demand ~ 不過 b 每次啜好短時間,5-15 ...

初生係咁,我試過一日食足14餐,人奶路真係唔易行

大宅

回覆 -Athena- 的帖子

食成14餐?真係辛苦媽媽喇!

男爵府

2024年龍年勳章

如果冇黃,夜晚佢訓由佢了,訓都生肉嘅,我女出生從醫院返到屋企,(4日)夜晚已可以訓6-7個鐘唔食了,e+差不多七個月,間中夜晚會醒一兩次食奶,食幾啖又訓返,但如果沒退黃就要食密點,加油💪

禁止訪問

複式洋房

sochuichui 發表於 18-6-11 12:34
新手媽媽一問,Bb 剛滿月,夜晚一餐餵奶粉,其他時間埋身 feed on demand ~ 不過 b 每次啜好短時間,5-15 ...

我女就快滿月,又係搞唔醒嗰種,但係我好堅持佢要繼續食,淨係整醒佢都用10分鐘,試下用濕紙巾抹額頭/腳板,或者用多少少力R佢腳板,一定要佢食,退黃退得好啲,瞓得耐啲,自己都休息多啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