想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

babymm33 發表於 18-6-23 01:18
有胎囊叫唔叫化學?定系有心跳要吸宮先叫流產?

「化學性懷孕」亦叫假性懷孕,實際上是有短暫的受孕,在極度早期就偵測到懷孕,通常屋企見到有淺線,但根本係冇胎囊冇胚胎,早期受孕但沒著床成功就流產咗,通常4、5個禮拜就冇咗,有啲jm驗到孕之後過幾日m就到嘅就係化學。

另一種叫空心胎,胎成功著咗床有胎囊,但係超聲波見唔到胚胎,通常6週後見醫生至知。

空心胎同有心跳要吸宮嗰啲我會叫流產。

男爵府

babymm33 發表於 18-6-23 23:52
自然流出要唔要坐小月?

要,戒凍戒涼,多平訓,飲食清淡,唔好食薑&刺激子宮收縮嘅食物(上網一search就有)等組織&血排乾淨之後開始補身

別墅

laisausau 發表於 18-6-24 10:59
要,戒凍戒涼,多平訓,飲食清淡,唔好食薑&刺激子宮收縮嘅食物(上網一search就有)等組織&血排乾淨之 ...

乾淨左睇中醫話暫時虛不受補。叫我唔好食花膠住。補野唔食得住><

大宅

回覆 Annabellee 的帖子

你是IUI ORIVF?

大宅

Mrsbig 發表於 18-6-23 02:42
好多架!我主力食金奇異果同西蘭花,但最好另外補充再聖潔莓既supplement
...

聖潔莓食邊一隻呀

大宅

18babycome 發表於 18-9-2 16:42
回覆 Annabellee 的帖子

你是IUI ORIVF?

iui

別墅

pongpig 發表於 18-9-2 18:11
聖潔莓食邊一隻呀

Blackmoxxx

大宅

回覆樓主:

唔使特登食補野, 我個時化學完都係針灸加艾灸, 等身體自己回復, 今次一驗到中左就搵中醫安胎, 因為頭個2星期自己都feel到唔穩, 中醫覺得子宮暖環境好bb就會易著床同貼得實d

洋房

Mrsbig 發表於 18-9-3 01:26
Blackmoxxx

食左會唔會有副作用?

別墅

agneau 發表於 18-6-24 00:24
「化學性懷孕」亦叫假性懷孕,實際上是有短暫的受孕,在極度早期就偵測到懷孕,通常屋企見到有淺線,但根 ...

謝謝你的詳細講解,想請教一下空心胎又可以繼續成長?
植入前是否已經知係咪空心胎啦?
空心胎都會有心跳架?
咁早期驗血驗到嗎?

懷孕實在太多變數了

大宅

Angela0417 發表於 18-9-2 18:54
謝謝你的詳細講解,想請教一下空心胎又可以繼續成長?
植入前是否已經知係咪空心胎啦?
空心胎都會有心跳 ...

空心胎到咗一個週數通常10-12週之前,身體會意識到原來係空心或個胎根本冇長大,咁就會開始流啡流血,自己想排出嚟,亦有啲人嘅身體未必意識到,要食藥或刮宮至可以排出。

我聽講有人係植入之後至知係空心胎,我諗一開始係有成長,但可能植入之後一直冇長大亦冇心跳。

空心胎係冇心跳㗎。

驗血係驗唔到,因為好多空心胎HCG都係會升,直至到身體知道原來係空心流產開始嘅時候。

早期係好多變數㗎,所以好多人唔會咁快話比人知自己有咗。

別墅

agneau 發表於 18-9-3 15:23
空心胎到咗一個週數通常10-12週之前,身體會意識到原來係空心或個胎根本冇長大,咁就會開始流啡流血,自己 ...

謝謝你,又上了一課。

都知道懷孕期,特別頭一階段變數好多,所以都唔敢抱太大期望,平安就好了。

一日未生出正常健康的BB,都未敢掉以輕心。

正所謂養兒100歲,長憂99

大宅

Angela0417 發表於 18-9-3 00:07
謝謝你,又上了一課。

都知道懷孕期,特別頭一階段變數好多,所以都唔敢抱太大期望,平安就好了。

咁又唔使太擔心,一次唔得就再下一次,好多人中咗一次空心胎後下胎就冇事,咁當然又唔係絕對嘅,但有時真係唔擔心得太多,我自己都經歷咗好多嘢至生到,都係見一步行一步,話比自己聽繼續向前。

別墅

agneau 發表於 18-9-4 00:21
咁又唔使太擔心,一次唔得就再下一次,好多人中咗一次空心胎後下胎就冇事,咁當然又唔係絕對嘅,但有時真 ...

係呀!最緊要心裡平安,唔好諗太多。

男爵府

Mrsbig 發表於 18-6-21 01:31
我上年六月一次,十月一次,最後自己睇返啲生理週期發現黃體期短,人地排後14日黎m我就11-12日就黎,知道後 ...

想問下聖潔梅可以邊到買到?同埋仲有食D咩可以增加黃體,因為我排完都好快黎11-12日

複式洋房

Mrsbig 發表於 18-6-21 01:31
我上年六月一次,十月一次,最後自己睇返啲生理週期發現黃體期短,人地排後14日黎m我就11-12日就黎,知道後 ...

我都係排卵後12日月經到,所以難受孕,請問一下,你食既一種聖潔苺架?thx

別墅

子搖 發表於 18-9-4 14:11
想問下聖潔梅可以邊到買到?同埋仲有食D咩可以增加黃體,因為我排完都好快黎11-12日
...

萬x 屈臣x有賣架,so far我係香港淨係見到得一隻品牌有賣聖潔莓,就係Blackmoxxx

奇異果,西蘭花都可增加黃體

別墅

安娜公主 發表於 18-9-4 18:17
我都係排卵後12日月經到,所以難受孕,請問一下,你食既一種聖潔苺架?thx
...

萬x 屈臣x有賣架,so far我係香港淨係見到得一隻品牌有賣聖潔莓,就係Blackmoxxx

或者上iherb睇下應該都多選擇

男爵府

Mrsbig 發表於 18-9-4 19:22

奇異果,西蘭花都可增加 ...

好呀,咁想問下如果就咁去化驗所有冇得只驗黃體?我想食下維他命在調理一下,到時睇下指數有冇升返!

別墅

babymm33 發表於 18-6-11 16:28
有無jm系初期化左懷孕了即刻bingo又化學。。。?
想問咩原因會引致咁或有咩方法保住個胎?其實要唔要隔幾個 ...

請問可pm我嗎?我pm不到你

首頁

尾頁

跳至