繪畫同好

tasa
|
tsung 發表於 18-6-22 15:12
是韓星崔始源呀

有沒有記錯你之前用全智賢架?
tsung
|
tasa 發表於 18-6-22 15:34
有沒有記錯你之前用全智賢架?

喺呀jm你好好記性呀
tasa
|
carrina 發表於 18-6-22 14:43
我仔細個幅相,加個假髮&眼鏡框扮韓仔

韓仔
gugulimy
|
carrina 發表於 18-6-11 23:53
歡迎鍾意畫畫嘅jm上黎貼堂
呢個星期一口氣惡補番多年冇畫嘅鉛筆素描,估唔到越畫越起勁

樓主畫得好靚呀
我都有學畫,獻醜了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
carrina
|
gugulimy 發表於 18-6-24 20:24

樓主畫得好靚呀

歡迎歡迎
這是油畫嗎?好靚
油畫我未玩過,用具好似好複雜咁。
ngwong2
|
carrina 發表於 18-6-11 23:53
歡迎鍾意畫畫嘅jm上黎貼堂
呢個星期一口氣惡補番多年冇畫嘅鉛筆素描,估唔到越畫越起勁

好叻牙!我就完全冇晝晝天份!
gugulimy
|
carrina 發表於 18-6-24 22:52
歡迎歡迎
這是油畫嗎?好靚
油畫我未玩過,用具好似好複雜咁。

係塑膠彩Acrylic Paint

初學時只識用筆,之後用畫刀,係難少少掌握,再學耐咗就好d,呢幅畫象身主要用畫刀批畫出來。
carrina
|
gugulimy 發表於 18-6-25 23:57
係塑膠彩Acrylic Paint

初學時只識用筆,之後用畫刀,係難少少掌握,再學耐咗就好d,呢幅畫象身主 ...

畫刀批出黎,幾細緻喎!
我而家開緊幅數字油畫,只可以以數字做顏色參考去油,諗住以後慢慢修飾。如果跟足逐格油,我應該會好快放棄
不過洗濕咗個頭,唯有繼續落去

carrina
|
ngwong2 發表於 18-6-25 06:34
好叻牙!我就完全冇晝晝天份!

其實畫畫真係睇心情多於天份,好似我仔咁,見佢平時視藝堂d畫真係求求其其,但當佢畫緊佢最鍾意嘅巴士同地鐵,又畫得份外投入,而且仲好真好仔細

ngwong2
|
請問冇藝術細胞,冇天份+年紀大,學水彩,素描哪種易上手D呀?
carrina
|
回覆 ngwong2 的帖子

個人覺得最簡單方便就係铅筆素描, 因為只需要铅筆擦膠同紙就可以隨時地咁畫, 我平時都會袋住個筆袋番工, 一得閒就响公司畫. 練習素描可以掌握物件/人物o既外形基礎同立體感, 光影分佈. 要畫得精始終要多練習先得, 初練習可能會有d沉悶, 因為色調較單一, 所以練習時應該以自己鍾意o既主題為先, 亦可以同時嘗試唔同o既筆觸增加樂趣.

不過繪畫又唔只限於圖像表達, 其實無形態, 純粹顏色表達都好靚. 就算畫畫未必靚, 只要用色配搭好, 都可以畫出一幅賞心悅目o既作品. 而家出o既水彩工具好方便易用, 一個盒仔已經有齊基本顏色同調色碟, 畫筆又有附屬儲水囊.

仲有, 因為畫畫講心情, 所以除左工具重要外, 對我黎講聽歌係最不可缺. 令你有feel o既歌可以提升一幅作品o既靈魂

carrina
|
ngwong2 發表於 18-6-27 07:35
請問冇藝術細胞,冇天份+年紀大,學水彩,素描哪種易上手D呀?

呢d就係早2年嘅水彩畫

ngwong2
|
carrina 發表於 18-6-27 11:12
回覆 ngwong2 的帖子

個人覺得最簡單方便就係铅筆素描, 因為只需要铅筆擦膠同紙就可以隨時地咁畫, 我平時 ...

哦!我就糸冇幻想feel。好羡慕別人有無限想像見到乜晝乜又似又生動!
ngwong2
|
carrina 發表於 18-6-27 11:21
呢d就係早2年嘅水彩畫

好叻!我連畫个蘋果都吾似
carrina
|
而家修圖apps方便易用,練習寫實嘅可以用呢 d apps測試吓作品精準度。畫完後影幅相同實圖對照就可以知道咩位須要改善。
下圖就係畫得面闊咗,鼻細咗。

carrina
|
鍾意畫完再加吓filter

circle119
|
樓主畫得好
carrina
|
circle119 發表於 18-7-1 23:48
樓主畫得好

多謝,不過比網絡上嘅神人畫家,我只係bb班,而家重執畫筆,唯有急起直追。

ngwong2
|
carrina 發表於 18-7-3 01:18
多謝,不過比網絡上嘅神人畫家,我只係bb班,而家重執畫筆,唯有急起直追。

...

好令
carrina
|
ngwong2 發表於 18-7-3 16:13
好令

謝謝~
啱啱完成今日家課,路途還遠。