跑步 - 有無鍾意跑街既JM? 求跑街路線建議

maikita
|
有無住近荃灣既JM有跑街?我唔想响運動場跑圈,太悶。搵緊跑街既地方,請問有無好建議?
Monay
|
荃灣海濱至深井約7km!
香寶
|
海繽幾好呀,對海有風
Elenalan
|
我會去跑城門水塘, 一個圈有~10km, 鍾意跑山有上落暗斜, 空氣又好。
wcpcelia    發表於 18-6-12 17:27
siujanjan
|
maikita 發表於 18-6-12 16:45
有無住近荃灣既JM有跑街?我唔想响運動場跑圈,太悶。搵緊跑街既地方,請問有無好建議?
...

荃灣海濱
maikita
|
Elenalan 發表於 18-6-12 16:56
我會去跑城門水塘, 一個圈有~10km, 鍾意跑山有上落暗斜, 空氣又好。

聽落好正,我鍾意跑斜,但可能要夜晚先得閒跑,咁就唔敢去城門水塘跑。
maikita
|
Monay 發表於 18-6-12 16:49
荃灣海濱至深井約7km!

我查左google map,條跑線好ok下,唔該曬!請問你有無試過夜晚跑果度?想知夜晚果一帶治安ok唔ok。
suzukiii
|
跑街傷腳D
|
suzukiii 發表於 18-6-13 10:39
跑街傷腳D
呢點真同意, 所以寧願悶都儘量都跑運動場, 整親就無得跑!
mmya
|
跑街傷腳D

點解呢 ? 我見運動場都係硬地 有咩分別
|
mmya 發表於 18-6-13 11:46
點解呢 ? 我見運動場都係硬地 有咩分別
運動場唔係街嗰啲普通石屎地, 喺跑徑上鋪咗紅色軟膠粒架, 我屋企附近個運動場會定期更換或修補嗰啲損壞咗嘅膠粒!
mmya
|
991129 發表於 18-6-13 11:54
運動場唔係街嗰啲普通石屎地, 喺跑徑上鋪咗紅色軟膠粒架, 我屋企附近個運動場會定期更換或修補嗰啲損壞咗嘅 ...

沙田運動場嘅一啲都唔軟! 有時去啲政府緩跑徑就真係淋淋哋嘅
|
mmya 發表於 18-6-13 11:59
沙田運動場嘅一啲都唔軟! 有時去啲政府緩跑徑就真係淋淋哋嘅
咁我知沙田嗰個, 我去開西貢、將軍澳就係軟膠!
miffyumiffy
|
西鐵站果邊有海濱長廊
maikita
|
跑街傷腳D

我其實住外國,我住果度無運動場跑,個個都係跑街同買山,又好少聽人話跑傷腳。同埋跑運動塲實在太悶啦,要跑運動塲我會寧願放棄跑步。
lina9316
|
maikita 發表於 18-6-13 15:13
我其實住外國,我住果度無運動場跑,個個都係跑街同買山,又好少聽人話跑傷腳。同埋跑運動塲實在太悶啦, ...

係呀。太細圈,跑十幾圈感覺頭暈,所以跑街或河邊海邊好d,又冇咁悶
aaaiqc
|
maikita 發表於 18-6-13 06:32
我查左google map,條跑線好ok下,唔該曬!請問你有無試過夜晚跑果度?想知夜晚果一帶治安ok唔ok。
...

治安ok架,我通常9點半由西鐵開始,到汀九橋底折返,共10k,沿途都會有跑友,同埋一路都係馬路邊。