自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

MM2005 發表於 18-6-14 13:49
有時洗衣粉再加我隨手倒梳打粉咋。
衣服有汗味,上次洗衫開了暖水梳打粉倒落機內的衣服,洗衣粉照落,洗完 ...
我的份量係半機衫用大約一匙餵bb飲藥水個種匙羹,如果滿機就兩大匙外加幾滴精油。樓上bb教室話可以加白醋,我諗半機衫加半蓋白醋應該都夠,不過我會搵床單試下效果先

PS: 我諗你真係落得太多

侯爵府

2018復活節勳章

野原美冴 發表於 18-6-11 21:33
曾經發現洗完衫仲有dd洗衣粉粒粒痴在衫上,所以轉了用洗衣液。

我都係呀!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

holland_muihk 發表於 18-6-14 15:43
我的份量係半機衫用大約一匙餵bb飲藥水個種匙羹,如果滿機就兩大匙外加幾滴精油。樓上bb教室話可以加白醋, ...

我只知政府醫院大人咳藥水匙5ml,bb唔知,
你洗半機落咁少會乾淨,真神奇

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

holland_muihk 發表於 18-6-14 15:43
我的份量係半機衫用大約一匙餵bb飲藥水個種匙羹,如果滿機就兩大匙外加幾滴精油。樓上bb教室話可以加白醋, ...

兩大匙是湯匙嗎?
淨用梳打粉唔落洗衣粉都洗走汗味嗎?

睇電視有專家話梳打粉唔好同白醋同用位

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

MM2005 發表於 18-6-18 02:23

兩大匙是湯匙嗎?

bb匙同大人匙應該一樣大細,兩大匙洗一機衫其實好乾淨,清潔力絕對勁過洗衣粉,我本身冇加醋用,係bb教室留言話可以加少少醋,加醋呢個動作,可以試下用嚟洗地毯之類試效果。所每個人都用唔同方法,你可以參考,唔係叫你跟一定要跟足,份量都要睇情況試幾次先知點先適合自己㗎嘛

首頁

尾頁

跳至