想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

jumpjumpfu 發表於 18-6-12 09:49
想問去台灣做IVF的JM們, 除左價錢比香港平,成功率高係咪大家考慮的主要因素?
仲有冇其他因素促使你地揀台 ...

成功率一定係首項考慮因素,其次係感覺佢地技術專業d 同服務好, 亦會開夜診方便客人。

個人經驗第一胎四年前植入成功,現考慮再去台灣植入剩餘胚胎。每年胚胎儲存費用亦很合理。

別墅

jumpjumpfu 發表於 18-6-12 10:47
請問你係睇邊個?
每年胚胎儲存費大約多少?

我睇送子鳥,冷凍胚胎儲存費約8000新台幣一年

別墅

beebee6191 發表於 18-6-12 18:52
你好,我依家都係考慮係台灣做定香港好??價錢AND成功率係因素,之前我都有朋友介紹我去送子鳥,這個好嗎 ...

我在送子鳥幸運地一次成功了,當然會覺得他們好,服務亦滿意,比起在香港睇,感覺香港很機械式。 但始終每個人case唔同,用藥及方法唔同,價錢亦會唔同,建議你直接問他們詳情。 聽說他們開左香港諮詢處,比我當年盲舂舂只係email來往方便好多。 同時亦可比較其他台灣醫師價錢。 我當年都問過好幾間,每間總有成功失敗個案,心情都好迷茫,最後揀左間感覺較好就決定去做了。 加油(emoji)(emoji)

別墅

回覆 jumpjumpfu 的帖子

多謝,很感恩,你都可以的。 加油!!
我四年前好似無乜留意到王EC,所以無比較過。 但我可略略分享自己揀送子鳥或覺得台灣有什麼好。 因為去過台灣,就體會到香港同台灣响不育科的差距,我現在一定推介朋友去台灣做。揀邊間就按自己的感覺及比較後決定:
1. 當然係朋友介紹,當年去台灣剛開始流行,有朋友去過送子鳥信心大d. 成功率高。
2. 一對一客服,當年有幾間都無詳細回覆,"送"的回覆最詳細,網頁上亦有海外專區,感覺實在d, 始終要越洋及咩都唔熟,最驚客服聯絡不上或答非所問。
3. "送"診所樓高數層,像小型專科醫院,感覺有規模一點。 我相信除左揀醫師之外,背後labs團隊,胚胎培養技術等設備都非常重要。
3. 台灣檢查費平好多,例如照子宮超聲波大約NT500, 約港幣$130. 在香港起碼$500還要加專科醫生診金。療程費整體台灣一定平d.
4. 香港大部份不育科醫生身兼婦產科,忙到暈,每次睇醫生都要等個幾兩個鐘係平常。 好記得有次約某醫院的不育科醫生初診,等了兩個月有期算短,當日去到護士說醫生趕住去接生。。。。 所以對於台灣的專一及專心服務,香港實在差很遠。一個國家能夠將某種醫療技術拓展海外市場,反映出其技術及規模上的成熟,所以有朋友表示响台灣做同香港做咪一樣,我係唔認同的。 如果現在台灣跟香港費用係一樣,我還是會選擇過台灣試。

別墅

jumpjumpfu 發表於 18-6-14 14:44
好多謝你既鼓勵及詳細的分享
我都係見台灣成功率高, 所以揀去台灣做

好似大約八九萬,飛左兩次。

別墅

tampopo720 發表於 18-6-15 10:00
送子鳥揀邊個醫生好呀?

我當年無特別揀醫生的,賴EC跟我的case, 我覺得佢都好專業,有人話佢cool d, 但佢都有同我地講下笑,緩和下緊張情緒。 上年佢地來香港開BB生日會,我地都有親身感謝佢。

別墅

christycsm 發表於 18-6-27 20:57
嘩,賴EC好好喎!我黎緊7月頭都會去送子鳥初診呀,希望幫到我啦!我都冇特別揀醫生呀,諗住隨緣啦!有冇咩 ...

放鬆心情啊。 有廣東話客服跟進你case? 我昨天剛檢查回來,24小時來回,佢地依家好先進,有手機apps, 今天在apps上已看到我驗血報告。

別墅

christycsm 發表於 18-6-27 22:22
你再去檢查?係定期檢查嗎?

