親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

買咗10月中東航機票,book咗高新區酒店,去7日實際得5日玩。

暫定會去: 華山、兵馬俑、漢陽陵、法門寺、乾陵、城牆、陝博、
大小雁塔、大慈恩寺公園、回民街、鐘鼓樓、永慶坊。

法門寺及乾陵會係 ctrip 報1日團,
華山自己坐高鐵去暂定西上北下。

兵馬俑門票已實名制,要有大陸2代身份証才可綱上訂票!
怕去到現埸買票要排好耐,諗緊好唔好報1日團?

珊瑚宮

happykk 發表於 18-6-12 16:13
買咗10月中東航機票,book咗高新區酒店,去7日實際得5日玩。

暫定會去: 華山、兵馬俑、漢陽陵、法門寺、乾 ...

兵馬俑只要不選六日,大陸假期,現場買飛無問題。(最緊要請返個兵馬俑導遊)

禁止訪問

子爵府

12312 發表於 18-6-12 18:35
兵馬俑只要不選六日,大陸假期,現場買飛無問題。(最緊要請返個兵馬俑導遊)
...
為避開星期六日景點人多,我買星期日去星期六返機票。
平日現場買飛冇問題就好啦

wcpcelia    發表於 18-6-13 17:20

珊瑚宮

Sukebe 發表於 18-6-12 22:39
呢的導遊好流, 鄉音又重, 我諗我對春秋戰國的歷史, 識得多過佢.

可惜你不是:靚女

珍珠宮

12312 發表於 18-6-12 22:48
可惜你不是:靚女

靚仔我都要啊

珊瑚宮

終極熊貓 發表於 18-6-12 23:22
靚仔我都要啊

你去預約下#3樓主做導遊

禁止訪問

男爵府

Sukebe 發表於 18-6-12 22:39
呢的導遊好流, 鄉音又重, 我諗我對春秋戰國的歷史, 識得多過佢.

唔係播,我當時一個人去,就唯有偷聽其他導遊啦,可能我係歷史白痴,我聽過幾個普通話同英文都講得好好喎,唔覺有鄉音,英文好過我,同好好人,由得我聽,有個見我一個人自拍,仲幫我影相。

wcpcelia    發表於 18-6-13 17:21

子爵府

12312 發表於 18-6-12 23:25
你去預約下#3樓主做導遊
唔知佢收幾多錢呢?

珍珠宮

Sukebe 發表於 18-6-13 00:40
在我心目中, 秦先生 ( 姓秦, 名始皇) 係中國歷史二千幾年來, 最棒的一個人, 今時今日的中國人, 仍然食緊秦 ...

一個傳一個,可能全部係假嘢

珊瑚宮

happykk 發表於 18-6-13 11:38
唔知佢收幾多錢呢?

你要主動問下佢了

子爵府

12312 發表於 18-6-13 13:30
你要主動問下佢了
我發現登記東航會員,再係app或東航大陸網可以即時劃位。
不過佢哋個app真係好差,登記可以入回鄉卡及hk手機,
劃位後話會發短訊但只可入大陸手機!我係手機no前面加138攪掂咗

子爵府

回覆樓主:

法門寺我去過,好金碧輝煌,但同時覺得伏,如時間唔多,又有其他景點,個人覺得可以不去。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

導遊真的要小心揀!有d導遊亂噏㗎!我中過伏!
據我所知自己博物館入面d導賞員就有保證

男爵府

happykk 發表於 18-6-12 16:13

暫定會去: 華山、兵馬俑、漢陽陵、法門寺、乾 ...

我上年同前年聖誕,都係西安自由行 因為西安去一次,係玩唔曬架
陝博買飛,你可以用攜程。佢有個專用窗口比你攞飛,唔會排長龍,好方便!
另外,誠意推介 ~ 陜博門口,有檔小販賣冰糖燉雪梨,平靚正!我連續兩年都有幫趁佢
去完陜博,可以行埋去大慈恩寺,睇下玄奘法師嘅舍利子。

子爵府

小李子 發表於 18-7-22 09:14
我上年同前年聖誕,都係西安自由行 因為西安去一次,係玩唔曬架
陝博買飛,你可以用 ...

thx,
我有睇過你之前'回其他jm關於西安既貼。

華山門票綱上買,去到係咪都有另外窗口取票?

男爵府

happykk 發表於 18-7-22 12:27
thx,

係有架!

男爵府

happykk 發表於 18-7-22 12:27
thx,

提一提你,諗清楚邊日上華山 因為上完華山,之後果幾日,對腳已經唔係自己架嘞 餘下嘅行程,對我哋嚟講,可以話係舉步為艱咁濟!同埋帶定按摩膏,一定會用得 著

子爵府

小李子 發表於 18-7-22 13:42
提一提你,諗清楚邊日上華山 因為上完華山,之後果幾日,對腳已經唔係自己架嘞 餘下 ...

我都有考慮過呢個問題,所以諗住第五日去華山,笫六日 hea 住玩,笫七日食完早餐出發去機場。

多謝提醒,會带按摩膏同撒隆巴斯

首頁
12345...10

尾頁

跳至