西安

蘋果木
|
有冇JM去過?應該乜野月份去最好?如果只想睇兵馬俑,應該去幾多日?跟團好定自由行好?
jenniferzhu
|
我都想知,聽人話個度好多美食
PU1926
|
兩年前暑假跟永安去過,極熱,兵馬俑一日都看完,很多人不過比小朋友認識中國都值得,去埋少林寺,華山

pcy307
|
我四、五年前復活節假自由行去過,前後只係留咗四日,我覺得夠了。天氣很好,風景都好靚,周圍都係櫻花(可能係類似櫻花,因我唔識),兵馬俑外,小雁塔、大雁塔、古城場上踏單車都好值得去。車站、回民街等人多人雜的地方就要小心財物。
pcy307
|
jenniferzhu 發表於 18-6-11 20:04
我都想知,聽人話個度好多美食

回民街的灌湯包、羊肉夾膜真係幾好味㗎
蘋果木
|
吾該晒大家!
MsKi
|
西安個邊比較乾,我跟團去五天,就敏感咳咁耐,一回到香港又無事,帶定潤喉嘅嘢。
lilysun123
|
蘋果木 發表於 18-6-11 19:49
有冇JM去過?應該乜野月份去最好?如果只想睇兵馬俑,應該去幾多日?跟團好定自由行好?
...

暑假去過超熱, 又迫人。初中生去最好, 學中史.
jenniferzhu
|
pcy307 發表於 18-6-11 20:21
回民街的灌湯包、羊肉夾膜真係幾好味㗎

有機會去一定要試下
mocha20150323
|
西安d野食唔岩我胃口,景點就一定要去埋城墻踩單車
終極熊貓
|
jenniferzhu 發表於 18-6-11 22:34
有機會去一定要試下

唔好太大期望
小小馬奇朵
|
我試過7月頭去,啲汗係未停過,一抺完又濕晒
成世人未試過出咁多汗

大力大力
|
PU1926 發表於 18-6-11 20:11
兩年前暑假跟永安去過,極熱,兵馬俑一日都看完,很多人不過比小朋友認識中國都值得,去埋少林寺,華山:wah ...

前年同老婆跟團,剛碰上少林大會,每間學校都派人出來彩排,上萬穿制服學員在車路两旁表演~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sonet    發表於 18-6-12 10:46
leng1999
|
...

舊年系4月去既,天氣非常好。除左兵馬俑,仲有華清池、回民街、鐘樓同餃子宴都值得睇同試。4日3夜都唔太多。
fwp
|
只想睇兵馬俑 - one day is enough
but there are other points worth seeing
Poyau
|
...

跟團
bb2
|
我試過9月尾去,唔熱,我地係包團,餐餐食好野特色野,好值得去
cakii
|
我女月底學校會去西安,今個星期有簡介會,到時再話你知
mother904
|
前幾年跟女學校去西安交流團,感覺好好,古城氣氛好舒服,天氣ok,食就麻麻地岩食。

去到回民街,街頭巷尾都有店舖播廣東歌,聽得最多係Beyond,好感動。
蘋果木
|
bb2 發表於 18-6-12 07:31
我試過9月尾去,唔熱,我地係包團,餐餐食好野特色野,好值得去

請問包團要幾錢一個人?