我想追第二胎,要從新檢查照一次輸卵管,子宮鏡等,確保子宮及其他野正常嘛。 認真做好前期,希望下次放胎都成功。 我聽朋友講响香港做幾次IVF, 都話無check子宮著床環境等,呢方面我覺得台灣認真d同專業d.

別墅

christycsm 發表於 18-6-27 22:34
哦,祝你成功呀!冇錯呀,認真做好前期。好專業同仔細呀,聽好多jm講都話台灣IVF幾好。放胎前你有冇做咩調 ...

多謝! 我都係做下運動,食葉酸之類。 今次要湊女又要返工,都懶左。上次放胎後留左台灣兩日飛返港就即返工,隨緣。 你七月過去幾多日? 住新竹嗎? 你都加油 (emoji)(emoji)

別墅

christycsm 發表於 18-6-27 23:34
多謝呀,我會加油架喇!(emoji)我去3日2夜,1晚住台北1晚新竹。我都有跑吓步,但前排太熱就停咗,要繼續做 ...

我四年前好似剛流行滴雞精但無飲過,俾你提一提今次可能去買幾包飲下補下先,哈哈。

別墅

christycsm 發表於 18-6-29 19:26
Hi jm, 我想問送子鳥初診完會俾針藥我攞返香港,要唔要自己帶冰袋架?可以hand carry上機嗎?
...

冰袋當時佢俾呀,佢地會開張醫生紙方便hand carry如有海關問起。

別墅

christycsm 發表於 18-7-2 22:44
係呀!我今日剛初診完,攞咗啲針藥返香港喇。

Wow, 你返來啦, 加油啊。 有冇睇送子鳥地下那個art exhibition? 村上隆,草間彌生。。你最後睇邊個EC? (emoji)

別墅

SophieMan 發表於 18-7-3 15:48
回覆 christycsm 的帖子

可唔可以分享下初診過程? 上星期去左送子烏個說明會, 睇相見佢地環境好好, 1516心 ...

送子鳥環璄算係4星級,好似入左 Art Gallery咁,我果日檢查完賴EC 趁午飯時間仲帶成班員工導賞院内藝術品,估佢地唔到。 (emoji)

照輸卵管最痛果下係放固定器時,之後打顯影劑有少少痛,但忍得到的。 照完仲俾我即影張相,即日醫師已經睇報告講結果,快手唔駛等,响香港照時仲要等醫生寫report, 成個幾兩個星期先知結果。 加油 (emoji)(emoji)

別墅

SophieMan 發表於 18-7-4 19:37
說明會都有見到賴EC,佢分享好多case study. 少打針少抽血呢樣真係好勁

你係自己指定賴EC定隨緣冇指定?

隨緣咋, 當年得賴EC同王EC主理,兩個都經驗豐富,無特別要求睇邊個。 年底好似話開台北分院,唔知會點調配呢。。。

別墅

leungbb2018 發表於 18-7-5 23:22
我都係台灣翁醫師都做成功架 台灣同香港真係唔同 我係香港做過3次 2次fail 一次小x 反而台灣bingo 到 我都 ...

台灣技術真係好d, 香港好似求其培養到D3就放入去先算。 其實只要有一粒D5, 成功率就大好多,寧願等到一粒好D5, 好過D3反覆失敗,會好痛苦。 希望各位JM如果响香港失敗左都唔好放棄, 總會有出路 (emoji)(emoji)

別墅

arbearbe 發表於 18-7-6 15:13
請問你在台灣邊個醫生度做?如何預約?

我自己當年就揀左送子鳥,網上搜尋"香港送子鳥"會找到佢地網站及香港諮詢點,比我當年只是email聯絡盲舂舂方便好多了。 。

別墅

haileyruthere 發表於 18-7-11 23:13
多謝你支持同鼓勵! 知道輸卵管件事之後, 係唔開心左幾日... 但我都知道就算唔開心都改變唔到事實, 我唯有 ...

朋友無經歷過真係唔會明我地,唔好灰心,盡力,加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至