親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

happykk 發表於 18-6-12 16:13
買咗10月中東航機票,book咗高新區酒店,去7日實際得5日玩。

暫定會去: 華山、兵馬俑、漢陽陵、法門寺、乾 ...

我上年同前年聖誕,都係西安自由行 因為西安去一次,係玩唔曬架
陝博買飛,你可以用攜程。佢有個專用窗口比你攞飛,唔會排長龍,好方便!
另外,誠意推介 ~ 陜博門口,有檔小販賣冰糖燉雪梨,平靚正!我連續兩年都有幫趁佢
去完陜博,可以行埋去大慈恩寺,睇下玄奘法師嘅舍利子。

男爵府

happykk 發表於 18-7-22 12:27
thx,
我有睇過你之前'回其他jm關於西安既貼。

係有架!

男爵府

happykk 發表於 18-7-22 12:27
thx,
我有睇過你之前'回其他jm關於西安既貼。

提一提你,諗清楚邊日上華山 因為上完華山,之後果幾日,對腳已經唔係自己架嘞 餘下嘅行程,對我哋嚟講,可以話係舉步為艱咁濟!同埋帶定按摩膏,一定會用得 著

男爵府

happykk 發表於 18-8-20 19:40
請問你仲記唔記得坐邊班高鐵去華山,上到華山大约幾點?

詳細資料我要開電腦睇返先知。印象中好似係朝早八點十分車,去到華山站係九點幾未夠十點,坐覧車上到華山就差不多十二點。

不過高鐵嘅班次隨時會有變動,你上12306 個網度睇就最穩陣

溫馨提示一下,我第一次上華山,係帶麵包上去咬嘅;第二年我醒呀!帶咗即煮飯盒上去食。天寒地凍有熱辣辣嘅飯食,引嚟幾多艷羨目光呀

男爵府

happykk 發表於 18-8-20 21:51
唔使特登揾資料,大慨已經可以啦,thx

我原本諗住坐8:10高鐵,唔使太早起身又可以係酒店食埋早餐。

為咗帶飯去華山,我舊年雙十一,特登喺京東買咗幾盒返屋企試味

我冇帶去西安呀!諗住去到當地超市先買。果然,唔止超市有得賣,連華山售票處入面嘅便利店都有呀 但牌子就得一個,唔係我嘅心水之選 不過是但啦!一餐半餐,都ok 嘅

男爵府

happykk 發表於 18-8-20 23:42
咁就去到先買啦,唔使拎嚟拎去

山上邊多唔多位置比人坐?

你好堅呀!長空棧道都夠膽行 喺山上面,我行近d個欄杆都腳軟呀 山上面都好多位比人休息嘅,唔駛擔心。

男爵府

purplehouse 發表於 18-9-10 19:56
聖誕去凍唔凍呀?我都plan緊聖誕去西安定杭州好

十度樓下,唔係好凍。

首頁

尾頁

跳至