自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kc_01k 發表於 18-6-11 13:48
係自己買不是醫生配,我食緊750mg, 本來食兩粒,而家食1粒。膝頭已唔痛,比你會繼續食嗎?定係由兩粒轉1粒 ...

我半月板撕裂+退化,睇左醫生約半年後近日已完全唔痛。我食軟骨素,醫生叫我食多3個月,早,午,晚每次一粒

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

回覆 kc_01k 的帖子

我曾經問過谷哥,好記得係話葡萄糖胺食嘅份量係成人每日要1500mg (即係你呢隻要1日啪2粒),而一個療程係要連續食12個星期,食完12個星期就要停一停,起碼幾個月。不停咁長期食係無用嘅。

先聲明我睇嘅唔係咩醫學報告,信唔信請自行分析

當年我初為人母湊b抱到隻手腕痛,跟份量食到第8個星期就唔再痛,之後都冇需要食,不過遲啲(年紀大)要食番個療程都應該會嘅

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

kc_01k 發表於 18-6-11 14:14
多謝洛婷,咁我停吓再食,好彩上黎問吓

我醫生話可以長期食
但我冇痛就冇食了,懶。

侯爵府

回覆樓主

留毛先

男爵府

kc_01k 發表於 18-6-11 14:21
我腳踝痛時,著鞋墊都治標不治本,最終減肥幾十磅就冇痛,但膝頭就唔係成日痛,係上落巴士痛
...

我反而有興趣点樣減幾十磅

珍珠宮

好媽媽勳章

洛婷 發表於 18-6-11 13:56
唔可以長期食

咦?點解?
我仲以為啲營養補充劑要長期食才有效。

翡翠宮

回覆樓主:

葡萄糖胺=糖多?

侯爵府

CINDYC 發表於 18-6-11 15:15
我半月板撕裂+退化,睇左醫生約半年後近日已完全唔痛。我食軟骨素,醫生叫我食多3個月,早,午,晚每次一 ...

請問你食邊隻?

珊瑚宮

畀面勳章

kc_01k 發表於 18-6-11 13:48
係自己買不是醫生配,我食緊750mg, 本來食兩粒,而家食1粒。膝頭已唔痛,比你會繼續食嗎?定係由兩粒轉1粒 ...

會。

子爵府

Fion_Chan 發表於 18-6-11 14:05
我膝頭痛睇醫生,佢話唔使食葡萄糖胺(佢話無正式醫學研究話葡萄糖胺有用),佢叫我做物理治療,主要是做強 ...

鞋墊邊到買?我有相同問題

翡翠宮

superb8868 發表於 18-6-11 15:27

我曾經問過谷哥,好記得係話葡萄糖胺食嘅份量係成人每日要1500mg (即係你呢隻要1日啪 ...

我係食1500mg.一日一粒.半年裝.係iherxx買.佰多元一樽.抵

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

洛婷 發表於 18-6-11 14:01

當好似一個療程咁,

男爵府

superb8868 發表於 18-6-11 15:27

我曾經問過谷哥,好記得係話葡萄糖胺食嘅份量係成人每日要1500mg (即係你呢隻要1日啪 ...

我媽咪膝頭哥痛,每日會keep住食,咁佢係咪要停一下唔可以長期keep住食?

另外我冇膝頭痛,但買咗一樽諗住保健預防食,咁可唔可以呢?

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

洛婷 發表於 18-6-11 14:23
因為有部份人會出現副作用,
所以如果有就要立即停用

會有咩副作用?我唔係膝蓋痛,我每日食一粒,諗住開始年紀大食咋

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

vivian0919 發表於 18-8-25 22:03
會有咩副作用?我唔係膝蓋痛,我每日食一粒,諗住開始年紀大食咋

之前人地教如當補健食的話,
唔洗長期食的,
可以食三個月停一停,
長期食好

大宅

Lovelymame 發表於 18-8-25 21:30
我媽咪膝頭哥痛,每日會keep住食,咁佢係咪要停一下唔可以長期keep住食?

另外我冇膝頭痛,但買咗一樽諗 ...

我諗唔係話唔可以長期食,我睇過資料話就算長期食未發現有副作用

只係冇必要。正如你食多咗嘅維他命,最後可能係排出體外。咁唔需要咪唔使食囉

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

家父膝頭成口話痛,要日日電住先叫好d
呢件事已經好幾年

但食咗MSM (+葡萄胺) 後 ,兩個星期已經同我講,好耐未試過咁好!

我有叫佢keep住食,但減份量
亦有叫行山嘅家母都食

我買iherb 嘅doctor's best
記得同vit C一齊食,吸收會好d (suggested by 一位自然療法醫師)

其實,有無科學研究唔重要,因為我99去政府診所睇腳,醫生係直頭開葡萄胺佢當藥食!
當一樣野政府可以當藥開,會無research support? 我唔係幾信囉~
我99食咗半年多,都無再痛喇!亦會keep住食

水晶宮

回覆樓主

醫生叫我媽食,但她吃左冇效,吾食比我食(因為不想浪費)

男爵府

kc_01k 發表於 18-6-11 14:21
我腳踝痛時,著鞋墊都治標不治本,最終減肥幾十磅就冇痛,但膝頭就唔係成日痛,係上落巴士痛
...

我巧怕屎, 聽好多健康講座, 聽聞有得簡, 落樓梯無咁傷, 落斜傷d 痛好多架喎

我簡坐電梯

翡翠宮

小曳人 發表於 18-8-29 16:41
家父膝頭成口話痛,要日日電住先叫好d
呢件事已經好幾年

政府医生會开葡萄糖胺架?

首頁

尾頁

跳至