1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近帶個囡喺將軍澳上playgroup,
我囡16個月上堂坐唔定行來行去,比導師當住咁多小朋友同家長面前話我平日一定比太多自由個囡,又無方法又唔懂堅持太縱佢,佢先會咁。
講真,我帶個囡返過幾間playgroup,基本上每一間每一當都有小孩朋友走來走去,小朋友嘛要佢完完全全坐定定一個鐘其實唔易囉。從來無一個老師會咁話家長。
真係好嬲,帶小朋友上堂就係希望佢學習,點知遇著咁無愛心咁無品嘅導師。

大宅

燕妹 發表於 18-6-12 11:18
我囡16個月上堂坐唔定行來行去,比導師當住咁多小朋友同家長面前話我平日 ...

佢番playgroup 係你比錢佢賺啵,甘講野倒自己米?我覺得16m除非教養太奇葩,90%系小朋友性格比較活潑姐。

大宅

happygirl25 發表於 18-6-12 11:22
佢番playgroup 係你比錢佢賺啵,甘講野倒自己米?我覺得16m除非教養太奇葩,90%系小朋友性格比較活潑姐。
...

因為佢收80蚊一堂,可能真係平野無好啦。
講真我覺得我囡係比較活潑,但絕對唔係搗蛋會打人嗰種。

大宅

燕妹 發表於 18-6-12 11:18
我囡16個月上堂坐唔定行來行去,比導師當住咁多小朋友同家長面前話我平日 ...

小朋友坐唔定係完全正常la...我都試過上99蚊果D,D老師真係會話小朋友

大宅

回覆樓主

我早幾日上d家長語言班,個導師先話2歲前,小朋友應該先練大肌肉小肌肉,就算之後坐,專注力應該係跟據年紀,即係2歲=2分鐘,3歲=3分鐘。
導師話小朋友點解會坐唔定,係因為佢地需要靠活動去俾血上腦先可以學習,上兒童心理學個陣,miss都有解釋注專力時間。

個位playground 導師到底有無上過幼兒教育/兒童心理學,師資好令人質疑。

大宅

liuliubb 發表於 18-6-12 14:35
小朋友坐唔定係完全正常la...我都試過上99蚊果D,D老師真係會話小朋友

仲要標榜自己係幼稚園老師。
話如果返到幼稚園見到呢D四圍走坐唔定就實會叫審審拉佢埋一邊唔會被佢影響其他同學上堂。
嘩!大佬呀,學校唔係小朋友學習嘅地方咩。真係想問佢喺邊間幼稚園教架!

大宅

XX煩人一個 發表於 18-6-12 15:16
我早幾日上d家長語言班,個導師先話2歲前,小朋友應該先練大肌肉小肌肉,就算之後坐,專注力應該係跟據年紀 ...

佢話自己幼稚園老師,目測佢約五十歲左右。
我覺得佢係舊一代果套學習方式,即係要D學生全部安安定定鴨隻式聽哂佢講不得有異。

伯爵府

燕妹 發表於 18-6-12 11:39
因為佢收80蚊一堂,可能真係平野無好啦。
講真我覺得我囡係比較活潑,但絕對唔係搗蛋會打人嗰種。
...

雖然貴未必好,但平野真係冇好,我都試過啲平嘅playgroup,真係時間都蝕埋比佢,落樓下公園好過

16m坐唔定好正常,老師你咁勁唔幫手教好佢

大宅

Ytfc 發表於 18-6-12 18:05
雖然貴未必好,但平野真係冇好,我都試過啲平嘅playgroup,真係時間都蝕埋比佢,落樓下公園好過
...

講得啱呀,真係時間都蝕埋。去公園玩下無咁嬲。
因為阿囡坐唔定佢仲會走黎我身邊夾實佢企圖強迫阿囡坐,原本好地地都比佢嚇到喊,然後話我囡脾氣差
上得唔開心幾平都無用啦。

男爵府

回覆樓主:

呢D年紀坐唔定好正常。我上pg都係由佢走,太過份會提一提捉佢坐一坐

老師會提坐好,但從來唔會咁講喎

大宅

love-momo 發表於 18-6-12 18:51
呢D年紀坐唔定好正常。我上pg都係由佢走,太過份會提一提捉佢坐一坐

老師會提坐好,但從來唔會咁講喎

咪囉,同阿囡都上過幾間試堂,從未被老師咁樣對待。
而我同阿囡上開嘅一間英文playgroup仲玩得好開心,可能外藉人士教,佢哋態度方式完全唔同。

珍珠宮

回覆樓主

係囉,呢個導師有D過分,小朋友活潑嗟

子爵府

回覆樓主:

16m坐唔定好正常,個導師如果要求每位小朋友都坐定定其實佢唔適合教playgroup

大宅

GCHK 發表於 18-6-12 20:45
係囉,呢個導師有D過分,小朋友活潑嗟

咪囉,我覺得呢位導師人品絕對有問題。

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-6-12 20:55
16m坐唔定好正常,個導師如果要求每位小朋友都坐定定其實佢唔適合教playgroup
...

就係囉。
上playgroup果D係小朋友黎架咋,仲話我囡脾氣差,佢脾氣唔見得好好囉

珍珠宮

回覆樓主

唔係啩!咁樣話人真係好傷人喔!

子爵府

燕妹 發表於 18-6-12 21:13
就係囉。
上playgroup果D係小朋友黎架咋,仲話我囡脾氣差,佢脾氣唔見得好好囉
...

係呀,好冇耐性,真係擔心佢會唔會發脾氣打小朋友

男爵府

回覆樓主

我個女16m上playgroup都係走左去唔聽人叫佢,後來我見佢咁,我都停左無上,我果陣只當佢有好奇心想去探索,到返左n班,而家3歲,就真係見到佢識聽指令了

大宅

RubyYu07 發表於 18-6-12 22:33
唔係啩!咁樣話人真係好傷人喔!

如果呢D說話出自四大長老,我會無咁嬲。
但作為一個playgroup導師如此言行我接受唔到

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-6-12 23:11
係呀,好冇耐性,真係擔心佢會唔會發脾氣打小朋友

睇怕會都唔奇。
真心希望呢D人咁嘅脾性就咪再教小朋友,無論playgroup又好幼稚園又好,免得有人受害。

首頁

尾頁

跳至